Haberler

İstanbul'un gizemli tünellerine bir yenisi daha eklendi! Fatih Sultan Mehmet'in askeri garnizon ve lojistik üssü

Güncelleme:
Abone Ol

İstanbul'un eşsiz güzelliklerinden olan Rumeli Hisarı'nda devam eden restorasyon çalışmaları sırasında bir tünel bulundu. İlk 125 metresine ulaşılan tünelin İstanbul'un fetih günü bulunduğunu söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, "Burayı fetih günlerinde Fatih Sultan Mehmet'in askeri garnizon ve lojistik üs olarak kullandığını düşünmeniz lazım" ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Miras ekiplerinin 2021 yılından bu yana restorasyonuna devam ettiği Rumeli Hisarı'nda, hisarın sahil kısmından başlayan ve dikine şekilde devam eden yer altı geçidi bulundu. İlk 125 metresine ulaşılan tünelde çalışmaların tamamlanmasının ardından kulenin daha önce kapalı olan kısımları da ilk kez vatandaşların ziyaretine açılacak.

İSTANBUL'UN FETHİNİN 571'NCİ YILINDA KEŞFEDİLDİ

Boğaz'a hakim konumu, tarihi önemi, mimarisi ve yaklaşık 600 yıllık tanıklığıyla İstanbul'un eşsiz güzelliklerinden olan; Fatih Sultan Mehmet'in şehre yadigarı Rumeli Hisarı'nda restorasyon çalışmalarını sürdüren İBB Miras, büyük fethin 571'nci yılında Hisar'ın altındaki tünel yapısını keşfetti. Keşfedilen tünel ilk kez görüntülendi.

İstanbul'un gizemli tünellerine bir yenisi daha eklendi! Fatih Sultan Mehmet'in askeri garnizon ve lojistik üssü

19'NCU YÜZYILDAN KALMA TUĞLALARA RASTLANDI

Tünel içinde gerçekleştirilen keşifte beşik tonozlu üst örtü, kemerli açıklıklar ve 19. yüzyıla tarihlenen tuğlalar rastlanan ilk bulgular olarak kayda geçti. Sahip olduğu genel özellikler sebebiyle tünelin bir su yolu hattı-drenaj kanalı olduğu tahmin ediliyor.

1949 tarihli kadastral paftada yer alan çizimlerde tünel girişinin, su yolu olması muhtemel bir hat ile Hisar sınırından Kale Ağası Sokak'a bağlandığı görülüyor. 1845 tarihli bir haritada ise Rumeli Hisarı sırtlarındaki suların Kanlıkavak Deresi (Kheimarrous Deresi) ile bağlantılı olduğu anlaşılıyor. Tünel içerisinde dikkat çeken, 19. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen "S.P." damgalı tuğlalar ise yapının 19. yüzyılda çeşitli onarımlardan geçtiğine işaret ediyor.

İstanbul'un gizemli tünellerine bir yenisi daha eklendi! Fatih Sultan Mehmet'in askeri garnizon ve lojistik üssü

EN SON 66 YIL ÖNCE RESTORE EDİLDİ

Rumeli Hisarı, son olarak 1953-1955 yılları arasında kapsamlı bir restorasyon görmüştü. Cahide Tamer, Selma Emler ve Mualla Eyüboğlu Anhegger gibi Cumhuriyet tarihinin önemli kadın mimarlarıyla anılan bu restorasyondan sonra, 2021 yılında yeni bir restorasyon süreci başladı. Bilim Kurulu'nca onaylı projede Hisar için konservasyon ve bakım çalışmalarını içeren bir restorasyon süreci planlandı. Çandarlı Halil Paşa, Saruca Paşa ve Zağanos Kuleleri, deniz cephesindeki duvarların, kara tarafındaki kuleler ve duvarların evrensel koruma ilkeleri doğrultusunda özgün malzeme ve geleneksel tekniklerle restore edildiği belirtildi.

İstanbul'un gizemli tünellerine bir yenisi daha eklendi! Fatih Sultan Mehmet'in askeri garnizon ve lojistik üssü

3 KULENİN KAPILARI İLK KEZ ZİYARETE AÇILACAK

Bugüne kadar sadece müze alanıyla ziyaret edilebilen Rumeli Hisarı'nın yeni döneminde, Fatih Sultan Mehmet döneminin önemli isimleri Çandarlı Halil Paşa, Zağanos Paşa ve Saruca Paşa ile anılan üç kulenin kapıları, ilk kez İstanbullulara açılacak.

İstanbul'un gizemli tünellerine bir yenisi daha eklendi! Fatih Sultan Mehmet'in askeri garnizon ve lojistik üssü

İBB GENEL SEKRETER YARDIMCISI POLAT TÜNEL HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Restorasyon çalışmaları ve tünel hakkında bilgi veren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, "Bugün restorasyonun yanı sıra çalışmalarda sırasında ortaya çıkan ve kamuoyunun büyük ilgisini çeken, bizim de her zaman çalışmalarda dikkat ettiğimiz önemsediğimiz bir yapının sosyal ve askeri tarihine tetikleme yapan bir buluntu ile karşı karşıyayız. Restorasyon sırasında dikine bir kesitte 125 metre uzunluğunda olduğunu bildiğimiz fakat içeride başka kanallar ve kollarla ayrıldığını tahmin ettiğimiz bir yeraltı geçidinin buluntularını görmüş oluyorsunuz." ifadelerini kullandı.

