Samsun Türk Ocağından "Sözün Kıssası Konferansı"
Türk Ocağı Samsun Şubesi tarafından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Kökdemir’in konuşmacı olarak katıldığı “Sözün Kıssası” konulu konferans düzenlendi.
Türk Ocağı Samsun Şubesi tarafından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Kökdemir'in konuşmacı olarak katıldığı "Sözün Kıssası" konulu konferans düzenlendi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Türk Ocağı Samsun Şubes Başkanı Doç. Dr. Serkan Şen, Türk-İslam Kültürü'nde kişilik eğitimi için kıssaların son derece önemli olduğunu, bu bağlamda kutsal kitabımız Kuran'ın pek çok meseleyi kıssalar üzerinden açıklığa kavuşturduğunu ifade etti.
Şen'in konuşmasının ardından kürsüye çıkan Ahmet Kökdemir, anlatımda cimriliği esas alan yeni nesillerin internet ortamında, paralanmış ifadelerle iletişim kurduğunu söyledi. Kökdemir, "Söz laf olsun diye var edilmemiştir. Mahlukatın şereflisi sözle kıymet kazanmıştır. Ecdadımız hisleriyle söz söylerken şimdilerde sözde kalan hislerle yaşayan bir toplum haline geldik. Kuran'da Yusuf Kıssası'nda sayfalara sığmayacak iftira, namus güzellik gibi kavramlar bir kıssa ile en etkin biçimde anlatılmıştır. Ömer Seyfettin'in Pembe İncili Kaftan adlı hikayesinde Muhsin Çelebi karakteriyle örnek Türk tipi ortaya konmuştur. Topluma önderlik etme iddiasıyla ortaya çıkanların niteliklerini tespit etmede Muhsin Çelebi güzel bir ölçüdür" diye konuştu.
İslam öncesinde Nuşirevan adlı hükümdarın Arap yarımadasında adaletin timsali iken onun tutumlarını takdir eden Hz. Ömer'in hataya düşen dostlarını Nuşirevan'ın kıssalarıyla uyardığını belirten Kökdemir, Cengiz Aymatov'un romanlarında da destan, menkıbe türünden kıssaların önemli yeri olduğunu vurguladı. Kökdemir, Aymatov'un naklettiği kıssalardan misaller aktardı. Konuşmanın sonunda Mevlana'nın Mesnevi'sinde geçen Papağan Kıssası nakledildi. - SAMSUN