Haberler

Sağlıklı Yaşlanma İçin "Yaşlı Dostu Şehir" Önerisi

Abone Ol

TÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dağdeviren: "Yaşlıların toplumun diğer kesimleriyle uyumlu bir hayat düzeyini paylaşabilecekleri ortamın kurulması önemli" "Yaşlı dostu şehirlerde ulaşım imkanları gözden geçiriliyor, yaşlıların topluma katılımı ve toplumun yaşlı algısı değerlendiriliyor"

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nezih Dağdeviren, yaşlıların toplumun diğer kesimleriyle uyumlu bir hayat düzeyini paylaşabilecekleri ortamın kurulmasının önemli olduğunu söyledi.

Dağdeviren, kentteki bir otelde düzenlenen "7. Uluslararası Balkan Forumu"nda, sağlık turizminin öncelikleri arasında, nüfusu, yaşamın ileri dönemlerinde de beklenmeyen ölümlerden uzak tutmanın bulunduğunu belirtti.

Yaşam kalitesinin ve yaşamdan zevk alma süreçlerinin yükseltilmesi, toplumun sağlık harcamalarının düşürülmesini ve harcama kalitesinin artırılmasının önemli olduğunu ifade eden Dağdeviren, şöyle konuştu:

"Yaşlıların topluma katılımı ve katkısının artırılması için çalışmalar yapılıyor. Buradan hareketle 'Yaşlı dostu şehir' diye tanımlanan bir kavramdan bahsetmek istiyorum. Bu da aktif yaşlanma sürecini destekleyen ve kentsel çevreyle karakterizedir. Yaşlıların toplumun diğer kesimleriyle uyumlu bir hayat düzeyini paylaşabilecekleri bir ortamın kurulması önemli."

Dağdeviren, "Yaşlı dostu şehir"lerin, temiz, düzenli, yaşanılabilir ve sürdürülebilir kentsel hayatı öncelik olarak gördüğünü vurguladı. Bu şehir tanımlamasını almak için Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre sertifikasyon çalışması yapılması gerektiğini aktaran Dağdeviren, şöyle devam etti:

"Bununla ilgili bir katılım süreci var. Şehrin yaşlı dostu olma planlaması yapılıyor, eksiklikler saptanıyor ve bu değerlendirmelerin sonunda da 3 ila 5 yıllık bir planlamayla harekete geçilerek 'Yaşlı dostu şehir' kavramı sağlanıyor."

"Küçük şehirler daha avantajlı"

Dağdeviren, "Yaşlı dostu şehir"ler için küçük şehirlerin daha büyük imkanlara sahip olduğunu söyledi.

Şehirlerin, tarihi dokuya zarar vermeden yaşlılar için planlanabileceğini belirten Dağdeviren, şöyle devam etti:

"Bu şehirlerde ulaşım imkanları gözden geçiriliyor. Yaşlıların topluma katılımı ve toplumun yaşlı algısı değerlendiriliyor. Bu anlamda toplumumuzun geniş aileye, yaşlıyı yaşlandığında yalnız bırakmayan kültürel örüntüsüne de değinmek lazım. Bizim için önemli avantajlardır bunlar. 'Yaşlı dostu şehir' çalışmaları Türkiye'de de uygulanabilir. Çekirdek ailemizi biz batıya göre çok daha geniş ve çok daha işlevsel tutuyoruz. Son nefese kadar bizim yaşlılarımız torun yetiştirmeye çalışıyor. Bir alt jenerasyonun yetişemediği her işin ucundan tutarak hayatımızın bir parçası oluyorlar. Yaşlılar bizim kültürümüzün en büyük renkleri ve en büyük tecrübe kaynağımız olarak hayatlarını tamamlıyor."

Forumda ayrıca, Gagauzya Kültür ve Turizm Bakanı Vasili Ivancuıs, Türkiye Kaplıca Talasso ve Kür Merkezleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, Uluslararası Hasta Hizmetleri Sorumlusu Hayati Şaban, Antalya Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Cengiz Yılmaz ve çeşitli ülkelerden katılımcılar konuşma yaptı.

Forum, çeşitli konulardaki sunumlarla devam etti. - Edirne

Kaynak: AA / Yerel

Trakya Üniversitesi Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title