Sinop'ta Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Uyarı
Sinop Halk Sağlığı Müdürü Gökhan Telatar, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.
Sinop Halk Sağlığı Müdürü Gökhan Telatar, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.
Telatar, yaptığı açıklamada, son günlerde yaşanan çetin kış şartları nedeniyle havaların soğuması ve özellikle fırtınayla birlikte lodosun etkili olduğu günlerde vatandaşların soba zehirlenmelerine karşı daha dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini söyledi.
Karbonmonoksidi "sessiz katil" olarak nitelendiren Telatar, ülke genelinde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin özellikle kış aylarında tehlikeli boyutlara ulaştığına işaret etti.
"Sessiz katil" karbonmonoksit zehirlenmelerinin sıklıkla kapalı ortamlarda, açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana geldiğine dikkat çeken Telatar, şu uyarılarda bulundu:
"Üzücü olayların yaşanmaması için vatandaşları soba kullanımı konusunda tedbirli olmaya davet ediyoruz. Yatmadan önce sobaya kesinlikle yeni yakıt konulmamalı, Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı, bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli, baca şapkası mutlaka takılmalı, soba yakılırken tamamı doldurulmamalı, yakma usullerine dikkat etmeli, mümkün olduğunca oda havalandırılmalı. Sobalarda dirsek sayısı, yükseklik gibi konuları nizamına uygun yapılmalı. Ayrıca kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli, kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı."
Öte yandan lodos süresince dikkat edilecek hususlara da değinen Telatar, "Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalıdır. Yanmakta olan soba yatmadan önce mutlak surette söndürülmelidir. Bina yanlarında veya çatı, saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmelidir. Kopan, sarkan ve yere düşen elektrik hatlarına ve kablolarına yaklaşmayınız ve bu gibi durumları 186 nolu telefondan Elektrik Arıza Servisi'ne bildiriniz. Çökme veya yangın tehlikesinin bulunduğu durumlarda derhal 110 no'u telefondan İtfaiye Servisi aranmalıdır.Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında derhal 112 nolu telefondan Acil Yardım Servisi aranmalıdır" dedi. - Sinop