Sakarya'da Trabzon'un Düşman İşgalinde Kurtuluşunun 95'inci Yılında Konferans Düzenlendi
Sakarya Trabzonlular Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluşunun 95'inci Yılı nedeniyle "Milli Mücadelede Trabzon" konulu konferans düzenlendi.
Sakarya Trabzonlular Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluşunun 95'inci Yılı nedeniyle "Milli Mücadelede Trabzon" konulu konferans düzenlendi.
Sakarya Trabzonlular Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yılı nedeniyle "Milli Mücadelede Trabzon" konulu konferans düzenlendi. Konferansa Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Bölge Adliyesi Mahkeme Baş Savcısı Cemil Kuyu, Cumhuriyet Baş Savcısı Orhan Usta, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Akyüz, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, CHP İl Başkanı Ecevit Keleş, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ünal Küçükyılmaz, Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Yavuz Selim Sandıkçı, SEDAŞ Genel Müdürü Yunus Bekircan, Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, Halk Eğitim Müdür Yalçın Cincorop,
Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Harun Taşkın,
Prof. Dr. Fehmi Çelebi, Prof. Dr. Celaleddin Kubat, Doç. Dr. Yusuf Atalay, Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Güney ve dernek üyeleri katıldı. Konferans öncesi balık ziyafetinde bir araya gelen katılımcılar, konferans sonrasında da kemençe eşliğinde horon teperek geceyi tamamladılar.
"Milli Mücadelede Trabzon" konulu konferansa konuşmacısı olarak katılan Prof. Dr. Sabahattin Özel yaptığı konuşmada; "Birinci Dünya savaşında Osmanlı devletinin yenilgiye uğraması ve ardından Rusların 1916 yılın ilkbaharında Trabzon ve yöresini işgal etmişlerdir. Bütün Anadolu paylaşılıp işgale başlanmıştı. Atatürk'ün Samsuna çıkmasıyla Milli mücadele ve milli uyanış başlamıştı. Bu mücadele de Trabzon ve yöresi büyük başarılara imza atmıştır" dedi.
Prof. Dr. Sabahattin Özel, Milli mücadelede Trabzon halkının önemli görevler üslendiğini, Atatürk'ün Milli mücadeleden sonra Trabzon'u ziyaret ettiğinde ifade etti.
"Trabzon ve yöresi Ruslar tarafından işgal edilmeğe başlandığında, Trabzon halkı muhacir olmuş" diyen Özel; "Bu süre içerisinde aç susuz yollara düşmüş olan halkın bir kısmı hayatını kaybetmiş. Buna rağmen halk yılmadan devlet güçleriyle birlikte mücadele etmiştir. İşgal süresince Trabzon'da yaşayan Ermeni ve Rumlar kendi çıkarları doğrultusunda Rusların ve ittifak devletlerin desteğiyle Pontus devleti kurma çalışmaları yapmalarına rağmen başaramadıklarını ifade eden Prof. Dr. Sabahattin Özel, "Rusya'da Bolşevik ihtilalin olması sonunda Rusya'nın da geri çekilmesiyle Trabzon işgalden kurtuldu" şeklinde konuştu.
Sakarya Trabzonlular Kültür ve Dayanışma Derneği adına açılış konuşmasını yapan dernek yönetim kurulu üyesi ve Sakarya Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu konferansa katılan hanımların sayısının fazla oluşuna dikkat çekerek katılımcılara teşekkür etti. Konferans sonunda Prof. Dr. Sabahattin Özel'e plaketini Bölge Adliyesi Mahkemesi Baş Savcısı Cemil Kuyu, Derneğin amblemini simgeleyen tabağı ise Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta verdi. - SAKARYA