Sakin Kent Akyaka'nın Rüzgarı da Para Kazandırıyor
2010 yılında "Sakin Kent" ilan edilen Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesindeki rüzgar ve uçurtma sörfü alanı beldeye rüzgarıyla para kazandırıyor Akyaka Belediye Başkanı Çalca: " Burası bölgesel rüzgar nedeniyle rüzgar ve uçurtma sörfü açısından çok elverişli. Bu nedenle her yıl yaklaşık 10 bin kişi rüzgar ve uçurtma sörfü yapmak ve eğitim almak amacıyla Akyaka'ya geliyor" Sörf Eğitmeni Ceylan: "Gökova Körfezi son 10 yılda uçurtma sörfü ile Türkiye ve dünyada isminden söz ettirmeye başladı"
DURMUŞ GENÇ - Uluslararası Cittaslow Birliği Genel Sekreterliği tarafından 2010 yılında "Sakin Kent" ilan edilen Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesindeki rüzgar ve uçurtma sörfü alanı beldeye rüzgarıyla para kazandırıyor.
Rüzgarla yapılabilen su sporlarına elverişli doğasıyla bir çok yerli ve yabancı sporcunun tercih ettiği Akyaka'da, rüzgar sörfü yapılabiliyor. Günün büyük bölümünde esen rüzgarıyla uzun süreli spor yapma imkanı tanıyan belde, turizm kadar esen rüzgarıyla da para kazandırıyor.
Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akyaka'da 3 bin 500 metrelik birinci derece sit alanı içerisindeki sahilin, sörf alanı olarak tescillendiğini, kitesörf alanının bulunduğu bölgede mavi bayrak başvurusu yaptıkları için alt yapı çalışmaları yürüttüklerini ifade etti.
Akyaka'daki sörf alanın 20 yılık rüzgar rasatları incelendiğinde yılın her ayı uygun rüzgar alan önemli bir bölge olduğunu belirten Çalca, "Bölge son yapılan düzenlemeler ile birlikte özellikle yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekmeye başladı. Burası bölgesel rüzgar nedeniyle rüzgar ve uçurtma sörfü açısından çok elverişli. Bu nedenle her yıl yaklaşık 10 bin kişi rüzgar ve uçurtma sörfü yapmak ve eğitim almak amacıyla Akyaka'ya geliyor" dedi.
Çalca, beldeye gelen ziyaretçilerin en az bir hafta konakladığını, bununda Akyaka'nın tercih edilen turizm merkezlerinden biri olduğunun gözler önüne serdiğini vurguladı.
Ziyaretçi sayısının artması nedeniyle bir çok kişinin Akyaka'da yer bulamadığı için yakın belde ve köylerde konaklamaya başladığına değinen Çalca, bu sayede köy ve beldelerde de ev pansiyonculuğunun geliştiğini belirtti.
Ahmet Çalca, çalışmalarını kiteboardın olimpik bir spor olarak kabul görmesi yönünde yürüttüklerini kaydetti.
En çok İngilizler geliyor
Rüzgar ve uçurtma sörfü eğitmeni Özgür Ceylan ise Akyaka'nın sörf açısından dünyanın önemli merkezlerinden biri haline geldiğine işaret etti. Ceylan, Gökova Körfezi'nin ılıman iklimi ve sürekli esen rüzgarıyla Avrupa'nın en iyi spor merkezleri arasında yer aldığını belirterek, "Muhteşem doğası ve elverişli hava şartları nedeniyle bir çok ünlü sporcu burayı antrenman alanı olarak kullanıyor. Gökova, dünyada hızla tanınmaya başladı. Çünkü sürekli esen rüzgarı var. Bu sporu öğrenmek için gelen misafirlerimiz 3 gün içerisinde temel eğitimi tamamlayarak sörf yapmaya başlıyor. 8 yaşından itibaren 40 kilogram ve yüzme bilen herkes bu sporu rahatlıkla öğrenebiliyor" dedi.
Ceylan, yaklaşık 10 aylık bir sezonda, ağırlıklı olarak İngiliz, Alman, Fransız, Hollanda ve Türk misafirlere bu sporu öğretmeye çalıştıklarını ifade etti. Rüzgar sörfünün doğası gereği çevreye zarar vermeyen çok ekolojik bir spor dalı olduğu için herkes tarafından tercih edildiğini vurgulayan Ceylan, "Eğitimlerini alan sporcular Akyaka'da sörfün heyecanını, adrenalini yaşıyor. Uygun rüzgar oluştuğunda sahilde yaklaşık 200 kişi aynı anda uçurtma sörfü yapabiliyor. Gökova Körfezi son 10 yılda uçurtma sörfü ile Türkiye ve dünyada isminden söz ettirmeye başladı" diye konuştu.
Kiteboard Türkiye Şampiyonası Akyaka'da
Ceylan, 18-22 Eylül tarihleri arasında Türkiye Yelken Federasyonunun faaliyet programında yer alan Kiteboard Türkiye Şampiyonasının Akyaka'da gerçekleştirileceğini, şampiyonaya katılan Türkiye'nin en iyi sporcularının güzel bir görsel şölen yaşatacaklarını dile getirdi.
Akyaka'nın özellikle etrafında bulunan turizm çevrelerindeki örneklerinden farklı olarak sürdürülebilir turizm ve spor turizmiyle öne çıkmasını istediklerini anlatan Ceylan, çalışmalarını bu yönde sürüdüklerini ifade etti.
3 gün eğitim alıp adrenalin yaşıyorlar
Akyaka'daki okullarda eğitim gören yüzlerce sörf tutkunu aynı anda uçurtma ve rüzgar sörfü yaparak izleyicilere adeta görsel şölen sunuyor. Akyaka'ya Rusya'dan gelen Almina Demina, Akyaka'ya rüzgar sörfü eğitimi almak için geldiğini anlattı. Bölgenin doğal manzarasına hayran kaldığını anımsatan Demina, "Buradaki eğitmenler ve Akyaka halkı çok sıcak kanlı. Burada çok iyi arkadaşlarım, dostlarım oldu. Sörf yapmaya 3 gün önce başladım ve adrenalin heyecanını yaşamaya başladım. Burada çok etkileyici bir atmosfer var" dedi.
Hollanda'dan gelen Elen Wender Linde ise 2007 yılından beri uçurtma sörfü yaptığını kaydetti. Arkadaşlarının tavsiyesi üzerine Akyaka'ya geldiğini vurgulayan Linde, 2 hafta Akyaka'da rüzgar sörfü yapacaklarını, bölgedeki rüzgarın kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirdi. - Muğla