Haberler

Samsun'daki Eğitimcilere "Nitelikli, Belgeli İşgücü" Semineri

Abone Ol

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Ulusal Yeterlilik Sistemi (UYS) hakkında farkındalık artırmak, MYK'nun görevleri ve UYS'nin işverenler, eğitimciler, çalışanlar ve öğrenciler için sağlayacağı katkılara dikkat çekmek amacıyla "UYS, Nitelikli"...

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Ulusal Yeterlilik Sistemi (UYS) hakkında farkındalık artırmak, MYK'nun görevleri ve UYS'nin işverenler, eğitimciler, çalışanlar ve öğrenciler için sağlayacağı katkılara dikkat çekmek amacıyla "UYS, Nitelikli Belgeli İşgücü" seminerinin 7.'si Samsun'da yapıldı.

MYK ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından North Point Hotel'de düzenlenen seminere Samsun TSO Başkan Yardımcısı Haluk Akyüz, İŞKUR İl Müdür Yardımcısı Ayhan Keleş, MYK Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Daire Başkanı İsmail Özdoğan, Samsun merkez ve ilçelerdeki meslek lisesi okul müdürleri ve öğretmenleri, meslek odaları başkanları ve kamu kurum kuruluş temsilcileri katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan MYK Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Daire Başkanı İsmail Özdoğan, "Bugün, genç bir nüfusa sahip olan ülkemizde nüfusun üçte ikisinden fazlası çalışma çağında, genç işsizlik oranı yüzde 20.4, genel işsizlik yüzde 10.5 oranının iki katı ve tüm dünyada etkisini sürdüren bu sorun, ülkemiz için de en önemli sorunlardan birisidir. İşsizlerin yeterlilik seviyelerinin düşük olması, mevcut yeterlilikler ve iş piyasasının ihtiyaçları arasında uyuşmazlıklar olması, değişen teknoloji ve piyasa gerekliliklerine göre yeterliliklerin güncellenmemesinden kaynaklanan nitelikli personel sıkıntısı iş piyasası için önemli bir sorun teşkil etmektedir" dedi.

MYK ve UYS'nin tanıtılmasının özellikle teknik okular için önemli olduğunu belirten İŞKUR İl Müdür Yardımcısı Ayhan Keleş, " Türkiye'de MYK'nın ve UYS'nin güçlendirilmesi UYEP projesi kapsamında MYK'nın ve UYS'nin tanıtılması özellikle teknik okullar için önemli olduğu kadar bizler için de çok önemlidir. Çünkü akredite olabilmiş meslekler bizim ilgi alanımıza giriyor. Bu yıl bu kapsamda İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve OMÜ ile yaptığımız bir plan çerçevesinde 18 fakülte ve meslek yüksekokulu, 136 ortaöğretim ve 304 ilköğretim kurumunda meslekleri tanıtmaya çalıştık. Çünkü öğrencilerin sevebileceği ve başarabileceği meslekleri bilerek tercih etmelerini Genel Müdürlüğümüz bize tavsiye etti. MYK her geçen gün yeni meslekleri akredite etmeye çalışıyor. Çünkü iş hayatı çok hareketli, ulusal bazda bazı meslekler şuan için ülkemizde akredite olamamış durumda" diye konuştu.

Ekonomilerin birbirine entegre olmasının üretim modellerinin de revizyonu gerekli kıldığını ifade eden Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Akyüz, "Emek, yoğun üretim modeli yerine giderek teknoloji, yoğun üretim modeline bırakmıştır. Ancak ne olursa olsun, üretim vazgeçilmez girdisi insan kaynağıdır. Şüphesiz bu dönüşümün bir sonucu olarak insan kaynağı niteliklerinde dönüşüm gerekmektedir. Bu süreçleri yönetebilecek adapte olabilecek insan kaynağının nitelikli ve belgeleri olması ile meslek standartlarının belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda MYK eğitim ve istihdam ilişkisini güçlendirmek adına oldukça kilit bir dönemdedir" şeklinde konuştu.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından MYK Sınav ve Belgelendirme Daire Uzmanı Yakup Hakan Coşkun, UYEP Takım Lideri David Handley ve MYK Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Uzmanı Başak Telli, katılımcılara MYK ve UYS'ni, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi ve EUROPASS konuları hakkında sunum yaptılar. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Avrupa Birliği İsmail Özdoğan Türkiye Samsun Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title