Haberler

Serindağ'ın 'Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı' Açıklaması

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, İçişleri Komisyonu'ndan geçen 'Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı'na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, İçişleri Komisyonu'ndan geçen 'Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı'na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Parti binasında açıklamalarda bulunan Serindağ, komisyondan geçen tasarıyla birlikte köylerin mahalleye dönüştürüleceğini ve böylelikle tüzel kişiliklerinin yok edileceğini söyleyerek, tasarıya ilişkin çekinceleri hakkında şunları söyledi:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı geldi. Benim de üyesi olduğum İçişleri Komisyonu'na geldi. Yaklaşık 15 gün komisyonda bu tasarıyı görüştük. Bu tasarı çok önemlidir. Bu tasarı bazı yeni düzenlemeler getiriyor. Ne getiriyor? 29 ilde özel idareleri kaldırıyor. O 29 ilin arasında Gaziantep'te var. Genel meclisleri kaldırıyor. Yani halkın seçtiği meclisler kapanıyor. Bu 29 ilde tüm belde belediyeleri kapanıyor. Köyler mahalleye dönüştürülüyor. Tüzel kişilikleri yok ediliyor. Tüzel kişilik; hak ve alacak sahibi olmayı sağlayan bir statüdür. O nedenle tüzel kişilik önemlidir. Tüzel kişilik varsa siz kendiliğinizden karar alıp uygulayabilirsiniz. Yani bir köy idaresi kendiliğinden karar alıp uygulayabilir. Köyle ilgili düzenlemeler yapabilir. Ama mahalleye dönüşürse bu imkan ortadan kalkar. Merasına kendisi sahip çıkar. Ama mahalleye dönüşürse meraya sahip çıkamaz. Çünkü o mera artık onun değildir, o mera belediyenindir. Böyle olunca ne olacak? Vatandaşlarımız bir takım vergilerle yüz yüze gelecek. Hükümet bunu kamufle etmek için 5 yıl süreyle bazı vergileri erteledi. 5 yıl sonra ne olacak? 5 yıl çabuk gelir geçer. 5 yıl sonra köydeki vatandaş tüm vergileri ödeyecek, su parası ödeyecek, hizmetleri daha pahalı alacak. Ayrıca hemen uygulamaya geçecek vergiler var. Mesela, emlak vergisi. Emlak vergisi hemen iki misline çıkacak. Çünkü getirilen düzenlemede sadece belediye gelirleri kanununda öngörülen gelirler 5 yıl süreyle erteleniyor. Diğerlerinde erteleme yok. Çevre düzenleme vergisi 5 yıl sonra zamlı devreye girecek. Büyükşehir Belediyesi sınırlarına girince vergiler zamlı, vatandaş bunu bilmeli. Ayrıca 29 ilin dışında 52 ilde de nüfusu 2 binin altında olan beldeler kapatıldı. Burada ikili bir ayrım var. 29 ilde tüm beldeler, 52 ilde nüfusu 2 binin altında olan beldeler kapatıldı. Oradaki köyler varlıklarını devam ettiriyorlar. Oradaki köyler mahalleye dönüştürülmüyor. Yani Türkiye'de ikili bir yapı oluştu. 29 ilde farklı bir uygulama, 52 ilde farklı bir uygulama. Bugüne kadar görülmemiş bir şey..."

Özel idarelerinde bu tasarıyla birlikte kapatılacağına dikkat çeken Serindağ, "Özel İdareler bu ülkeye çok hizmet etti. Köy yolları, köy içme sularını özel idareler getirdi. Ayrıca seçilmiş bir meclisi vardı. Bu uygulamayla birlikte Türkiye'de bin 582 belde belediyesi kapatılıyor. Bunların içerisinde nüfusu 40 bin olan beldelerde var. Melasa; Hatay'ın Payas beldesi, Antalya'nın Side Belediyesi, oralar mahalle olacak. Side'nin 160 bin turistik yatağı var ama kapatılıyor. Belki Payas'ı kurtarmak için orayı ilçe yapacaklar. İlçe olunca mecburen belediye kalıyor. Nüfus ne olursa olsun ilçe olunca belediye kendiliğinden kurulmuş oluyor. 16 bin 82 köyün tüzel kişiliği kalktı. Yani köylerimizin yüzde 47'sinin tüzel kişiliği kaldırılıyor. Belediyelerimizin de yüzde 54'ünün tüzel kişiliği kaldırılıyor. Buraların tüzel kişiliği kaldırılırken oradakilerin düşüncesine hiç başvurulmuyor. Halk son sözü söyleyecek ama halkın iradesine hiç başvurulmuyor" dedi.

"SEÇİMİ KAZANINCA ORADAKİ RANTA EL KOYACAK"

Serindağ, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Peki, bu kadar sakıncalı olan bir tasarıyı AK Parti niye getiriyor? Şunun için; AK Parti tüm çabasına rağmen bazı yerlerde seçimi kazanamıyor. Nerelerde? Daha ziyade batıda ve kıyı kesimlerinde. Bazı yerlerde il genelinde oyları CHP'den fazla olmasına rağmen; büyük yerleşim yerlerinde, beldelerde, kıyılarda CHP'li belediye başkanları seçimi kazanıyorlar. Bunu engellemek için böyle bir düzenleme getiriyor. İl sınırıyla belediye sınırını aynılaştırıyor. Yani büyükşehir belediyesinin sınırı aynı zamanda il sınırı olacak. Konya'nın bir tarafından diğer tarafına sınırı 530 kilometre. Burada tek belediye başkanı olacak. Konya'nın yüz ölçümü Belçika'dan fazladır. Belçika'dan daha büyük, Hollanda ile hemen hemen aynı. Diğer bazı ülkelerin yüz ölçümünden de fazladır. Bu uygulamayla seçimi kazanınca oradaki ranta el koyacak. Oralarda kıyı rantı çok fazla, çok cazip. Ama bunun getirdiği sakıncaları hiç düşünmüyorlar. Ülkenin üniter yapısı zayıflamış, ülke bundan zarar görmüş hiç onları hesaba almıyorlar." - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep Türkiye Payas Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title