Samsun İl Genel Meclisi Son Kez Toplandı
Samsun İl Genel Meclisi, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy’un katılımıyla son kez bir araya geldi.
Samsun İl Genel Meclisi, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un katılımıyla son kez bir araya geldi.
Büyükşehir Yasası nedeniyle 30 Mart'tan sonra kapanacak olan İl Genel Meclisi, son kez toplandı. Samsun İl Genel Meclisi'nin son toplantısına Vali Hüseyin Aksoy'un yanı sıra, MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili ve Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, İl Genel Meclis Üyeleri, İl Özel İdaresi merkez ve taşra yöneticileri ile İl Genel Meclisi eski üyeleri katıldı.
Son toplantısını yapan İl Özel İdaresi Genel Meclisi'nde MHP Grup Başkanvekili Muhammet Bektaş, CHP Grup Başkanvekili Ahmet Özçelik ve AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Numanoğlu söz alarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, meclis üyeleri ile helalleştiler.
İl Genel Meclisi'nde 65 kişinin meclis üyeliği yaptığını belirten Meclis Başkanı Mustafa Karakurt, "2009 - 2014 yılları içerisinde 59 toplantı gerçekleştirdik. 357 birleşimde bin 55 karar aldık" dedi.
MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, "Eğer Büyükşehir Belediyesi'ne devri ile birlikte bu ödeneklerde halen yetersizlik devam ederse, köylere olan hizmetin daha zayıf olacağını düşünüyorum. Büyükşehir ve ilçe belediyelere ayrılan paylardan mutlaka belli bir kısmının köylere alt yapı ve hizmetlerine ayrılması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
6360 sayılı Kanun ile mahalli idareler seçimleri sonunda hukuki varlığı sona erecek olan Samsun İl Özel İdaresi Genel Meclisi'nin son toplantısına katılan Vali Aksoy, İl Genel Meclisi üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, "İl Özel İdareleri kuruluşundan itibaren Türkiye'de kırsal kesimin sorunların giderilmesinde, alt yapı hizmetlerinin gerçekleşmesinde çok önemli görev üstlenmiş ve bugüne kadar büyük hizmetleri gerçekleştirmiştir. Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor ve gelişiyor. Değişen ve gelişen süreç içersinde yeni bir takım yapılanmalar gündeme gelebiliyor. Bu kapsamda büyükşehir statüsünde olan illerde İl Özel İdareleri bu görevleri tamamlayarak, İl Özel İdaresi'nin üzerindeki var olan yetkilerin büyük bir kısmı büyükşehir belediyelerine, diğerleri de ilçe belediyelerine ve diğer kurumlarına devrediliyor" şeklinde konuştu.
Son 5 yılda İl Özel İdaresi'nin yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Vali Aksoy şöyle konuştu: "2005 ile 2013 tarihleri arasında İl Özel İdaremiz yaklaşık olarak 442 milyon 500 bin TL'lik bütçe kullanmış ve bunun 386 milyon TL'lik kısmını da yatırımlara harcamıştır. Özellikle kendi bütçe imkanlarının gerçekleştirdiği yatırımların dışında KÖYDES noktasında çok önemli kaynaklar ilimize aktarıldı ve bu kaynaklarla da önemli hizmetler gerçekleşti. 2005 - 2013 yılları arasında ilimize 224 milyon 366 bin TL'lik kaynak aktarıldı. Bu kaynaklarla bin 99 kilometre asfalt, bin 54 stabilize, 13 köprü, 210 sanat yapısı, 416 üniteye içme suyu, 64 köyümüze kanalizasyon ve 19 sulama tesisi gerçekleştirildi. Toplamda 3 bin 837 proje hayata geçirildi. 2005 yılında asfalt yolumuzda bin 803 kilometre olan asfalt yolumuz 2013 yılı sonu itibariyle 3 bin 234 kilometreye çıktı. 8 bin 277 kilometre olan yol ağımız gelen talepler değerlendirilerek 8 bin 648 kilometreye ulaştı. Samsun il genelinde yaşayan nüfusun yüzde 68'i özellikle köylerine asfalt yolla ulaşabiliyor. 2005 yılında köylerde asfalt olan köy oranımız yüzde 44 iken, 2013 yılında bu yüzde 75'e ulaşmıştır. 2005 yılında 15 susuz, 99 yetersiz suyu olan köy ve 754 suyu olan köyümüz var iken, bugün itibariyle 847 köyümüzde su sorunu bulunmamaktadır. Sadece 16 köyümüzde suyu yetersiz olan üniteler vardır. Susuz köyümüz bulunmamaktadır."
İl Özel İdaresi Genel Meclisi'ndeki son toplantının ardından Vali Hüseyin Aksoy, Yelken Kulüp'te meclis üyelerine 5 yıllık çalışmalarından dolayı plaket verdi. - SAMSUN