Haberler

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Kota Uygulaması İçin Hazırlık Yapıyor

Abone Ol

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Anfer Yılmaz, meslekte haksız rekabet ve kalite sorununu ortaya çıkarmasından dolayı, defter sayısında kota uygulaması getirmek için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Anfer Yılmaz, meslekte haksız rekabet ve kalite sorununu ortaya çıkarmasından dolayı, defter sayısında kota uygulaması getirmek için çalışma yürüttüklerini söyledi.

2016 yılı Temmuz ayında göreve gelen Başkan Anfer Yılmaz, Oda olarak mesleğin saygınlığını yürütmek adına faaliyetlerde bulunduklarını ifade etti. Göreve geldikleri zaman diliminde 15 Temmuz darbe girişimi meydana gelmesinden dolayı, 'önce vatan' düşüncesi ile hareket ederek, bazı çalışmalarını askıya almak zorunda kaldıklarını dile getiren Başkan Anfer Yılmaz, 2017 yılından itibaren Bakanlık düzeyindeki çalışmalarına yeniden başladıklarını kaydetti. Bin 460 üyeleri bulunduğunu sözlerine ekleyen Başkan Anfer Yılmaz, Oda çalışmaları ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

Öncelikle 'muhasebeci', 'mali müşavir' ve 'yeminli mali müşavir' tanımları arasındaki farklar neler?

Serbest muhasebeci diye bir tanım vardı ama bu unvan 2 yıl önce kalktı. Mali müşavir ve yeminli mali müşavir var. Mali müşavirler defter tutup analiz yaparlar, yeminli mali müşavirler ise defter tutamazlar, sadece tam tasdik raporları dediğimiz raporları tutar, onların işi daha çok denetleme gibidir.

Oda çalışmaları kapsamında neler yapıyorsunuz?

Göreve geldiğimiz zaman dilimi Ramazan ayına denk gelmişti, iftar programı düzenledik. İŞKUR ile birlikte girişimcilik eğitimleri gerçekleştirdik. Bununla ilgili olarak yine üyelerimize, KOSGEB destekleri konusunda bilgilendirme toplantıları düzenledik. Nuh Naci Yazgan Üniversitesinde yüksek lisans anlaşması yaptık. İsteyen meslektaşlarımız ve stajyerlerimiz giderek yüksek lisans eğitimi alabilecekler. Bir takım geziler düzenledik. Yeni büro açan meslektaşlarımıza hayırlı olsun ziyaretlerinde bulunduk. E-defter, E-Fatura uygulamaları ile ilgili seminerler düzenledik. Yine odamızın eğitim çalışmaları son hızıyla devam etmektedir. 15 günde bir, örneğin; inşaat mühendisliği, mobilya sektörü, denetim gibi konularda lokal eğitimler veriyoruz. Biliyorsunuz ki Mart ve Nisan ayları bizim için çok yoğun bir tempo halinde geçen aylardır. O nedenle Ramazan Bayramından sonra çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. Ayrıca Kayseri Adliyesindeki hakim ve savcıların katılımıyla bilirkişilik eğitimini verdik. Tabi ki bilirkişilik eğitimi 3-4 saatte verilecek bir eğitim değil ama genel çerçevede bilirkişiliğin ne olduğuna ve etik değerlerine dair bilgilendirme yaptılar. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

Geçen yıl 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun ile ilgili Vergi Dairesi Başkanımızın, Grup Müdürlerimizin katıldığı birden fazla toplantı yaptık; bizler meslektaşlarımızı, onlar da işverenleri bilgilendirdiler. İlk kez bununla ilgili olarak Yahyalı ve Develi ilçelerimizi birleştirerek, Develi'de Vergi Dairesi Başkanımız, SGK İl Müdürümüz, Grup Müdürlerimizin katılımıyla aynı eğitimleri verdik. Biliyorsunuz 6736 sayılı Kanun'un ilk ödemesi Mayıs sonu itibariyle bitti. Şimdi 7023 sayılı Kanun geldi. Bununla ilgili de gerekli eğitim seminerlerini düzenleyeceğiz.

"Vergi Dairesi'nde mali müşavirler için oda tahsis ettik"

Yine Odamızın korosu, 1-7 Mart tarihinde kutlanan Muhasebeciler Haftası programı dolayısıyla 3 Mart'ta Türk Halk Müziği konseri verdi. Yine Vergi Dairesi ile görüşmeler yapılarak, meslektaşlarımıza yeni Vergi Dairemizde bir oda tahsis edildi. Kendilerine tekrar teşekkür ediyorum. Şöyle ki, meslektaşlarımız vergi dairelerine gittiğinde büroda imza gerektiren herhangi bir evrak gerektiğinde tekrar büroya dönmek zorunda kalıyordu. Şimdi orada bir bilgisayarımız var, faksımız var, mail ortamında tekrar bürolarına dönmeden işlerini yapabilmektedirler.

