Şanlıurfa Belediye Meclisinde Gerginlik
Bir milletvekilinin kardeşinin Akçakale yolunda bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin eski yerine otel yapılması için talep ettiği imar değişikliği, Şanlıurfa Belediye Meclisi'nde uzun süren gerginliğin ardından oy çokluğuyla kabul edildi.
Bir milletvekilinin kardeşinin Akçakale yolunda bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin eski yerine otel yapılması için talep ettiği imar değişikliği, Şanlıurfa Belediye Meclisi'nde uzun süren gerginliğin ardından oy çokluğuyla kabul edildi.
Şanlıurfa Belediyesi Eylül ayı 2. Birleşim toplantısı yapıldı. Yapılan toplantıda, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin eski yerine otel yapılması için imar planı değişikliği talebine bazı meclis üyeleri sert tepki gösterdi.
Bağımsız olan Belediye Meclis Üyesi Hilmi Kadayıfçı, "Vatandaş gitmiş oradan almış, statüsü belli, emsali belli zaten biz geçmiş dönemde oraya büyük bir rant sağlamıştık. Nasıl sağlamıştık, hem petrol yeri vermiştik hem iş merkezi vermiştik. Belli bir teberru karşılığında ama zaman içerisinde anlıyoruz ki, yetmemiş. Vatandaş tekrar gelmiş ve devletin malıyken verilmemiş bir emsal bugün tekrar isteniyor. Bu memlekette yatırımcının, işadamının her zaman önünün açılmasını destekleyen bir insanım. Geçmişte de bunun örnekleri çoktur ve bu tip olaylarda kriterimiz planlama ilkelerine uygun olacak, kimseye bir zararı olmayacak ve belediye ciddi bir manada teberru vermeme kaydıyla bu yapılabilirdi" dedi.
Söz konusu arsanın üçüncü derece sit alanı olduğunu ileri süren Kadayıfçı, "Burada işin ilginç tarafı, burası üçüncü derece sit alanıdır. Beykapısı kulesi orada, tarihi surlar orada, oraya çok güzel yatırım yapabilir. Belediyemiz, şimdi bunun önüne bir otel yapılıyor ve emsali arttırılıyor. Şimdi bunun her tarafı tümden sakat ve eğer bu meclis gerçekten samimi ise benim önerim şu, bunu önce Anıtlar Kurulu'na gönderelim, orası bir kararını versin, ondan sonra gelip burada tartışalım" ifadelerini kullandı.
Hilmi Kadayıfçı'nın ardından söz alan bağımsız Belediye Meclis Üyesi Mehmet Cafer, "Karşımızda bir vekil olduğu zaman adeta her şeyimizi vereceğiz. Bir vatandaş buraya gelip müracaat etse ona bir 60 verir misiniz? Urfa'daki emsalin çoğunluğu bir 50, bu emsali verirken komisyonumuz elini vicdanına attı mı acaba, komisyon yorgun gelmiş, önceki toplantıda belediyenin yapmış olduğu yolsuzluğu anlatırken AK Partili meclis üyelerinin birinin sesi dahi çıkmadı. 2 ay önce yine bir yolsuzluğu anlatırken AK Partili meclis üyelerinin olumlu veya olumsuz yine sesi çıkmadı. AK Partili meclis üyelerinin sessiz kalmasından dolayı bu belediye idaresi fütursuzca ve pervasızca yolsuzluk yapmaya başladı. Burada da AK Partili kardeşlerimiz biraz sonra oylamaya giderseniz, hepsi evet demek için el kaldıracaklar. Ben Urfa adına bu mecliste böyle işlerin olmasına utanıyorum. Ayıptır yani karşımızdaki vekil olunca hepimiz yelkenleri indiriyoruz" dedi.
"HİÇBİR ŞEKİLDE TAVİZ VERMEDİK"
Konu ile ilgili konuşan Belediye Başkan Vekili Fevzi Yücetepe ise; "Bu kent bir dünya kenti olacaksa özellikle bu tarihi değerlerine ve kültürel mirasına sahip çıkacak, koruyacak ve onu geliştirecektir. Bunun turizme açılması noktasında da alt yapının oluşmasına katkı sağlayacak, bugüne kadar bu düşüncemizden bu vizyonumuzdan hiçbir şekilde taviz vermedik. Bugüne kadarda Şanlıurfa'da tarihi dokuya, kültürel mirasa yatırım yapan hiçbir belediye kurulmamıştır. En son mayıs ayında biliyorsunuz 10 milyon Avro'luk bir hibe turizm alt yapı projelerine kullanılmak üzere alınmıştır. Şimdi bahsedilen yer sit alanı içerisinde değildir. Herhangi bir sitle alakası yoktur. Dolayısıyla sit alanı ile ilgili bir alakası olmayan yeri Koruma Kurulu'na göndermenin bir sonucu da neticesi de yoktur. Eğer sit alanı içerisinde bir yapı yapılıyorsa meclis kararından sonra kurula gönderilir, kurulda gerekli incelemeyi yapar ve kararını ona göre verir. Şimdi Urfa'nın en temel kurallarından biri turizm, turizm konusunda alt yapınız, otelleriniz, konaklama kapasiteniz yoksa sizin işte ben bir dünya kenti olacağım demenizin bir anlamı da yok" diye konuştu.
Bugün birçok kurum ve kuruluşun toplantılarını Urfa'da yapmak istediğini, fakat maalesef yeterli kapasite olmadığı zaman Antep'te konakladıklarını hatırlatan Yücetepe, şunları söyledi:
"Buraya gelip günübirlik gidiyorlar. Bugün GAP içerisindeki şehirlerde de Urfa gezisi bir günlük sürüyor. Bir turistin Urfa'da kalma süresi ortalama 1.3 gün. Biz bunu olabildiğince daha yukarılara çekme adına uğraşacağız. Dolayısıyla Urfa sahip olduğu bu turizm potansiyelini önümüzdeki yıllarda 3'e 5'e katlayacak. Bizim için hiçbir zaman şahıs veya kişi mevzu bahis değildir, yani bir kişinin milletvekili kardeşi olması suç mu? Ona ayrıcalık tanınıyor da başkasına bu konuda tanınmadı mı? Bugüne kadar bu meclis böyle bir karar vermedi mi? Yani sonuçta Urfa'nın turizmine katkı olması adına Şanlıurfa Belediyesi'ne özellikle otel konusunda bir daha esnek, biraz daha yaklaşımda tutarlı sonuçta buraya yapılacak otelin yatırım ücreti 50 milyon TL, sahibinin ifade ettiği 50 milyonluk bir yatırım. Bunun Urfa'ya katacağı artıyı düşündüğümüzde sizin söylediğinizin tam tersine Urfa'ya fayda sağlayacaktır."
Konuyla ilgili Belediye Meclisi'nde söz alan Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Al ise, "2863 kanun gereğince yapının muhakkak kurula gönderilmesi gerekir" dedi.
Daha sonra söz alan AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkanı Adil Saraç; "Şimdi bir yanlışlık varsa Anıtlar Kurulu'ndan da döner, mahkemeden de döner, her şeyden döner. Yolsuzluğa meydan verilmiş veya onun yoluna su akıtılmışsa burada gelin açık açık söyleyin, ben bu görevden istifa ederim. Biz kendi başımıza karar vermiyoruz, biz 23 arkadaşımızla karar veriyoruz" dedi.
Öte yandan yapılan oylama da karar 3 red, 1 çekimser ve 12 kabul ile meclisten geçti. - ŞANLIURFA