Haberler

Şensoy: "Türk Dünyası Entegrasyonu Daha Güçlenmeli"

Abone Ol

Dünya Türk Forumu açılış konuşmaları ile devam ediyor.

Dünya Türk Forumu açılış konuşmaları ile devam ediyor.

TÜRKPA Genel Sekreteri Jandos Asanaov, TASAM Başkanı Süleyman Şensoy ve Dünya Türk Forumu Akil Kişiler Kurulu Temsilcisi Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş forumda birer konuşma yaptı. Türkçe Konuşan Ülkeler ve Uluslararası Gazeteciler Derneği Başkanı Güngör Yavuzaslan da foruma katıldı.

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy açılış ve selamla konuşmasında 'Stratejik İletişim, Referans Değerler, Kurumlar, Kişiler ve Türk Diasporası Vizyonu, Stratejik İletişim ve Yönetişimi' konularında sunum gerçekleştirdi.

Şensoy, '"Dünya'daki gelişmelere gerçekçi yaklaşımlarda bulunmalıyız. Bütün dünyada AB modeli alan yeni entegrasyonlar yapılıyor. Afrika ve Amerika kıtasında bunun örnekleri var. Entegrasyonu hızla şekilleniyor. Türk Dünyası'nda entegrasyonlar konusunda daha güçlü çalışmalar yapılmalıdır. Türklerin yaşadığı topraklarda tarihin ilk entegrasyon projesi olan İpek Yolu bulunmakta ve Çin'in 2049 hedefli çalışmaları bu yöndedir" dedi.

Şensoy doğal zenginliklere sahip olan ülkelerin bunu koruyacak güce sahip olmaması halinde istikrarsızlık ortaya çıktığına dikkat çekti. Şensoy Dünya Türk Forumu olarak ileriye yönelik yapacakları çalışmaları da anlattı.

"TÜRK KONSEYİ İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ"

TÜRKPA Genel Sekreteri Jandos Asanaov protokol konuşmasında Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesinin (TÜRKPA) kuruluşu hakkında bilgiler vererek, "TÜRKPA Türk dünyası yegane parlamenter boyutu olarak kardeş ülkelerimiz arasında sıkı işbirliği platformu oluşturmaktadır. Malum olduğu üzere, 2001 yılında ilk defa Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev, Türk Dili Konuşan Ülkeler Cumhurbaşkanları zirvesinde Türk Dünyası Parlamenter Kuruluşun oluşturulması fikrini öne sürmüş ve 2006 yılında bir daha ki zirve toplantısında bu fikri tekrarlamıştır. İki sene sonra şöyle ki 2008 yılının 21 Kasım tarihinde muhteşem İstanbul'da, Dolmabahçe Sarayında Türkiye'nin ev sahipliğinde dört ülkenin parlamento başkanları İstanbul anlaşmasını imzalamıştır. Şu andan itibaren Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'nin kurumsal parlamentolar arası işbirliği başlatılmış oluyor. 1 sene sonra 2009 yılında Azerbaycan başkenti Bakü'de TÜRKPA 1. Genel kurul düzenlenerek aynı zamanda Asamblenin Sekretaryası kuruldu. Hem Türk Keneşi ve hem de TÜRKPA Türk Dili Konuşan Devletler arasında işbirliğinin genişletilmesi koordinasyonunu yapan temel kurumlardır. Türk işbirliği için Türk Keneşi çerçevesinde bir araya gelen devlet başkanları tarafından belirlenen bir gündem vardır ve TÜRKPA Türk işbirliğinin parlamenter boyutu olarak Türk Keneşi'nin tüm projelerine yasal destek sağlamayı taahhüt edilmiştir. Türk Keneşi'nin faaliyetlerine yasal desteğin verilmesinden başka, fırsattan yararlanarak saygıdeğer katılımcıları TÜRKPA'nın ana hedefleri ve görevleri hakkında bilgilendirmek isterim. Bunlar aşağıdaki gibidir; üye ülkeler arasında parlamento tecrübesi ve en iyi uygulamaların geniş değişimi, öncelikli işbirliği alanlarında üye ülkelerin mevzuatının muhtemel uyumlaştırılması, Türk dünyasının kültürel miras ve tarihinin, sanat değerleri ve edebiyatının temel çalışılması, eğitim, bilim, teknoloji ve çevre koruma alanlarında etkili bölgesel işbirliğinin teşviki, üye ülkeler arasında daha geniş bilgi akımı amacıyla kitlesel iletişim araçları etkileşimi kolaylaştırmak" diye konuştu.

Dünya Türk Forumu Akil Kişiler Kurulu Temsilcisi Prof.Dr. Nevzat Yalçıntaş 'da söz alarak katılımcılara seslendi. - BARTIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Güngör Yavuzaslan Nevzat Yalçıntaş Afrika Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title