Haberler

Şekerin Tarladan Sofraya Yolculuğu

Abone Ol

Tarladan toplanarak fabrikalara getirilen şeker pancarının bir dizi işlemden geçirildikten sonra şekere dönüşme yolculuğu, AA ekibince görüntüledi Fabrikada yaklaşık 12 saat işlem gören panca...

GÖKMEN YÜCE - AA ekibi, tarladan toplanarak fabrikalara getirilen pancarların şekere dönüştürülmesi aşamalarını görüntüledi.

Ağustos ayı sonlarında hasadına başlanarak şeker fabrikası meydan sahasına getirilen pancar, tartıldıktan sonra ön temizleme işleminden geçiriliyor. Toprak ve çamurlarından büyük ölçüde arındırılan pancar, silolara alındıktan sonra kanallar vasıtasıyla fabrikaya ulaştırılıyor. Kanallarda basınçlı suyla yıkanan pancar, toprak, taş ve kumdan arındırılıyor.

Kesme makinelerinde 4 ile 8 milimetre kalınlığında, 10 santimetre uzunluğunda kıyılan pancar, banttan geçirilerek haşlama teknesine dökülüyor. Daha sonra şerbetle işlem gören pancar diffüzyona (Şeker fabrikalarında pancar kıyımındaki şekerin sıcak su aracılığı ile alınma?ını ?ağlayan tesis) sevk ediliyor.

Buradaki şerbetleme işlemlerinin ardından ortaya çıkan şeker, kurutularak eleklerden geçiriliyor ve 50 kilogramlık torbalara doldurularak piyasaya verilmek üzere ambara teslim ediliyor.

Böylece fabrikada yaklaşık 12 saat işlem gören pancardan elde edilen şeker, tüketiciye sunulma aşamasına getiriliyor.

Şeker pancarı üretiminde en önemli unsur su

Burdur Şeker Fabrikası Müdürü Abdulkadir Gülsün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şeker üretiminde pancar alımının çok önemli olduğunu söyledi. Ocak ve şubat aylarında üreticilere kotalarını bildirdiklerini, bölge şeflikleri aracılığıyla sözleşme imzaladıklarını anlatan Gülsün, şöyle konuştu:

"Şubat ayı içerisinde tarlanın durumuna göre suni gübre dağıtılıyor. Gübrenin bedeli, sonraki yılda ödenecek pancar bedellerinden mahsup edilmek üzere avans olarak veriliyor. Mart, nisan ve mayıs aylarının başlarında pancar ekimi yapılıyor. Eylül ayında da avans dağıtılarak söküme başlanılıyor."

Şeker pancarı üreticisi Osman Cantilav ise çapası, gübrelemesi ve sulaması yapılan şeker pancarlarını toplayarak fabrikaya ulaştırdıklarını anlattı.

Pancar üretiminde suyun önemli olduğunun altını çizen Cantilav, "Tarlada su birikirse çürüme oluyor. Onun için çok dikkatli davranmak gerekir. Yer altı sularına yakın olan tarlalarda 2 sefer sulama yapıyorsak, su derinde bulunan tarlalarda 5-6 kez sulama yapıyoruz" dedi.

Cantilav, şeker pancarlarını elleriyle topladıklarını ancak bazı yerlerde makine kullanıldığını ifade etti. - Burdur

Kaynak: AA / Yerel

Burdur Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title