Ruhi Su 100 Yaşında
100 yaşına basan ölümsüz sanatçı Ruhi Su, Konak Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri'nin birlikte düzenlediği 'Ruhi Su 100 yaşında' etkinliğiyle anılıyor.
100 yaşına basan ölümsüz sanatçı Ruhi Su, Konak Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri'nin birlikte düzenlediği ' Ruhi Su 100 yaşında' etkinliğiyle anılıyor. Etkinlik, Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşecek. Etkinlikte, sanatçıya saygısını 'Türkülerin Kocabey'i' diyerek gösteren Varlık Özmenek, Ruhi Su Dostlar Korosu'nun ilk üyelerinden ve Ruhi Su'nun öğrencisi Karabey Aydoğan, Ruhi Su'nun eski dostlarından Cengiz Bektaş ve Prof. Dr. Turgut Özakman, ustayı 100'üncü yaşında İzmirlilere anlatacak, anılar bir kez daha canlanacak. Söyleşinin yönetmenliğini Prof. Dr. Kemal Kocabaş üstlenecek.
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, tüm İzmirlileri ve sanat dostlarını 'Ruhi Su 100 Yaşında' belgesel ve söyleşisine davet etti. Ruhi Su'nun yaşadığı sürece Anadolu'yu ve Anadolu insanını yücelttiğine dikkat çeken Başkan Tartan, "100'üncü yaşını kutladığımız büyük sanatçı Ruhi Su'yu İzmir'de hep birlikte anmak sadece onu değil, türkülerimizin doğduğu Anadolu'nun her köşesini hatırlamak demek. Çükü Ruhi su yaşadığı süre boyunca bu toprakları yüceltti, Anadolu insanının ne kadar duyarlı, duygulu olduğunu gösterdi. Bununla yetinmedi ülkenin sorunlarına tepkisini en güzel şekliyle dile getirdi, sazına işledi. Sesiyle, düşüncesiyle, kişiliğiyle daha yüz yıllarca yaşacak olan Ruhi Su'nun 100'üncü yaşı kutlu olsun."
'Ruhi Su 100 Yaşında' belgesel ve söyleşisi, 13 Ekim Cumartesi günü saat 14.00'te Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Sanat Merkezi Avni Anıl Sahnesi'nde gerçekleşecek.
1912 yılında Van'da dünyaya gözlerini açan Ruhi Su, erken yaşta anne ve babasını kaybetmesinin ardından, çocukluğunu kimsesizler yurdunda yaşadı. Adana Öğretmen Okulu'nda okuduğu yıllarda Ankara Müzik Öğretmen Okulu'na (Musiki Muallim Mektebi) girdi. 1942 yılında Ankara Devlet Konservatuarı Şan Bölümü'nden mezun oldu. Daha sonra konservatuarın opera bölümünde okudu. Ankara Cebeci İkinci Ortaokulu'nda ve Hasanoğlan Köy Enstitüsünde müzik öğretmenliği yaptı. Devlet Operası'nda çalıştı, Cumhurbaşkanlığı Orkestrası'na seçildi. Devlet Operası sanatçısı olarak, Bastien Bastienne, Satılmış Nişanlı, Madame Butterfly, Fidelio, Tosca, Yarasa, Aşk iksiri, Rigoletto, Figaro'nun Düğünü, Maskeli Balo ve Konsolos gibi operalarda rol aldı.
Aldığı Klasik Batı Müziği eğitimi, ömrü boyunca kendini adadığı türkülerin yorum ve icrasına yaklaşımının kurumsal temelini oluşturdu. Aydınlara Halk müziği dinelmeyi öğretti, aynı zamanda Türk Opera sanatının temeline de büyük katkı koydu.
1978'de ilik kanseri olduğunu öğrendi. Tedavi için yurtdışına çıkması gerekiyordu fakat pasaport izni hastalık çok ilerlediğinde geldi. 1985'te hayata gözlerini yumdu ancak dostlarının, sevenlerinin, öğrencilerinin ve dinleyicilerinin gözünde ölümsüz kaldı.
(HD)
12.10.2012 12: 31: 00
TSI
NNNN - İZMİR