Sakarya'da Havai Fişek Kullanımına Sınır Geldi
Sakarya İl Mahalli Kurulu gündemindeki maddeleri görüşmek üzere Sakarya Vali Yardımcısı Adem Saçan Başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda toplandı.
Sakarya İl Mahalli Kurulu gündemindeki maddeleri görüşmek üzere Sakarya Vali Yardımcısı Adem Saçan Başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda toplandı. Toplantıda resmi bayram, tören ve kutlamalar dışında, havai fişek atılabilecek alanların kaymakamlıklarca belirlenmesine karar verilirken saat 22.00'den sonra havai fişek atımına izin verilmemesi kararlaştırıldı. Alınan karar gereği havai fişek kullanım izin belgesi alan firmanın gözetim ve denetiminde yapılabilecek.
Kurulun gündeminde yer alan ve 2014 yılının Aralık ayına kadar hazırlanması gereken Sakarya Temiz Hava Eylem Planı konusunda çalışmak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Başkanlığında Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, İl Meteoroloji Müdürlüğü ve Sakarya Üniversitesinden oluşan bir komisyon oluşturulmasına karar verildi.
Toplantıda, çevresel gürültünün değerlendirilmesi ve yönetimi yönetmeliği doğrultusunda kamu yararı gerektiren baraj, köprü, tünel, otoyol, şehir içi anayol, toplu konut gibi projelerin inşaat faaliyetler ile şehir içinde gündüz trafiği engelleyecek inşaat faaliyetlerinin gündüz zaman diliminde gerçekleştirilmemek ve belirtilen sınır değerleri sağlamak koşuluyla çalışmasına oybirliği ile karar verildi.
Sakarya Büyükşehir belediyesinin sınırları içinde atık toplama, nakil ve bertaraf ücretleri ise büyükşehir sınırları içinde KDV hariç 2,20 TL/kg, Büyükşehir Belediyesi sınırları dışında KDV hariç 2,30 TL/kg, Sterilizasyon Tesisine il dışından gelecek tıbbi atıklar için KDV hariç 2,30 TL/Kg olarak belirlendi.
Çevresel gürültünün değerlendirilmesi ve yönetmeliği doğrultusunda birden fazla eğlence yeri için sağlanması gereken 7-10 desibel aralık sınır değeri de yapılan toplantıda şu şekilde belirlendi:
"Gürültüye hassas kullanımlardan eğitim, kültür ve sağlık alanları ile yazlık ve kamp yerlerinin yoğun olduğu alanlar için 7 desibel, ticari yapılar ile gürültüye hassas kullanımların birlikte bulunduğu alanlardan konutların yoğun olarak bulunduğu alanlar için 8 desibel, ticari yapılar ile gürültüye hassas kullanımların birlikte bulunduğu alanlardan işyerlerinin yoğun olarak bulunduğu alanlar için 9 desibel, sanayi alanları için 10 desibel."
Yapılan kurul toplantısında ayrıca yönetmelik gereği resmi bayram, tören ve kutlamalar dışında, havai fişek atılabilecek alanların kaymakamlıklarca belirlenmesine, bu alanlarda ilgili kaymakamlıktan izin almak suretiyle saat 22.00'yi geçmemek koşuluyla havai fişek kullanımına izin verilmesi kararlaştırıldı. Yataklı hizmet veren sağlık kurumları, eğitim dönemlerinde yatılı eğitim kurumları, çocuk ve yaşlı bakımevleri gibi kullanımların yakınlarındaki alanlarda havai fişek kullanımına kesinlikle izin verilmemesine karar verilen toplantıda alınan karar gereği havai fişek kullanım izin belgesi alan firmanın gözetim ve denetiminde yapılabilecek.
Vali Yardımcısı Adem Saçan Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Çevre ve şehircilik İl Müdür Vekili Zeliha Akçe, Defterdar Yardımcısı Bilgin Bulut, İl Meteoroloji Müdürü Mustafa Yıldırım, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Yılmaz Çiğdem, İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı, İl Müftü Yardımcısı Necdet Arman, İl Sağlık Müdürlüğü Şube Müdürü İbrahim Bulduk, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Erdemir, Orman ve Su İşleri Sakarya Şube Müdürü Osman Demirel katıldı. - SAKARYA