Haberler

Sinemardin 9. Uluslararası Mardin Film Festivali Başladı

Abone Ol

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk: "Mardin'de ve bölgede yaşanan dramları, halkın ne olduğunu ve gerçekleri anlatan filmlere, dizilere ihtiyacımız var" Festivale, Türkiye, Irak ve İran'dan 60 film katıldı.

Sine Mardin 9. Uluslararası Mardin Film Festivali, Mardin'de başladı.

Tarihi Mardin'de bir otelde verilen kokteyle başlayan film festivaline, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Mardin Vali Yardımcısı Ali Güldoğan ve Artuklu Belediye Başkanı Mehmet Emin Irmak, film yapımcıları, oyuncular ve çok sayıda devtli katıldı.

Festivalin açılışında konuşan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, SineMardin Film Festivali'nin kentin tanıtımına çok önemli  katkısı olduğunu, kültüre kendini adamış insanlarla Mardin'i güzelleştireceklerini ve her açıdan cazip hale getireceklerini belirtti.

Mardin'de ve bölgede yaşanan dramları, halkın ne olduğunu ve gerçekleri anlatan filmlere, dizilere ihtiyaçlarının olduğunu ifade eden Türk, "Film ve diziler, buradaki gerçekleri yansıtabilmelidir. Mardin, gerçek kültürünü ve gerçek kimliğini oluşturabilecektir. Türkiye ve dünyanın, bölgede yaşananları görmesi ve algılaması gerekir" dedi.

Mardin ile ilgili çok sayıda bir çok dizi ve filmi izlediklerini dile getiren Türk, şöyle konuştu:

"Bunu herkesin görmesi lazım, bu diziler bu halkın, Mardin'in kültürünü doğru yansıtıyor mu? Burada eksik var mı? Bunun üzerinde ciddi bir şekilde üzerinde durmamız gereken bir konu. Mardin, dizilerde gördüğümüz gibi değildir. Evet hoşgörünün şehri, birçok kültürün, inancın buluştuğu bir şehir. Ama Mardin gerçekten kültürüyle, demokrasi anlatışıyla, yine sivil toplum örgütlerinin çabalarıyla bugün Türkiye'de en modern, en çağdaş kent. Aşiretçiliğin, feodalizmin yaşadığı bir kent değil. Demokrasi mücadelesini veren ve gerçekten halkımızın mutluluğu için çaba gösteren bir kent."

Mardin Vali Yardımcısı Ali Güldoğan da Mardin'in sadece sinamada değil, müzikte ve tiyatroda da adından söz ettiren bir kent olması gerektiğini belirtti.

Kentin, başarılı filmlerin çekildiği bir plato olması gerektiğine dikkat çeken Güldoğan, "Tarihi, kültürel birikimimizi daha iyi anlatacak imkanları tanıyalım. Mardin, sadece burada yaşanmış hikayelerin sinemaya aktırımı değil, artık başarılı filmlerin çekileceği plato da olmalı. Güzel örnekler var. Ama bunun artmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

SineMardin Film Festivali koordinatörü Helün Fırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın kendileri için çok önemli olduğunu ve önümüzdeki sene de festivalin 10'uncusunu düzenleyecek olmaktan gurur duyduklarını söyledi.  Düzenledikleri festivalin, sadece bölgede değil Türkiye'deki en önemli festivallerden biri olmaya aday olduğunu ifade eden Fırat, şöyle konuştu:

"Bu anlamda da en çok yakışan şehirlerden bir tanesi Mardin. Çünkü: Mardin, bir plato şehir. Mardin, sinema sektörünü çok kaliteli bir altyapı sunmakta. Film festivalimizde, Mardinli sinema severlere film ulaştırmak yanında sinema sektöründe uluslararası ve ulusal anlamda yönetmenlerimizi ve sinema sektörünü Mardin'e davet ederek, Mardin'in bu kaliteli altyapısını tanıtmaya çalışıyoruz."

Fırat, festivalde 31 uzun metrajlı, 18 kısa metrajlı ve 11 de belgesel film olmak üzere 60 filmin yer aldığını söyledi. Festivele İran ve Kuzey Irak'tan filmlerin festivale ketıldığını belirten Fırat, "Ağırlıklı olarak Türkiye'den, çeşitli ödüller almış ve beğenilmiş Türk yapımları katıldı. Bunun yanında Kuzey Irak'tan 4 filmimiz bulunmakta. Aynı şekilde İran'dan da 5 yapım var. Diyebilirim ki Mardin kendi coğrafyasına bakan ciddi bir sinema şenliği yaşıyacak" diye konuştu. - Mardin

Kaynak: AA / Yerel

Ahmet Türk Türkiye Mardin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title