"İstihdamı teşvik etmek için stajyerlere muhasebe eğitimi verdik"

Yine, odamızda bilgisayar sınıfının eksikleri tamamlanarak, güncel kullanılan muhasebe programında eğitim verdik. Stajyerlerimiz hak kazandıktan sonra 3 yıl staj yapmak zorunda. Staj için geldiklerinde tecrübeleri olmadığı için alamamaktayız. Staj yeri bulmakta dahi zorlanmaktayız. Ülkemizin içinde bulunduğu durumu göz önünde bulundurarak, istihdama da teşvik amacıyla, mali müşavirlerin eğitmenliğinde, güncel bir muhasebe programında 40 saatlik bir eğitim programı düzenledik. Tabi ki eksiklerimiz vardı ama kursiyerlerimizle görüştük genel olarak memnunlardı. Bu, ilk kez düzenlenen bir eğitim programıydı, birçoğuna da istihdam hususunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ramazan bayramından sonraki talebe göre de, eğitimlerimizi devam ettirmeyi düşünüyoruz. Cüzi miktarda ücreti vardı, onlar da eğitimlere verildi. Bayramdan sonra devam edecek eğitimler için başvurularımızı odamıza yapacaklar. Odamızın internet sitesinden duyurularımızı yayınlayacağız. Ön koşulumuz iktisat, işletme, ön lisans muhasebe ya da ticaret lisesi mezunu olmaları olacak. Hatta talebe göre Organize Sanayi Bölgesinde ön muhasebede çalışmak isteyenlere yönelik de bir eğitim düzenlemeyi planlıyoruz.

Yine dönem sonu işlemlerini düzenledik, bu konuda Murat Yıldız üstadımız geldi Ankara'dan. Gelir vergisi semineri düzenledik Mart ayında. Nisan'da Kurumlar Vergisi ile ilgili semineri TÜRMOB Genel Başkanımızın katılımı ile düzenledik, ki İstanbul'dan sonra ilk kez bizim şehrimizi geldiler.

Yine Muhasebeciler Haftası dolayısıyla kurumlara ziyaretlerde bulunduk. Sonuçta mesleğimizin ve sıkıntılarımızın doğru anlatılması gerekiyor. Yine odamızda staja başlama kursları, stajı bitirdikten sonra yeterlilik kursları gerçekleştirildi, ki bunlar da devam edecek.

"Üyelerimiz bize öneri ile gelmeli"

27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında Bursa, Çanakkale, Edirne, Ankara, Kütahya kültür turları düzenledik. Yine stajyerlerimizi istişare toplantıları düzenledik. Başkan olduktan sonra şunu gördüm; stajyerlerimizde ve bazı üyelerimizde oda ne yapabilir ki diye bir bakış açısı var. Bunu dersek biteriz işte. İnsanın motivasyonu düşerse hiçbir şey yapamaz. Bunu anlatmaya çalıştık; dertlerimizi anlatmadığımız sürece ne Bakanlık, ne TÜRMOB bize hiçbir şekilde katkı sağlayamaz. Bu konuda da üyelerimizden özellikle rica ediyorum; Oda ne yapabilir değil de, Oda olarak şunu yapalım diye düşünerek bize gelsinler ve Oda ile bağlantılarını kesmesinler.

"Bağımlı çalışan meslek mensupları öksüz evlat muamelesi görmüş"

Bağımlı çalışan meslek mensuplarımız, bürosu olmayan firmaya bağlı olarak çalışan meslektaşlarımız. Bu arkadaşlarımız hep öksüz evlat muamelesi görmüş bu zamana kadar. Bağımlı çalışan arkadaşlarımızın sorunlarını önemsiyoruz. Her şeyden önce asgari ücret sorunları var. Bağımlı çalışan arkadaşlarımızın sorunları ile bağımsız çalışan arkadaşlarımızın sorunlarını ayrı ayrı değerlendirirsek başarıya ulaşamayız.

