Sarnıç'taki Göç Anıtına Görkemli Açılış
Gaziemir Belediyesi tarafından Sarnıç girişine yapılan 57 metre uzunluğunda ve 4 metre 80 santimetre yüksekliğindeki Göç Anıtı'nın açılışı görkemli bir törenle yapıldı.
Gaziemir Belediyesi tarafından Sarnıç girişine yapılan 57 metre uzunluğunda ve 4 metre 80 santimetre yüksekliğindeki Göç Anıtı'nın açılışı görkemli bir törenle yapıldı.
Belediye Fen İşleri'nde çalışan sanatçı Gürel Gürel'in iki yardımcısı ile birlikte yaptığı dev anıt, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, İzmir Milletvekilleri Oğuz Oyan, Hülya Güven, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir Kaymakamı Şerafettin Tuğ, Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, CHP İlçe Başkanı Umut Tekin, MHP İlçe Başkanı Dursun Seçal, Bulgaristan'daki Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkan Yardımcısı Ruşen Rıza ile milletvekilleri Erdinç Hayrulla, Çetin Kazak, Antonovo Belediye Başkanı Taner Ali, Ardino Belediye Başkanı Resmi Murad, Ruen Belediye Başkanı İsmail Osman, Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Süleyman Pehlivanoğlu, İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Göç) Genel Başkanı Hamdi Kanlıoğlu'nun katılımıyla açıldı.
TÜRKİYE'DE BİR İLK OLDU
CHP Genel Başkanı Yardımcısı Öztrak, açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Göçmenler sadece kaybedilmiş toprakların aziz hatıraları değildir. Türkiye Cumhuriyeti'nin, kültürel, ekonomik ve sosyal yaşamının en önemli harcıdır. Bu anıtın yapımını düşünüp hayata geçiren başarılı Belediye Başkanımız Sayın Halil İbrahim Şenol ile eserin yaratıcısı Gürel Usta'yı kutluyor, teşekkür ediyorum" dedi.
Kendi atalarının da 1912 Balkan Savaşları sonrasında anavatana göç ettiğini hatırlatan Gaziemir Belediye Başkanı Şenol ise, Türkiye'de göçleri anlatan bu büyüklükteki tek anıtı yapmanın onur ve gururunu yaşadıklarını söyledi. Başkan Şenol, şöyle devam etti: "Göç konusu açıldığında bu acıları yaşamış her insanın gözleri dolar, sesi titrer. Çünkü ne bıraktığın ne de geldiğin yere aitsindir. Sarnıç'a 1989'da zorunlu göç nedeniyle gelip yerleşen insanlarımız da böyle. Bu kadar yıl geçmesine rağmen hala çok çeşitli sorunlarla savaşıyorlar. Devlete güvenip yaptıkları kendi evlerinde ne yazık ki kiracı durumundalar. 2-B yasasıyla ilgili bu bölgede yapılan çalışma, bazı güçlerin devreye girmesiyle, askıdan iki gün önce durduruldu. CHP İzmir milletvekillerimiz ile Genel Merkez yöneticilerimiz bu sorunu çok yakından takip ediyor."
ANIT 3 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR
Yaklaşık beş aylık çalışma sonucu yapılan Göç Anıtı üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde Balkanlar'dan anavatana göçü temsil eden motifler, orta bölümde Türk ve Osmanlı tarihinde önemli yer tutan devlet adamları ve komutanlara ait 5 portre, üçüncü bölümde ise Anadolu insanının günlük yaşamını anlatan motifler yer alıyor. Kayrak taşı, mermer, çakıl taşı ve kaldırım taşlarından yaklaşık 15 ton malzeme kullanılarak yapılan anıtın tamamı belediyenin kendi olanaklarıyla yapıldı. Tarihte İzmir'in ele geçirilmesinde önemli hizmetleri olan Emir Çaka Bey ve Gazi Umur Bey, Osmanlı'nın kurucusu Osman Bey, İstanbul'u fethiyle yeni bir çağı açan Fatih Sultan Mehmet ile Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkıntılarından yeni ve modern bir devletin kurulmasını sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün portreleri görenleri hayran bırakıyor. - İZMİR