Haberler

Sakarya Valiliği Kurban Hizmetleri Komisyonu Toplandı

Abone Ol

Sakarya Valiliği Kurban Hizmetleri Komisyonu Vali Yardımcısı Recep Uzal'ın makamında toplandı.

Sakarya Valiliği Kurban Hizmetleri Komisyonu Vali Yardımcısı Recep Uzal'ın makamında toplandı. Toplantıda İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonlarının oluşturularak çalışmalarına başlamasına karar verilirken, Kurban satış yerlerinin bayramdan 15 gün öncesinden hazır hale getirilmesine karar verildi.

Vali Yardımcısı Recep Uzal'ın Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Sakarya Müftüsü İlyas Serenli, Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hekimi Nagihan Yaman, Sağlık İl Müdürlüğü'nden Dr. B. İbrahim Orhan, Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden Veteriner Hekim Mesut Keskin, Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisi Halil İba, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden Sinan Kocakaplan ve TDV Sakarya Şubesi Temsilcisi Enver Aşık katıldı.

Kurban Hizmetleri Diyanet İşleri Başkanlığınca yürütülecek.

Vali Yardımcısı Recep Uzal Başkanlığında yapılan Kurban Hizmetleri Komisyonu 25 maddelik karar aldı. Sakarya Müftüsü İlyas Serenli Kurban Hizmetleri Komisyonu'nda alınan kararları açıkladı.

Serenli, "İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonlarının oluşturularak çalışmalarına başlamasına karar verilen toplantıda, kurban satış ve kesim yerlerinin denetiminin, ilçe komisyonları, ilçe belediyeleri ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığınca oluşturulan ekiplerce yapılması kararlaştırıldı. İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonları tarafından uygun görülen kurban satış ve kesim yerlerinin adres ve telefonları ile alınan komisyon kararlarının kamuoyuna duyurulması için kurumların Web sayfalarında, mahalli basında, belediye ve muhtarlık ilan panoları ile Cami girişlerine asılarak duyurulacak" dedi.

İlçe komisyonları ve Belediyelerin, kurban kesmek isteyen vatandaşların kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartına ve çevre temizliğine uygun olarak bizzat kesmelerine veya vekalet yoluyla kestirmelerine yardımcı olmalarına ve kesim yerlerinde yeteri kadar din görevlisi, veteriner hekim, kasap ve yardımcı personel bulundurmalarına ve bu konuda gerekli tedbirleri almalarının istendiği toplantıda, Kurbanlarını Cadde, sokak, park, meydan ve otoban kenarlarında ve ilan edilen kesim yerleri dışında kesmek veya kestirmek sureti ile çevre, Hayvanları Koruma, Hayvan Sağlığı Zabıtası ve Kabahatler Kanunu'na aykırı davrananlar hakkında cezai işlem yapılacağı belirtildi.

Kurban satış yerlerinin bayramdan 15 gün öncesinden hazır hale getirilmesine ve tebliğde ifade edilen hususlara uygun şekilde hazırlattırılmasına karar verildiğini kaydeden Serenli, "Kurban kesim yeri açılması hususunda komisyona müracaat edenlere, İlçe Kurban Komisyonlarınca denetlenerek izin verilmesine, her izin belgesi için İlçe komisyonlarınca belli bir ücretin belirlenmesine, alınan ücretlerden denetleme görevi için görevlendirilen personele İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonunca takdir edilecek miktarda ücret tahakkuk ettirilmesine ve ayrıca toplu kesim (üçten fazla) yapılacak yerlerde izin belgesi istenecek. Belediye tarafından hazırlanan ve tahsis edilen kesim yerlerinde kurbanını kendisi kesen vatandaşlardan tesisten yararlanma ücreti alınmayacak. Kesimhaneler Bayram günlerinde açık tutulacak. Kesim yerlerinde atık malzeme birikmemesi ve çevre kirliliğine yol açmaması için gerekli tedbirler ilgili Belediyelerce alınacak. Kesimhanelerde veya diğer yerlerde kesilen kurbanlıkların kulak küpeleri kesim yerlerinde toplanıp ve kesimhane sorumlularınca Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüğüne teslim edilecek" dedi.

Kesilen büyükbaş ve küçükbaş kurbanların sayılarının İlçe Komisyonları vasıtasıyla gerekli çalışmalar yapılarak ilçe Müftülüklerince İl Müftülüğüne bildirileceğini kaydeden Serenli, "2012 yılı kurban kesme ve kestirme ücretlerinin mahalli şartlara göre ilçe komisyonlarınca belirlenerek kamuoyuna ilan edilecek. Belediyelerce, vatandaşların kendi bahçelerinde kestikleri kurban atıklarını almak ve genel çevre temizliğini sağlamak için gezici ekipler oluşturulacak. Yeterli müracaat olması halinde, kesim yerlerinde vatandaşların kurbanını usulüne göre kesebilmeleri için, her ilçede İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından uygun görülecek tarihlerde "Kurban Kesim Elemanı Yetiştirme Kursu" açılacak ve konu hakkında mahalli basına ilan verilecek" dedi.

"Kurban Bayramının 1. günü merkez ilçelerde Belediye, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Sağlık, Çevre ve Şehircilik İl/İlçe Müdürlüklerinden 1'er elemanla oluşturulacak 4'er kişilik gruplar halinde denetimler yapılacak ve bu gurupların araçları ilgili İlçe Kaymakamlıkları tarafından tahsis edilecek" diyen Müftü Serenli, "İlçe Müftülüklerince, Belediye ve Kamu Kurumlarına ait kesimhanelerde Din Görevlisi görevlendirilecek. Vaaz ve hutbelerde, Kurban Bayramı ve kurban kesimi ile ilgili alınan tedbirler hakkında vatandaşlar bilgilendirilecek. Kurbanlık hayvanlardan hastalıklı olanlar için Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlükleri, İlçe Belediyeleri Veteriner Hizmetleri Müdürlüklerince gerekli tedbirler alınacak. Kurban Bayramından önce, Kurbanın Sağlık, Çevre ve Dini boyutu ile ilgili konularda ilgili Kurum yetkililerinin katılımıyla yerel televizyonlarda halkı aydınlatıcı programlar yapılacak. İlçe Kurban Komisyonlarınca alınan kararlar Belediye hoparlörleri ve mahalli basın-yayın yolu ile zamanında halka duyurulacak" dedi.

Kurban Bayramı müddetince ilçe belediyeleri tarafından oluşturulacak ekipler ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi ilgili birimlerince görevlendirilen yetkililerce nöbet tutulacağını kaydeden Müftü Serenli, "İhbar ve şikayetler ilçe belediye telefonlarına, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine ve Sakarya Büyükşehir Belediyesinin 4444054 no'lu telefonlarına bildirilecek" dedi. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İlyas Serenli Mesut Keskin Recep Uzal Yerel Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title