Haberler

Şampiyon Kadın Çiftçiler Yarıştı

Güncelleme:
Abone Ol

Eskişehir'de "Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması Şampiyonlar Şampiyonu" yarışması düzenlendi.

Eskişehir'de düzenlenen "Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması Şampiyonlar Şampiyonu" yarışmasını Reyhan Gümüş kazandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiye'nin bugün dünyanın 7'nci en büyük tarımsal ekonomisi olduğunu söyledi.

Tarım Yasası'nın da içinde olduğu temel sorunları çözen 16 kanunun hayata geçirildiğini aktaran Gümüş, uygulanan etkin ve istikrarlı politikalarla tarım sektörünün son 10 yılda büyüyerek, son yarım yüzyılın en istikrarlı dönemini yakaladığını bildirdi.

Gümüş, tarımsal milli gelirin 2002'de 23,7 milyar dolardan 2013'te 61 milyar dolara ulaştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Tarımda kişi başı milli gelir bin 64 dolardan 3 bin 483 dolar, tarım ürünleri toplam ihracatı 4 milyar dolardan 17,7 milyar dolara, gıda maddeleri ihracatı 3,7 milyar dolardan 16,7 milyar dolara yükseldi. Türkiye, 197 ülkeye bin 660 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir ülke konumuna geldi. 2013 yılında 77 milyon vatandaşımız ve 35 milyon turisti besleyen Türkiye, 6 miyar dolar dış ticaret fazlası verdi."

Gümüş, tarımsal üretimi artırmanın, kaliteli ürün elde etmenin, tarım ile uğraşanların yaşam düzeylerini yükseltmenin ve kırsal alanda kalkınmanın gerçekleştirilmesinin en önemli yollarından birinin, kırsalda kadınların güçlendirilmesi olduğunu vurguladı.

Yapılan çalışmalar ve programlar kapsamında birçok kadına eğitim verildiğini söyleyen Gümüş, "Son 10 yıl içerisinde yaklaşık 1 milyon 750 bin kadın çiftçimiz eğitildi" ifadesini kullandı.

"Kadın Çiftçiler Yarışıyor" bilgi ve proje yarışma programının 10'uncu yılına ulaştığını anımsatan Gümüş, "Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi Yarışması Etki Değerlendirme Araştırması" yapıldığını ve sonuçların kitap haline getirildiğini sözlerine ekledi.

Programda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Halil İbrahim Gül ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Eren de konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından 10 yıldan bu yana yarışmada Türkiye birincisi olan 10 kadın çiftçiyi tanıtan film izlendi.

Daha sonra Denizli, Edirne, Antalya, Muş, Kırşehir, Erzurum, Çanakkale, Balıkesir ve Eskişehir'den programa katılan kadın çiftçiler yarıştı.

Yarışmada, Eskişehir'den Reyhan Gümüş birinci, Çanakkale'den Hatice Gezer ikinci ve Balıkesir'den Özlem Ökmen Filiz ise üçüncü oldu.

Kaynak: AA / Yerel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mevlüt Gümüş Çanakkale Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title