Haberler

Silifke Kalesi'nde Kazı Çalışmaları Başladı

Abone Ol

Kazı Başkanı Prof. Dr. Boran: "Kaleyi tur programlarının güzergahlarına eklenen merkez haline getirip turizme kazandıracağız"

Silifke ilçesindeki Helenistik ya da erken Roma döneminde yapıldığı tahmin edilen Silifke Kalesi'nde kazı ve restorasyon çalışmaları başladı.

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran başkanlığındaki 20 kişilik kazı heyeti ve 30 işçiden oluşan ekip, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni doğrultusunda kalede çalışmalarını sürdürüyor.

Kazı başkanı Boran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmaların açılmayı bekleyen alanda yürüteceklerini söyledi.

Kaledeki kazı çalışmalarına 2011'de başlandığını hatırlatan Boran, 330 metrekarelik kazı alanında daha çok hazırlık çalışması ve temizlik yapıldığını belirtti. Ardından 2012'de 2 bin 920 metrekarelik alanda daha açma yapıldığını vurgulayan Boran, Evliya Çelebi'nin eserinden yola çıkılarak yürütülen çalışmalarda, 700 yıllık Kale Camii'nin gün yüzüne çıkartıldığını aktardı.

Kale ve içini orijinal haline en yakın duruma getirmeye amaçladıklarını ifade eden Boran, "Surlar, kuleler, cadde ve sokaklar ile konutlar, dini, askeri ve sivil mimari kalıntılarını ortaya çıkartarak ayağa kaldıracağız. Kazı sonucu elde edilen bilgi ve bulgularla kale tarihi hakkında bilim dünyasını ve kamuoyunu bilgilendireceğiz.  Kaleyi tur programlarının güzergahlarına eklenen merkez haline getirip turizme kazandıracağız" dedi.

İçerisinde cam bulunan tek kale

Boran, kale içinin yaklaşık 11 bin 365 metrekarelik alandan oluştuğunu söyledi.

Bugüne kadar 5 bin 365 metrekare alanın açıldığına işaret eden Boran, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar kalede önemli çalışmalar yürütülmüş ve bölge tarihine ışık tutacak veriler bulunmuştur. Kalenin ortasında cami merkezli sokak ve Osmanlı Dönemi yerleşim yeri ortaya çıkarıldı. Silifke Kalesi bölgenin en önemli kale ve yerleşim yerlerinin başında gelmektedir. Özellikle içinde cami bulunan tek kaledir. Kale, kazının tamamlanmasıyla bölge kültürüne ve turizmine büyük canlılık katacaktır. Üç yılda açılan alanların kısa sürede projelerinin hazırlanarak restorasyonunun yapılmasını hedefliyoruz." - Mersin

Kaynak: AA / Yerel

Selçuk Üniversitesi Ali Boran Silifke Roma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title