"Dosya sınırı uygulaması için çalışıyoruz"

Bu bağlamda mali müşavirlerin iş kapasitesinin sınırlandırılması yani kota önemsediğimiz bir konu. Altıya yakın Anadolu Odaları Platformu Toplantısı oldu, hemen hemen her toplantıda bunu dile getirdim. Ancak sıkıntımız şu ki, 2016 yılında gerçekleştirilen 15 Temmuz hain saldırısından dolayı, 'koyun can derdinde kasap et derdinde' durumuna düşmemek için bunları çok da dile getirmedik, çünkü önce vatan. Ancak bu sıkıntıları bir nebze olsun atlattık, bundan sonra tabiri caizse, beni kapıdan kovsalar bacadan gireceğim. Ekip olarak bu konuyu çok önemsiyoruz.

Kota derken neyi kastediyorsunuz?

Bağımsız çalışan arkadaşlarda defter sınırlaması yok; 200, 300, 500 defter tutan arkadaşlar var. Bizim mesleğimiz bilgiye dayanan bir meslek, bundan dolayı kaliteli iş yapmamız gerekir. Bu kadar sayıda defter tutmak hem işin kalitesini düşürüyor hem de haksız rekabete neden oluyor. Bu haksız rekabet ortadan kalkarsa, bağımlı çalışan arkadaşlarımızdan düşük ücretle çalışmak zorunda kalanlar büro açmaya korkmayacak. Çünkü bazıları çok sayıda defterle piyasayı kapatmayacak. Bizler sadece işverenin kaydını tutan meslek mensupları olmak istemiyoruz. Bizler yönlendirici, mali analiz yapıcı meslek mensubuyuz, ancak bunun için vakit olması lazım. O nedenle kotanın gelmesini çok önemsiyoruz. Bununla ilgili olarak 80 küsur oda başkanından, yaklaşık 25'i ile görüştüm; olumlu dönüşler de aldım. TÜRMOB Başkanı ile de görüştüm, onlar da başka formül arayışlarındalar. Hangi çözüm olduğunun önemi yok. Görev süresi boyunda bunun üzerinde duracağız, bunun için samimiyetle gayret gösteriyoruz.

"KOSGEB iş yeri açacak olan meslek mensuplarına destek vermeli"

Ayrıca, belli bir zamanı geride bırakmış meslek mensuplarına verilir de, yeni iş yeri açacak olan meslek mensuplarımıza neden KOSGEB desteği verilmez anlamıyorum. Genç meslektaşlarımızın en azından bilgisayarını, masasını alacağı, kendisini 2-3 yıl nefes aldıracak bir kredinin olması gerekiyor. Bununla ilgili olarak bir özel banka ile çok düşük faizli bir kredi için anlaşma yaptık. Başvurular da oluyor. Aynı banka, herhangi bir kefil istemeden stajyerlerimize 10 bin TL kredi de veriyor, buna dair anlaşmamızı da yaptık.

"Kota problemi çözülünce tahsilat sorunu da aşılacak"

Bir diğer sorunumuz da tahsilat. Birkaç yıl önce bununla ilgili bir proje vermiştim ancak o dönemde kabul görmedi. Ancak sorunların çözümüne tahsilattan başlamamak lazım. Kota problemini hallettiğimizde bu da zincirleme hallolmuş olacak.

ERÜ'de son sınıf öğrencilerine staj uygulaması zorunlu hale gelecek

Erciyes Üniversitesinde 4 yıllık bir Muhasebe ve Vergi Uygulamaları bölümü var. Bu kapsamda üniversite yönetimi ile görüştük. Öğrencilere önce mali müşavirlik nedir, nasıl yapılır, şartları nelerdir konularında seminer verdik. O seminerlerde, ticaret liselerinde olduğu gibi son sınıfta staj uygulaması yapılması şeklinde bir talep geldi. Biz de değerlendirdik, son sınıfa geldiklerinde öğrenciler, haftada üç-dört gün staj yapacaklar. Stajyerlerin sigorta ve ödemelerini zaten devletimiz hallediyor. Bu, öğrenciler için istihdam açısından çok önemli. Yakın zamanda protokol imzalanacak ve önümüzdeki dönem itibariyle uygulama başlayacak.

Başkan Anfer Yılmaz, "Bizler mesleğimizin hak ettiği değeri görmesi için çaba sarf ediyoruz. Görev süremiz üç yıl ve en fazla iki dönem seçilme durumumuz var. Bizim dönemimizde gerçekleşmez ise bize, yapacak olduklarımızla alakalı bir sonraki dönem için zemin hazırlamış olacağız. Hedefimiz yönetimde olmaktan ziyade, mesleğimiz ve meslek mensuplarımız için olumlu işlere imza atmak" diyerek sözlerine son verdi. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Nuh Naci Kayseri Yahyalı Develi Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title