Haberler

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi Öncülüğünde Başlatılan Fikir Tuluatları, Öğrencilerin...

Abone Ol

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi'nin yaklaşık 4 yıl önce başlattığı ve belirlenen konu üzerinde özgür bir platformda düşüncelerini dile getirme imkanı sunulan Fikir Tuluat'ları, farklı liselerden öğrencilerin katılımı ile devam ediyor.

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi'nin yaklaşık 4 yıl önce başlattığı ve belirlenen konu üzerinde özgür bir platformda düşüncelerini dile getirme imkanı sunulan Fikir Tuluat'ları, farklı liselerden öğrencilerin katılımı ile devam ediyor.

Sakarya'nın ilk sosyal bilimler lisesi olan ve düzenlediği farklı etkinliklerle adından söz ettiren Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi'nin yaklaşık 4 yıl önce başlattığı Fikir Tuluat'ları, farklı liselerden öğrencilerin katılımı ile devam ediyor. 4 yıl önce sadece Cemil Meriç Lisesi öğrencilerinin katıldığı bir toplantı olarak başlayan tuluatlar; bugün farklı liselerden 40'dan fazla öğrencinin okul dışında düşüncelerini dile getirdiği bir fikir platformu haline gelmiş durumda.

Kelime olarak; doğaçlama bir tiyatro oyunu yada sahnesi anlamına gelen ve öğrencilerin daha önceden belirlenmiş bir konu üzerinde doğaçlama gelişen fikirler ile düşüncelerini dile getirdiği etkinliğin en önemli özelliklerinden birinin insanları dinleme, farklı fikirlere saygılı olma ve kültürel birliktelikler oluşturma gibi özlenen hasletlerin gerçekleşmesi olduğunu ifade eden Fikir Tuluatı Yöneticisi Ayşenur Didem Yılmaz, "İnsanın hem ahlaki hem estetik anlayış sahibi olarak yetişmesi lise sıralarında gerçekleşir. Bu anlayışa sahip nesillerin yetiştirilmesi için yapılan fikir tuluatları farklı çevrelerden insanların saygı çerçevesinde diyaloga geçmelerine vesile olmaktadır. Her on beş günde bir cumartesi günleri saat on birde Tanyeri Kurukahvecide yapılan fikir tuluatlarının 21 Ocak Cumartesi 32.sini gerçekleştirdik. Bizden önce ki sınıfların başlattığı bu etkinliği devam ettirmekten dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Farklı liselerden gelen arkadaşlarımızın da tuluatlarımıza katılması bizi sevindiriyor" diye konuşuyor.

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi, Figen Sakallıoğlu Anadolu Lisesi, Sakarya Anadolu Lisesi, Atatürk Lisesi, Ali Dilmen Anadolu Lisesi gibi birçok eğitim kurumundan öğrencileri ağırlayan Fikir Tuluatlarının konusu,

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi'nin aylık olarak hazırladıkları etkinlik takviminde ilan ediliyor. Belirlenen konu üzerinde öğrencilerin hepsinin eşit olarak düşüncelerini dile getirme hakkı bulunurken; masaya yatırılan konunun neden sonuç ilişkisinden önce; varlıksal sebepleri ile eşya ve hadiseler karşısında ki duruşları öğrenciler tarafından katılımcılara aktarılıyor.

Her öğrencinin bir konuşmacı ve aynı zamanda bir dinleyici olduğu Fikir Tuluatlarının en belirgin özelliği ise; üzerinde fikir yorulan konuda bir sonuca varmak yerine; düşüncelerin insanı sonuca götürebildiğinin katılımcılar tarafından anlaşılması. Bir nevi zihin antrenmanı olan Fikir Tuluatları 15 günde bir Cumartesi günleri Atatürk Bulvar'ı Kurukahveci Tanyeri'nde yapılıyor. Öğrenciler bu fikir toplantılarına katılmak isteyenlerde aradıkları tek özelliğin; katılımcının Türk Kahvesi sevmesi olduğunu dile getiriyor.

21 Ocak Cumartesi günü 32.sini gerçekleştirdikleri Fikir Tuluatında öğrenciler Nobel Ödüllü Hintli yazar ve şair Rabindranath Tagore'un düşüncelerini ve eserlerini masaya yatırırken; yazarın düşün hayatına da uzun bir yolculuk yaptıklarını dile getiriyor.

Yola çıkarken Sakarya'da entelektüel bir devrim yapmak amacı güden öğrenciler aradan geçen 4 yılın ardından bu hedeflerini büyük ölçüde başarırken; gerçekleştirilen tuluatlar öğrencilerin entelektüel hayatlarına ve düşün dünyalarına adeta yeni ufuklar açıyor. Kapıları Türk Kahvesi seven tüm öğrenciler açık olan Fikir Tulutları'nın 33.sü ise, yarıyıl tatilinin ardından gelen ilk Cumartesi günü gerçekleştirilecek. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Cemil Meriç Sakarya Yerel Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title