Satso'da Meslek Komitelerinin Sorunlarını Dile Getirildi
SATSO Aralık ayı olağan meclis toplantısında mesleki sorunlarını görüşen meclis üyeleri meslek komitelerinin sorunlarını dile getirdikleri toplantıda şehirle ilgili değerlendirmelerde de bulundular.
SATSO Aralık ayı olağan meclis toplantısında mesleki sorunlarını görüşen meclis üyeleri meslek komitelerinin sorunlarını dile getirdikleri toplantıda şehirle ilgili değerlendirmelerde de bulundular.
Meslek Komitelerinin Sorunlarının görüşülmesi maddesinde kürsüye gelen 16. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Oktay Topçu, trafik sigortalarındaki fiyat artışının kamuoyunda bir tepkiyle karşılanmamasını değerlendirirken "Artan fiyatlara tepki gösterilmiyor, 10. Aydaki yeni uygulama ile bir kamyonun fiyatı 6 bin TL trafik sigortasına kadar çıkabilecek. Çekici ve otomobil grubunda tavan fiyat yok. Hal böyle iken burada ticaretle uğraşanlar da var biz komite olarak tepkimizi veriyoruz. Tüketici kısmında bu tepkiyi göremiyoruz. Ticari anlamda bu durum zamanla sigortasızlığı getirecektir. Sigorta sektörü, son 10 yıldır trafikten kaynaklı olarak 7 milyar TL zarar etmiştir. Trafikten dolayı bu yılın ilk 9 aylık dönemindeki kayıp ise 1,7 milyar TL'dir. Değişen yönetmelikle bedeni hasarların dışında aynı zamanda araçların değer kayıplarının da ödendiğini biliyoruz. Buradaki en büyük sıkıntı bir ölçünün olmamasından dolayı, her mahkemenin farklı tazminat talep etmesindendir. Bedeni ve araç değer kaybında bir standardın olmamasıdır. Kanunda bu konuda boşluk var" dedi.
3. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Recep Sandıkçı ise yaptığı açıklamada, "Hendek ve Sapanca da gıda toptancıları olarak dağıtım yapmakta sıkıntı yaşıyoruz. Sabah 11.00 ile akşam 18.00 arası bu ilçelere kamyonlar sokulmuyor. 11.00 e kadar kamyonlar ancak sahaya çıkıyor ama bu saatten akşam 18.00'e kadar dağıtım yasak. Bu saatlerde marketler mal kabulü yapmıyor ve biz de çalıştıracak personel bulamıyoruz. Bu bir tek bizim sorunumuz değil inşaat malzemecileri, mobilyacılar için de geçerli. UKOME kararı olduğu için bir şey yapılamıyor. Bunu Büyükşehir Belediyesi nezdinde dile getirmemiz gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
31. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Behlül Bayrak GSM sektöründe taksitlendirme ile ilgili kısıtlamaya değinerek "31. Meslek Komitesi olarak 2016 yılı hazırlıklarımızı tamamladık. GSM sektörünün taksitlendirme sorunu devam ediyor. Taksitlendirme sisteminden muzdaribiz. Eskiden satış üzerinden 24 aya varan taksitler vardı. Şimdi 1,30 farkla taksitlendiriliyor. GSM her ayrı üyesine satış yapmasına olanak tanımıyor. Beyaz eşyacılar kuyumcular taksit yapıldığı bir ortamda cep telefonu lüks ihtiyaç maddesi sınıfına girdiği için taksit yaptıramıyoruz. Bu konunun çözümünü talep ediyoruz" diye konuştu
33. Meslek Komitesi'nden Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Güneş ise, "Rusya krizi ile birlikte makine sektörü ciddi bir sekteye uğramıştır. Aslında marka olamadığımızın sıkıntılarını yaşasak da gümrük kapılarında birçok şirketin sıkıntı yaşadığını görüyoruz. Bu konuda neler yapabiliriz konusunu değerlendiriyoruz. Bu durumu fırsata çevirebilir miyiz? Bu olayları karşılamak için SATSO olarak Avrupa'nın bir ülkesinde faaliyet alanı oluşturabilir miyiz?. Daha önce Makedonya ile böyle bir çalışma başlatılmıştı, bu çalışma hızlandırılabilir mi? Türkiye gibi bir bölge bu sıkıntılara karşı önlem alabilir. Bu projeyi tekrar değerlendirirsek fırsata çevirebiliriz" diye konuştu.
Meclis üyelerinin dile getirdiği konularla ilgili değerlendirmelerde bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, " Dile getirilen sorunlarla ilgili çalışmalar yapılacak. İlimizin ve iş dünyamızın sorunlarına yönelik faaliyetlerimiz her zaman devam edecek" ifadelerini kullandı. - SAKARYA