Şeker Hastalığının Kontrolü, Ayak Kesilmelerini Önleyebilir"
KLİMİK Diyabetik Ayak Çalışma Grubu Üyesi Doç.Dr. Ertuğrul: "Şeker hastalığını iyi kontrol edebilirsek, hastalar ayak muayenelerini düzenli olarak yaptırır ve ayaklarını korurlarsa, ayak kesilmelerinin yüzde 80'inin önüne geçebiliriz"
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Diyabetik Ayak Çalışma Grubu Üyesi Doç. Dr. Bülent Ertuğrul, "Şeker hastalığını iyi kontrol edebilirsek, hastalar ayak muayenelerini düzenli olarak yaptırır ve ayaklarını korurlarsa, ayak kesilmelerinin yüzde 80'inin önüne geçebiliriz" dedi.
Ertuğrul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyabet hastalarının yüzde 25'inde ayak probleminin olduğunu söyledi.
Bu problemi yaşayanların yarısında enfeksiyon olduğunu ve ülkede yaklaşık 500- 600 bin kişinin sokakta ayağında enfeksiyonla dolaştığını ifade eden Ertuğrul, diyabetik ayak enfeksiyonu bulunan hastaların sahipsiz olduğunu kaydetti.
Ertuğrul, "Şeker hastalarının ayakları iyileşmez, mutlaka kesilmeli" şeklinde yanlış bir algının bulunduğuna vurgu yaparak, "Bunu da değiştirmek gerekiyor. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre yılda 16 bin kişi şekerden dolayı ayağını kaybediyor. Şeker hastalığını iyi kontrol edebilirsek, hastalar ayak muayenelerini düzenli olarak yaptırır ve ayaklarını korurlarsa, ayak kesilmelerinin yüzde 80'inin önüne geçebiliriz" şeklinde konuştu.
Ayağın vücut için çok önemli bir fonksiyonu bulunduğuna dikkati çeken Ertuğrul, yapılan çalışmalar sonucu ayağını kaybeden şeker hastalarının yarısının kısa süre içinde hayatını kaybettiğinin belirlendiğini söyledi.
Ertuğrul, ayağı kesilen hastanın bakıma muhtaç hale geldiğini ve vücudunun hareket etmemeye başladığını anlatarak, diyabetik ayağın tek bir tıp branşıyla tedavi edilebilen bir hastalık olmadığını, bunun ortopedist, plastik cerrah, endokrinolog ve aile hekimlerini de ilgilendirdiğini kaydetti.
KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül de Türkiye'de obezite ve nüfusun yaşlanmasıyla diyabetli sayısının her geçen gün arttığını dile getirerek, şu an tanısı konulmuş 7 milyon şeker hastasının bulunduğunu vurguladı.
Diyabet hastası olduğunu bilmeden yaşamına devam eden 7 milyon kişinin olduğunu belirten Ergönül, bu hastaların yüzde 25'inin ayak problemi yaşadığını söyledi.
Ergönül, Türkiye'de ilk defa 12 derneğin katkılarıyla Sağlık Bakanlığı'nca "Ulusal Diyabetik Ayak Rehberi" hazırlandığını anlatarak, "Hekimlere yol gösterecek olan rehber, Sağlık Bakanlığı'nca tüm hastanelere dağıtılacak. Diyabetik ayakla ilgili ülkemizde yayınlanmış bir rehber yoktu. Bu rehber yayınlandığında hekimlere yönelik olarak diyabetik ayak yara ve enfeksiyonlarına yaklaşım, tanı, tedavi ve ayak yaralarından korunmayı içeren bir kılavuz olacak, standart bir yaklaşım sağlayabilecektir. Belki de pek çok ayak kesilmekten kurtulacak" diye konuştu. - Kocaeli