İstanbul'un gizemli tünellerine bir yenisi daha eklendi! Fatih Sultan Mehmet'in askeri garnizon ve lojistik üssü

"İÇERİDE FARKLI BULUNTULAR DA VAR"

Polat, "Bir an 572 yıl önceye gidin şu an durduğunuz yerde Osmanlı orduları burada bir yapı yapmaya çalışıyorlar ve burada henüz bu hisar yok. Daha önceden burada olduğunu Evliya Çelebi'den bildiğimiz bir manastır yapısı kalıntıları var. Altyapı verilerinin tamamını kullandığınız bir geçiş ağları var. Yani manastır yapılarının sırtlarda kullanıldığı ve onun belirli geçişlerle bağlantı sağladığı, gizli geçişler olarak hala halk bilincinde de yeri olan noktaların üstüne bir sur yapıyorsunuz. İçeride farklı buluntular da var" sözleriyle ilerleyen günlerde yeni keşiflerin kamuoyu ile paylaşılacağını kaydetti.

"FATİH SULTAN MEHMET'İN ASKERİ ÜS OLARAK KULLANDIĞI TAHMİN EDİLİYOR"

Mahir Polat, "Bu bölgede sırtlardan denize doğru inilirken bu yapıya benzer yapılar olduğunu biliyoruz. Hemen yanımızda bulunan Aşiyan mezarlığının olduğu yerde 1920'lerde bulunan 6 yapının daha olduğunu gösteren tarihi fotoğraflar mevcut. Bugün Boğaziçi Üniversitesi'nin altında da hareket eden yapılar olduğunu biliyoruz. Burayı fetih günlerinde Fatih Sultan Mehmet'in askeri garnizon ve lojistik üs olarak kullandığını düşünmeniz lazım.

Burası her tarafın Osmanlı hakimiyetinde olduğu bir toprak değil askeri garnizonun yanında böyle bir durumda sarnıç ve su deposu da bulundurmanız gerekiyor. Bu aşamadan sonra bilimsel araştırmalar ve tarihi yorumlar devam edecek. Biz kamuoyuna fethin 571. yılında kendiliğinden o gün ortaya çıkmış kendini bize göstermeye çalışan bir yapıdan bahsediyoruz. Dünya Tarihi açısından da hayırlı uğurlu olsun. Restorasyon bittiğinde de insanların gezmesine uygun hale getireceğiz" diye konuştu.

RUMELİ HİSARI HAKKINDA

Rumeli Hisarı'nın inşasına, İstanbul'un fethinden kısa bir süre önce, 1452 yılında başlandı. Yaklaşık 4 ay gibi kısa bir sürede de tamamlandı. 15. yüzyıl savunma yapılarının önemli bir örneği olan Hisar, sahilden kuzeye doğru iki tepeyi birleştiren geniş bir vadide inşa edildi. Fatih'in üç vezirinden isimlerini alan Saruca Paşa, Çandarlı Halil Paşa ve Zağanos Paşa Kuleleri, Hisar'ın öne çıkan bölümleri arasında yer alıyor.

Günümüze dek "Kal'a-i Cedid", "Kulle-i Cedide", "Yenicehisar", "Yenihisar", "Boğazkesen Kalesi", "Boğazkesen Hisarı", "Nikhisar" (Güzelhisar) ve "Başkesen Hisarı" isimleriyle anılagelen Rumeli Hisarı; 1453 yılında İstanbul'un fethiyle Boğaz'da güvenliği sağlama görevini tamamladı. Giderek stratejik önemini kaybeden yapı, ilerleyen dönemlerde baruthane, cephanelik, devlet hapishanesi gibi işlevler kazandı.

Yüzyılların ve doğal afetlerin oluşturduğu tahribatlar sebebiyle birçok kez onarımdan geçen Rumeli Hisarı, en kapsamlı restorasyonu 1953-55 yılları arasında gördü; bu restorasyondan sonra "müze" olarak kent sakinlerinin kullanıma sunuldu. Yaklaşık 70 yıl aradan sonra, 2021 yılında restorasyona alınan Rumeli Hisarı, yakında müze ve kültür sanat odaklı bir çekim merkezi olarak kent hayatına geri dönmeye hazırlanıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fatih Sultan Mehmet Fatih Sultan Mehmet Fatih Sultan Mehmet Mahir Polat İstanbul Rumeli Kültür Yerel Kültür Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (4)

hakan er:

BENİM ATAM FATİH SULTAN MEHMET HAN HAZRETLERİDİR OSMANLI DIR

Yanıtla840
Nayci İbrahim:

İyi güzel de herşeyi neden ifşa ediyorsunuz.Dostumuz olduğu kadar içimizde hain çok.

Yanıtla322
bekir yapici:

ben 71 yasindayim istanbulda mevlenekapi ve silivrikapi arasinda kalan sur dibindeki evimizde dogdum büyüdüm cocuklugum o zamanlar üflentilerin bizans hazinesi arayanlarin geceleri sur taslarini calanlarin ve at kesicilerinin mekani olan surlarda gecti oynarken bir cok cökmüs degliz vardi arada hac ve bizans parasi bulurduk mahallemizde arap esraf diye biri vardi o paralara bir cay bardagi igde veya leblebi tozu verirdi yani istanbul bir tarihti ve bizler onu malesef bilincsizce yagmaladik.

Yanıtla018
Muhammet Serkan Erdem:

Sizde bunu dünya basınına açıklayın aferim strateji bilgisini kullanamayan basın halkı

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title