Satso Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1134 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Şubat ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu'nu sunmak üzere kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.
Yönetim Kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci, "Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrimiz ekonomisin tüm sektörlerde gelişimini sağlamak ve ülkemiz ihracatına en yüksek katkıyı vermek hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Odamızın 100'üncü yılını kutlayacağımız 2017 yılına da ihracatta rekor kırarak başladık. Şubat ihracatında da artışımız devam etti. 397 milyon 320 bin dolarla 7'nci sıradayız. Artış oranımız yüzde 167'nci Mart rakamları önümüzdeki hafta açıklanacak. Başarının devam edeceğini tahmin ediyoruz.
Uzun zamandır Sakarya'mızın gündeminde olan Karasu Limanımız faaliyete girdi. Karasu Limanı ile Sakarya'mızın güçlü olan stratejik önemi daha da güç kazandı. Çok amaçlı olan Limanımız 5 milyon ton kapasitesiyle Ro-Ro gemilerine hizmet vererek İstanbul Boğazı gemi trafiğini azaltacak; sefer sürelerini kısalttığı için maliyetleri düşürecek. Büyük gemilerin de yanaşabildiği Karasu Limanında Viking Projesinin çıkış limanı konumundayız. Bölgede konteyner çıkışı olan bir liman yok ve çok kısa bir süre içinde limanımızdan konteyner çıkışı da olacaktır. Demiryolu bağlantısı için de çalışmalar sürüyor inşallah en kısa sürede o çalışma da tamamlansın istiyoruz" diye konuştu.
Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesinde konuşan 29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Yusuf Murat Emir eğitim sektöründe yaşanan sıkıntıları dile getirerek merdivenaltı yapılanma içinde olan kreşlerle ilgili yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Emir, "İzinsiz sadece vergi levhasıyla faaliyet gösteren bu kurumlar var. Bunları devlet kontrol etmeli ve böyle faaliyetlere müdahale etmiyor. Burada bir istihdam sıkıntısı, vergi sıkıntısı, kontrol edilememe sıkıntısı var Sakarya'da çocuk psikiyatri bölümü olmaması ile ilgili serzenişimize cevaben bir psikiyatr geldi. Ancak yetersiz. Sağlık kurumlarından alınan raporlar konusunda da sorun yaşıyoruz. Rapor alma üreci çok uzun. Özellikle engellilere yönelik raporların sonuçlarında da sıkıntı yaşanıyor. Doğru sonuçlar çıkmayabiliyor. Geçtiğimiz günlerde üyelere yönelik SATSO'da iş hukuku ve iş davaları ile ilgili bir eğitim düzenledik. Etkili bir eğitimdi. Teşekkür ediyoruz" dedi.
"Karasu'ya lojistik köy"
Dilek ve temenniler bölümünde konuşan Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ Karasu'da bir lojistik köy kurulması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Meclis Başkanı Altuğ, "Geçtiğimiz ay meclis toplantımızı Karasu'da gerçekleştirdik. Limanımızı ziyaret ettik. Bizim gitmemiz gereken yol Lojistik Köy olmalı. Lokasyon olarak çok büyük avantaja sahip olan ilimizin bu lojistik köy uygulaması ile çok ileri bir noktaya geleceğine inanıyorum. Lojistik köy OSB kurulması şeklinde izlenen bir yolla oluşturuluyor. Lojistik köy; ulusal ve uluslarası düzeydeki nakliye, lojistik ve eşya dağılımı ile ilgili tüm faaliyetlerin muhtelif işleticiler tarafından yürütüldüğü belli bir bölgedir. ve Karasu kara, deniz ve demir yolları üzerinde bulunan bir bölge olması itibariyle çok uygundur. Bu köyler genellikle metropollerin dışında, farklı taşıma türleri bağlantılarına yakın olan bölgelerde yer alır. Lojistik köylerde; taşımacılık, depolama, elleçleme, konsolidasyon, ayrıştırılma, gümrükleme, ithalat ve ihracat, transit işlemler, altyapı, sigorta ve bankacılık, danışmanlık hizmetleri verilir. Lojistik Köyler; birden fazla taşıma türünün kullanımına olanak sağlaması, dağıtımın tek merkezden ve akıllı depolama sistemlerinin olması, gümrükleme, elleçleme, sosyal tesisler, park ve işletmeler için yapıların olması, lojistik köylerin en az 250 hektar alana kurulması gibi özellikler içermektedir. Karasu ilçemiz ve ilimiz tüm bu özelliklere sahiptir. 4458 sayılı Gümrük Kanunu'na göre elleçleme gümrük gözetimi altındaki eşyanın asli niteliklerini değiştirmeden istiflenmesi, büyük kaplardan küçük kaplara aktarılması, kapların yenilenmesi ve tamiri, havalandırılması, karşılaştırılması ve benzeri işlemleri ifade ediyor. Yani o bölgede bir üretim merkezi de olabilir anlamına geliyor. İlimiz Karasu Bölgesinde böyle bir lojistik köy inşa ederek ilerleyebiliriz. SATSO olarak bu konuda çalışma yapmalıyız" diye konuştu. Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ'un açıklamalarının ardından Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarihçesi ile ilgili çalışma yapan Tabii Meclis Üyesi Fethi Sarıoğlu ve Tarihçi Resul Narin de dilek ve temenniler bölümünde SATSO'nun 100. Yıl çalışmaları ile ilgili bilgi verdiler. Meclis Toplantısı dilek ve temenniler bölümünün ardından sona erdi. - SAKARYA