Salihliye Jeotermal Piyangosu
Manisa'nın Salihli İlçesi'ne Bağlı Köseali Köyü'nde, Yerin 2 Bin 750 Metre Altından, Debisi 127 Ton/saat Olan 287 Derecelik Jeotermal Su Çıkartılması Törenle Kutlandı.
MANİSA'nın Salihli İlçesi'ne bağlı Köseali Köyü'nde, Maden ve Tetkik Arama (MTA) Kurumu tarafından yerin 2 bin 750 metre altından, debisi 127 ton/saat olan 287 derecelik jeotermal su çıkartılması törenle kutlandı. Köseali Köyü'nde bulunan suyun Türkiye'nin en yüksek sıcaklıktaki jeotermal kuyusu olduğu belirtildi.
Manisa-Alaşehir Kavaklıdere Sahası'ndaki 14 Nolu Jeotermal Kuyusu'nda yapılan törene, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, AK Parti Manisa Milletvekilleri İsmail Bilen, Recai Berber, Salihli Kaymakamı Mesut Yıldırım, Alaşehir Kaymakamı Musa Uslan, İl Jandarma Komutanı Albay Vural Erol, MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer ile çok sayıda davetli katıldı.
MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, 1935 yılında kurulan MTA'nın çalışmaları hakkında bilgi verip, " Türkiye de maden aramak çok zor. Bugün Dünya'da 90 çeşit maden ticareti yapılırken bu sayı Türkiye'de 77. MTA'ya 1980 yılında sonra yeterince ödenek ayrılmadı. Ancak özellikle 2004-2005 yıllarından itibaren ayrılan ödenekler sayesinde sondaj sayımız arttı. MTA'nın son döneme yaptığı sondaj miktarı 20 milyon metredir. Önümüzde daha çok işimiz var. Yavaş yavaş özel sektör de riske girmeye başladı. Özel sektör madencilik için önemli. MTA olarak, kömür ve jeotermal aramalarına hız verdik. Bugüne kadar 4.7 milyar ton kömür bulduk. Türkiye'nin bu madenleri 50 yıl önce bulup santrallere çevirmesi gerekiyordu. Türkiye'nin yeraltına gömülü bütün madenlerini bulup ekonomiye kazandıracağız. Maden, adamın yürüyüşünü değiştirir. Dengeli kalkınmayı sağlar. Ülke bu gelirlerle hızla büyür" dedi.
30 BİN METRE JEOTERMAL SONDAJI YAPILDI
Jeotermalin yenilenebilir bir enerji kaynağı olduğunu belirten Üzer, "2 milyon metrenin üstünde sondaj yapmamız lazım ki tüm jeotermal kaynaklarını ortaya çıkaralım. 10 yıl içerisinde jeotermalde tüm potansiyeli ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Jeotermalde, 2 bin metrelerde olan sondaj, bugün 30 bin metreye kadar çıktı. Bugün burada açılışını yaptığımız kuyumuz 2 bin 750 derinliğe sahip. Bu kuyu için yeni makine alınarak bize bu suyu çıkartmamız için imkan verildi. 287 derece sıcaklık elde ettik. 2 milyon dolar para harcadık. Bu sahayı, ihaleyle özel sektörün hizmetine sunacağız. Artık denizlerimizi de ihmal etmeyeceğiz. 15 km derinlikte sismik arama yapabilecek bir gemi alacağız. Petrol ve doğalgaz gibi kendi varlıklarımız kendi imkanlarımız ile arayacağız" diye konuştu.
"SALİHLİ İÇİN BAYRAM GÜNÜ"
Manisa Valisi Celalettin Güvenç ise bugün Salihli için bayram günü olduğunu belirtip, "Bu ülkenin çocuğu olarak çok duygulandım ve gururlandım. Allah'ın bize verdiği zenginliklerden haberimiz yokmuş. Ama çok şükür bu ülkenin gençleri yerin altında yerin üstünde ne var diye araştırdılar. Hayatın her alanında yetişmiş insanlarımız hizmet vermeye başladı. Türkiye'nin en önemli sorunu. Enerji de dışa bağımlılıktır. Sanayi üretimi arttıkça dışa bağımlılıkta artıyor. Büyüyen bir ülkeye sahibiz. Sanayimiz hızla büyüyor. Buna rağmen enerjide dışa bağımlılık hızla azalıyor. Bu yatırımları yapabilir hale gelmemiz kıvanç duyulacak bir durum. Yapılacak ihaleden elde edilecek gelirin yüzde 50'si Manisa İl Özel İdaresi'ne verilecek. Biz de daha fazla hizmet sunacağız. Çok yakın zamanda burası bir enerji merkezi olacak. Burada hizmet sektörü de gelişecek. Manisa'nın zenginlik sembolü olan üzüme yeni bir zenginlik bir kardeş, bir yoldaş geliyor" dedi.
İHALEYİ SORDU
Kurdele kesim töreni öncesinde Vali Güvenç, MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer'i kürsüye davet edip, jeotermal sahanın ne zaman ihaleye çıkacağını ne kadar gelir elde edileceğini sordu. Genel Müdür Üzer şu an için ihale bedeli belirtmesinin mümkün olmadığını ifade edip, "İki kuyu daha açacağız" demekle yetindi. Bunun üzerine Güvenç, sabırsızlıkla bekleyeceklerini söyledi.
Konuşmaların ardından Vali Güvenç, beraberindeki protoktol üyeleriyle birlikte jeotermal sahasının açılış kurdelesini keserek hizmete açtı.