Şeker İşçilerinin 2 Saatlik İşi Geç Bırakma Eylemi
Şeker İş Sendikası Erciş Şube Başkanı Yavuz Şahin, Şeker-İş Sendikası Genel Merkezi tarafından 28 Nisan 2016 tarihinde stardı verilerek kamuoyuna duyurulan bir ay boyunca günde iki saat ücretsiz fazla çalışma eylemini sona erdirdiğini bildirdi.
Şeker İş Sendikası Erciş Şube Başkanı Yavuz Şahin, Şeker-İş Sendikası Genel Merkezi tarafından 28 Nisan 2016 tarihinde stardı verilerek kamuoyuna duyurulan bir ay boyunca günde iki saat ücretsiz fazla çalışma eylemini sona erdirdiğini bildirdi.
Yavuz Şahin, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, amaçlarının şeker fabrikalarında üretimin sağlam temeller üzerinde sürdürülebilirliği için şeker sanayi işçilerinin yaşanması olası olumsuzlukları bertaraf etmek, yönetim boşluklarına, olası iş kazalarına ve had safhaya ulaşan personel eksikliğine dikkat çekerek siyaset makamlarını bu konuda harekete geçirmek olduğunu söyledi. 25 kamu fabrikasının bulunduğu il ve ilçelerde gerçekleştirdikleri eylemler sonrası yaşanan gelişmelerin, kendilerine doğru bir eksende hareket etmelerine işaret ettiğini bildiren Yavuz, umutlarının yeniden yeşerdiğini de anlatarak, "Bu eylem bir kez daha göstermiştir ki, Şeker-İş Sendikası 53 sene önce olduğu gibi bugün de duymasını bilene ses, yaşamasını bilene yürek, savaşmasını bilene zafer olacaktır. Büyük bir katılımla gerçekleştirdiğimiz 2 saat ücretsiz fazla çalışma eylemi asla bir yerlere gözdağı verme eylemi değil, tam aksine ölü fikirleri eleyerek ve realiteleri ortaya koyarak milli vicdanları harekete geçirme eylemidir. Gelişmeler, bundan sonra şeker sektörünün artık farklı bir yörüngede, sektör çalışanlarının arzuladığı boyutlarda tartışılacağına işaret etmektedir. Şeker üretiminin korunması ve geliştirilmesi noktasında tüten bacaların, dönen çarkların usta ellere, beyinlere olan ihtiyacı her geçen gün daha da kendisini hissettirmekte, şeker fabrikalarının beyni olan 15-20 yıllık geçici işçiler kendilerine bir şans verilmesini beklemektedir. Aksi taktirde şeker sektörü gelişmelerden olumsuz etkilendiğinde sektörün oluşturduğu katma değerden pay alan, uğrunda nice minnet ve mahrumiyetlere katlanan besici, nakliyeci, yem, ilaç ve gübre sanayisi ve hatta esnaf zincirleme olarak çok büyük tahribatlara maruz kalacaktır. Bilindiği üzere Vangölü havzasının en büyük sanayi kuruluşu olan Erciş Şeker Fabrikası il genelinde, işçisine, nakliyecisine, esnafına, çalışanına ve Erciş ekonomisine çok büyük katma değer sağlamaktadır. Bundan sonraki süreçte de bu fabrikaların bacasının tütmesi ve geçici işçi kardeşlerimizin mağduriyetinin giderilmesi için birlik, beraberlik içinde aynı duyarlıkla Şeker-İş camiasının fabrika ve çalışanların menfaatleri doğrultusunda yapılacak her mücadelenin yanında olacaklarının ve destekleyeceklerinin inancını taşımaktayız. Yapılan bu eylemin Türkiye'de çok büyük bir ses getirdiğinin kanaatindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle eylem süresince bugüne kadar hep yanımızda olan ve bizleri gündemden düşürmeyen başta Türk-İş'in değerli başkanı Ergun Atalay'a, Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök ve yönetim kuruluna, Erciş sevdalısı olan değerli basın mensuplarımıza, fabrika müdürü ve yöneticilerine, gecesini gündüzüne katarak bu fabrikanın bacasının tütmesi için emek veren siz değerli işçi kardeşlerime şahsım ve yönetimim adına teşekkür ederim. 28 Nisan 2016 tarihinde başlayan ve bir ay boyunca 2 saat işi geç bırakma eylemimiz, 16 Mayıs 2016 tarihinde sona ermiştir" dedi. - VAN