Restorasyonu Biten Ulu Camii Yeniden İbadete Açıldı
Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması başlatılan Ulu Camii'nde restorasyonun önemli bir bölümü tamamlanarak cami ibadete açıldı.
Bitlis'te yaklaşık 2 yıldan beridir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması başlatılan Ulu Camii'nde restorasyonun önemli bir bölümü tamamlanarak cami ibadete açıldı.
Açılışa katılan Vakıflar Genel Müdürlüğü Sanat Eserleri Yapı İşleri Daire Başkanı Suat Faruk Giray, Bitlis'in tarihi geçmişinin çok eskiye dayandığını, bu tarihi doku ile turizmden istenilen payı alamadığını söyledi. Suat Faruk Giray, Bitlis'in simgesi olan 5 minareden birinin de Ulu Camii'nde olduğunu belirterek, "Burada Bitlislimizin 5 minaresi arasında yer alan Ulu Camimizin cami bölümünün açılışını gerçekleştiriyoruz. Mübarek Cuma günü öncesinde restorasyonunun tamamlayıp açmış olacağız. Bitlis'in tarihi 5 bin yıllık bir geçmişi var. Önemli bir kültür potansiyeline sahip bir yerdir. Ülke genelinde baktığınızda bu turizm potansiyelinden yeteri kadar faydalanmadığını görüyoruz. Bu Bitlis'in şu anki mevcut kültür ve turizm potansiyeli ile Bitlis'in bunu hak etmediğini gösteriyor. Bizim de Bitlis ilinde çok önemli restorasyon faaliyetlerimiz var. Yaklaşık 60 eserimiz var. Bunlardan 2003 yılından itibaren yarısını elden geçirdik. Halen 6 önemli eserimizin çalışmaları da devam ediyor. Bunlarda Bitlis şehir merkezi başta olmak üzere Tatvan ve Norşin'de olmak üzere toplam 6 eserimizin çalışmaları da devam ediyor. En kısa sürede restorasyonlarını tamamlayıp ibadete açmayı hedefliyoruz" dedi.
Giray, Ulu Camii'nin 800 yıllık bir cami olduğunu sözlerine ekleyerek, "Ulu Camii 12'nci yüzyılda inşa edilmiş. Yaklaşık 800 yıllık bir eser. Burada cami rutubet içindeydi. Duvarları sıvalı ve fayanslarla kaplıydı. Bunları kazıyarak tarihi eserimize yakışmayan bazı eklentileri kaldırdık. Derz tamirleri ve çatısında yenilemeler yaptık. Etrafına havalandırma kanalları yaparak camiyi rutubetten korunan bir hale getirdik. Şu anda camimiz içerisinde ibadet edilebilir bir hale geldi. Bu eseri Bitlis'imize kazandırmaktan dolayı çok mutluyuz. İnşallah camimizin avlusunda çıkan kalıntılarla ilgili çalışmalar ve projeleri hazırlıyoruz. Projeler koruma kurulundan geçtikten sonra camimizin avlu kısmını da tamamlayacağız. 2014 yılında yine Bitlis'te 15 eserin daha restorasyon çalışmasını yapacağız" şeklinde konuştu.
Açılışa Vakıflar Genel Müdürlüğü Sanat Eserleri Yapı İşleri Daire Başkanı Suat Faruk Giray'ın yanı sıra AK Parti Bitlis milletvekilleri Vahit Kiler ve Vedat Demiröz, Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, İl Müftüsü Abdülkerim Akbaba, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldılar. - BİTLİS