Haberler

Şarbak'tan 'Kalkınma' Yorumu

Abone Ol

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak, Çukurova'nın kendi potansiyeli ve enerjisini yine kendi içinde değil, dışarıya taşıması gerektiğini, bunun için de kendisini dışarıya çok iyi tanıtması gerektiğini vurguladı.

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak, Çukurova'nın kendi potansiyeli ve enerjisini yine kendi içinde değil, dışarıya taşıması gerektiğini, bunun için de kendisini dışarıya çok iyi tanıtması gerektiğini vurguladı. Şarbak, "Çukurova'yı sadece Türkiye'de değil, Avrupa ve hatta Ortadoğu pazarında rekabet edebilecek düzeye getirmeliyiz" dedi.

8 aylık bir Rize Valiliği görevinin ardından merkeze alınan Zekiraya Şarbak, ÇKA Genel Sekreterliği görevine atandı. 2008 yılından bu yana bu görevi üstlenen Veysel Parlak ise, Kalkınma Bakanlığı bünyesinde görev yapmak üzere Ankara'ya çekildi. 13 Ocak Cuma günü itibariyle yeni görevine başlayan Şarbak, İHA muhabirinin sorularını yanıtladı. Şarbak, "Her kuruma bir 'koç' lazım. Liderlik ve yöneticilik çok önemli bir şey. Ne yazık ki, biz toplum olarak işin bu tarafını biraz küçümsüyoruz. 'Yönetici lider' güçlü olmazsa siz ne kadar uzman çalıştırırsanız çalıştırın, ne kadar kaynak kullanırsanız kullanın bu kaynakları doğru yönlendirip, en iyi şekilde değerlendirecek bir yöneticiye ihtiyaç var. Herhalde bizi burada görevlendirenler, bende böylesi bir potansiyel gördüler ki, ÇKA'da 'genel sekreterlik' görevine getirdiler" ifadesini kullandı.

"BÖLGENİN REKABET GÜCÜNÜ ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ"

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevini üstlenirken, Adana'ya birçok kez 'denetim' için geldiğini hatırlatan Şarbak, son geldiği 1996 yılından bu yana kentin önemli bir büyüme gösterip geliştiğini, kentsel yaşamın daha da hareketlendiğini belirtti. Ancak tüm bunlara rağmen kentte çok ciddi sorun ve sıkıntıların da yaşandığını ve 'işsizlik' konusunun kentin en önemli sorunu olarak öne çıktığını kaydeden Şarbak, bu noktada da ÇKA'nın kendine öncelikler belirlediğini, bunun da; kentin yaşam kalitesinin yükseltilmesi, bölgenin rekabet gücünün arttırılması olduğunu kaydetti.

"GÖÇLE GELEN İNSANLARIMIZIN YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTMELİYİZ"

Türkiye'nin önemli bir bölümünde 'eğitim sorunu' yaşandığını, bu durumun Adana için de geçerli olduğunu vurgulayan Şarbak, "Eğitimsizlik mesleksizliğe, mesleksizlik de doğal olarak işsizliğe neden oluyor. İşsizlik de ekonomik ve sosyal sorunları da beraberinde getiriyor. Bunları aşabilmek için eğitime büyük önem vermemiz, göçle gelen eğitimsiz nüfusa yönelik, ekonomik ve sosyal politikalar uygulamamız gerekiyor. Bunu yaparken de göçle gelen insanlarımızı eğitip, onların yaşam kalitesini yükseltmeli, bunu yaparken de sosyal yapımızı güçlendirmek zorundayız" diye konuştu.

"KALKINMAYI BİR BÜTÜN OLARAK ELE ALMALIYIZ"

ÇKA'nın bir 'kamu kuruluşu' olmasına rağmen, 'özel sektör mantığı' ile hareket ettiğini kaydeden Şarbak, devletin; bölgeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarını kaldırmak gibi bir sorumluluğu da olduğunu, devletin bu sorumluluğunu da 'kalkınma ajansları' aracılığıyla yerine getirmeye çalıştığını anlattı. Kalkınmanın, sadece üretimin artması olarak yorumlanamayacağını kaydeden Şarbak, üretimle birlikte yaşam ve çevre kalitesinin yanında milli gelirin de artması gerektiğinin altını çizdi. Şarbak, "Kişi başına düşen milli gelir 20 bin ya da 30 bine ulaşabilir. Ancak çevreye mahvederek bunu yaparsak, bu bir kalkınma olmaz. Kalkınma bir bütündür ve bu bütünün tüm parçalarını birlikte geliştirip, ileriye taşımak zorundasınız" görüşünü dile getirdi.

"TÜRKİYE'YE 'ÖRNEK' OLMAK İSTİYORUZ"

Çukurova Bölgesi'nin ekonomik yapısını detaylı bir şekilde inceleyip, kalkınma noktasında zayıf kalınan noktaları destekleyeceklerini adile getiren Şarbak, "Burada en önemli şey, kalkınırken bölge ekonomisinin, Türkiye'nin diğer bölgelerinden daha iyi bir noktaya gelmesini sağlamayı hedefliyoruz. Çukurova'yı sadece Türkiye'de değil, aynı zamanda da Avrupa ve Ortadoğu pazarlarında da rekabet edebilecek bir düzeye gelmek zorundayız. Rekabet gücümüzü arttıralım ki, tüm bu bölgelere mal ve hizmet ihraç edebilelim. Bu konuda da Türkiye'ye 'örnek' olmak istiyoruz" dedi.

"KENDİMİZİ DIŞARIYA İYİ ANLATMAMIZ LAZIM"

İngiltere'nin, 'finans hizmetleri'nde Türkiye'nin toplam ihracatı kadar para kazandığına dikkat çeken Şarbak, Türkiye'nin de kendisini bu alanda öne çıkartıp, önemli bir gelir elde edebileceğinin altını çizdi. Çukurova'nın enerjisini kendi içine değil, dışarıya taşıması gerektiğini, bu noktada da öncelikli olarak kendisini anlatıp, mevcut potansiyelini açık ve net bir şekilde ortaya koyması gerektiğini vurgulayan Şarbak, "Eğer kendimizi dışarıya anlatamazsak, yapılanların hiçbir anlamı olmaz. İşte gelişmek de böyle bir şey" ifadesini kullandı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Zekeriya Şarbak Çukurova Türkiye Yerel Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title