Haberler

Şanlıurfa'da Kürt Dili Paneli

Güncelleme:
Abone Ol

Şanlıurfa'da, Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Eğitim-Sen tarafından panel düzenlendi. Programda Soma şehitleri unutulmadı.

Eğitim Sen Şanlıurfa Şubesi, Kürt Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında Urfa Cıty AVM Konferans Salonu'nda panel düzenledi.

Panele, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şanlıurfa İl Eş başkanı Celalettin Erkmen, KURDİ-DER, KESK, Eğitim-Bir-Sen, MAZLUMDER gibi kentte bulunan birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Moderatörlüğünü Eğitim-Sen Şanlıurfa Şubesi üyesi Abdulkadir Gök'ün yaptığı panele konuşmacı olarak ise Artuklu Üniversitesi Kürdoloji Bölümü Öğretim görevlisi Doç. Dr. Perwiz Cihani ve Artuklu Üniversitesi Kürdoloji Bölümü Öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mikail Bülbül katıldı.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Keklik, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı kutlayarak başladığı açış konuşmasında, Soma'da yaşamını yitiren madencileri de andı. Eğitim-Sen Urfa Şubesi'nin geçmişte Kürt dili ile ilgili yapmış olduğu etkinlikleri anlatan sinevizyon sunumu yapıldı. Daha sonra konuşan Kürdoloji Bölümü Öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mikail Bülbül, Hawar Dergisi'nin Kürt tarihindeki yeri ve önemine dikkat çekti. Hawar Dergisi'nin o dönemin şartlarında çıkan muazzam bir eser olduğunu ifade eden Bülbül, Kürt dili ve tarihi açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.

Kürtçenin Latin alfabesi ile ilk kez Hawar Dergisi'nde oluşturulmasını ve derginin yayıncısı Celadet Ali Bedirxan olduğunu dile getiren Bülbül, bundan dolayı Kürt alfabesi Hawar alfabesi ya da Bedirxan alfabesi olarak da adlandırıldığını söyledi. Hawar Dergisi ve içeriği hakkında bilgiler veren Bülbül, "15 Mayıs 1932 yılında Suriye'nin başkenti Şam'da yayınlanmaya başlayan ve toplamda 57 sayı ile 1943 yılına kadar yayın hayatında kalmış olan Kürt Edebiyat Dergisi'dir. Dergi Celadet Ali Bedirxan tarafından Şam'a yerleştikten sonra çıkarılmıştır. Derginin ilk 23 sayısı hem Latin hem de Arap alfabesiyle basılmış, ancak daha sonra 24'üncü sayıdan itibaren yalnızca Latin alfabesiyle yayınlamıştır. Bundaki en büyük nedenin derginin yaratıcısı Celadet Ali Bedirxan'ın Kürtlerin Latin alfabesine geçmesi gerektiğini düşüncesidir. Büyük zorluklar içinde yayım hayatını sürdüren dergi en son sayısını 15 Ağustos 1943 yılında çıkarmıştır." diye konuştu.

'KÜRT ÇOCUKLARI EVDE KÜRTÇE KONUŞMALI'

Artuklu Üniversitesi Kürdoloji Bölümü Öğretim görevlisi Doç. Dr. Perwiz Cihani ise, Kürt çocuklarının evde kendi anadilleri olan Kürtçeyi konuşmaları gerektiğini belirterek başladığı konuşmasında, "Kürtçe artık dört parça Kürdistan'da özgürce konuşulmalı ve artık resmi bir dil olmalıdır" dedi.

Cihani konuşmasına Mem û Zin üzerine yazdığı bir şiiri okuyarak son verirken, panel soru cevap kısmıyla son buldu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Perwiz Cihani Soma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title