Haberler

Şanlıurfa'da Ahilik Geleneği Yaşatılmaya Çalışılıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Şanlıurfa'da Ahilik Haftası tarihi Gümrük Han'da düzenlenen törenle kutlandı.

Kutlama törenine Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa Belediye Başkanı A. Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Akbıyık ve çok sayıda kurum amiri, esnaf ve öğrenciler katıldı. Esnafın ahilik duası, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Akbıyık, ahilik tarihi hakkında bilgi verdi. Ahilik sisteminin kurucusunun Ahi Evran olduğunu kaydeden Akbıyık, "Ahi Evran Oğuz Türklerindendir. Hayatı boyunca daima insanlık için çalışmıştır. Esnaf ve sanatkarlık kurallarını, yardımlaşmayı, dayanışmayı, doğruluğu ve yiğitliği ön planda tutmuştur. Aklın ve ahlakın, ilmin savunucusu olmuştur. Özünde kardeşliğin, arkadaşlığın, yalınlığın, dostluğun, dayanışmanın olduğu ahilik, aynı zaman da çağdaşlaşma ve yeniliklere açık olmanın niteliklerini de taşımaktadır. Doğruluktan ayrılmama, alçak gönüllü olma, iyi huylarını geliştirmek, kendini halka adamak, misafirlerini sevmek, insanlara nasihat ederek onları iyi yola yöneltmek, kudreti varken suçluyu affetmek, hile yapmamak, yalan söylememek, kusur aramamak bu özelliklerin tümünü ahilik nasihatinde görmekteyiz" diye konuştu.

Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba da ahilik ilkelerinin insanlık ilkeleri olarak yorumlandığını belirtti. Fakıbaba, "Bizim 12. yüz yılda uyguladığımız bu ilkeleri batı bizden almış ve uyguluyorlar. Yani iyi insan olmak, namuslu, dürüst olmak, yalan söylememek, birbirimizi kandırmamak bunlar zaten İslam'ın da ilkeleri. Biz 13. yüzyılda çok başarılıyız. Özellikle genç arkadaşlarımıza sesleniyorum. Fakat 21. yüzyıla gelince çok gevşemişiz ve inanıyorum ki gençler bu ilkeleri bir daha alacaklar. İnsan haklarına bakın buradadır. Engellilerin haklarına bakın buradadır. Hangi standardizasyona bakarsanız bakın buradadır. İSO'ya bakın buradır. Mükemmellik projelerine bakın her şey buradadır " dedi.

VALİ GÜVENÇ: ORTAKLIK KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRMEMİZ LAZIM

Konuşmasına hayatını kaybeden esnaflara rahmet dileyerek başlayan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, esnafın içerisinde bulunduğu sorunları bildiklerini söyledi. Vali Güvenç, "Kültürümüz, medeniyetimiz, geçmişimiz ortada. Medeniyetimize, ahlakımıza sahip çıkarsak, ülkemizin de, toplumumuzun da geleceği daha aydınlık olacaktır. Birlik, beraberlik yüzümüzü güldürecektir. Esnafımızın, alışveriş merkezlerinin kurulmasıyla beraber, şehirleşmeyle beraber çeşitli sorunları var. Bunlarla ilgili hep beraber mücadele ediyoruz, meslek edindirme kurslarında sanatkar yetiştirmeye çaba gösteriyoruz. KOSGEB'in, Bilim Teknoloji Bakanlığının, kalkınma ajanslarımızın esnaf için sanatkar için çok önemli destekleri var, bunların mutlaka takip edilmesi gerekiyor. Kendimizi yenilememiz gerekiyor, aksi takdirde hayatta kalmak, rekabet etmemiz zorlaşıyor. Bir araya gelmek lazım. Ortaklık kültürünü geliştirmek lazım. Bunları yaptığımızda gerçekten genç, dinamik bir nüfusa sahip olan, ekonomik bir potansiyeli olan Şanlıurfa'da esnafımızın yüzü daha çok gülecektir. Şanlıurfa bunu yapacak potansiyele sahiptir" dedi.

Konuşmaların ardından Şanlıurfa Belediyesi Tiyatro Ekibi tarafından kalfanın usta olmasını sergileyen 'Şed Kuşanma' gösterisi yapıldı. Törenin sonunda bazı esnaflara ahilik haftası dolayısıyla plaket taktim edildi.

(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Celalettin Güvenç Ahilik Haftası Şanlıurfa Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title