Haberler

Sabah Geçilecek) Kırklareli'nde Şeker Otu Üretimi Çalışmaları

Abone Ol

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hakan Keçeci, bu yıl 31 bin 250 adet şeker otu fidesi dikildiğini, yapılan tahliller neticesinde Türkiye’de üretilen şeker otu bitkisinin şeker oranının, Hollanda’da üretilenden daha fazla olduğunun tespit edildiğini ifade etti.

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hakan Keçeci, bu yıl 31 bin 250 adet şeker otu fidesi dikildiğini, yapılan tahliller neticesinde Türkiye'de üretilen şeker otu bitkisinin şeker oranının, Hollanda'da üretilenden daha fazla olduğunun tespit edildiğini ifade etti.

Dr. Hakan Keçeci, şeker otunun (Stevia rebaudiana) gıda ve içecek sektöründe yaygın kullanım seçeneklerine sahip olduğunu ifade ederek, "Turşuların, soya sosunun, meyve sularının, alkolsüz içeceklerin, sakızların, dondurma ve çayın tatlandırılmasında kullanılmaktadır. Şeker otu 300 derecenin üzerine kadar ısıya dayanabildiği için birçok yemek, tatlı ve pasta yapımında tercih edilmektedir. Ayrıca yapay tatlandırıcıların kullanıldığı diyetlerde, yapay tatlandırıcıların yerine geçebilmektedir" dedi.

Şeker otunun çok yıllık bir bitki olduğunu ve genel olarak 4-5 yıl üretiminin yapılabildiğini ifade eden Dr. Keçeci, "Türkiye'de şeker otu bitkisi nisan ayı başlarında dikilir ve metre karede yaklaşık 8 bitki bulunur. Hasatta beklenen kurutulmuş yaprak olarak ortalama verim her yıl dekara 300-500 kilogramdır" diye konuştu.

Kırklareli'nde 31 bin 250 adet şeker otu fidesi dikildi

Kırklareli'nde şeker otu üretimine bu yıl başladıklarını hatırlatan Dr. Hakan Keçeci, "Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 5 dekar alanda yetiştirilmek üzere 31 bin 250 adet şeker otu fidesi Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden alınarak, Hasan Özdoğan'a teslim edilmiş ve üretici fidelerin dikimlerini yapıldı ve olumlu sonuç alındı" dedi.

Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında önceki hafta şeker otu fidesi dikimi yapılan bahçede Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik personeli, sivil toplum örgütleri temsilcileri, muhtarlar ve çiftçilerin katılımıyla tarla günü de düzenlendiğini hatırlatan Dr. Hakan Keçeci, şunları söyledi:

"Düzenlenen tarla gününde üretici üründen memnuniyetini belirtmiş, diğer üreticilerin ise şeker otu bitkisine ilgili oldukları ve önümüzdeki üretim sezonunda üretime talepkar oldukları dile getirilmiştir. Ayrıca konu uzmanı Hollandalı firma yetkilileri tarafından yapılan tahliller neticesinde kendi ürettikleri şeker otu bitkilerine göre Türkiye'de üretilenlerin şeker oranının daha yüksek olduğunu ifade etmişlerdir." - KIRKLARELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hakan Keçeci Kırklareli Hollanda Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title