Haberler

Sivas Adliyesi'nde Uzlaştırma Bürosunun Yaptığı Çalışmalar Anlatıldı

Abone Ol

Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosunun uzlaştırma konusunda yaptığı çalışmalar anlatıldı.

Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosunun uzlaştırma konusunda yaptığı çalışmalar anlatıldı.

Sivas Adliyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Sivas Barosu Avukatları ve Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı Listesine Kayıtlı Diğer Uzlaştırma Uygulamasının Değerlendirilmesi" toplantısında konuşan Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal uzlaşma sisteminin hayata girdiği günden bugüne etkin bir şekilde uygulanmadığını söyledi. İrcal yeni bir dönem başladığını ifade ederek, "2005 yılında 5237 TCK'nın yürürlüğe girmesi ile birlikte uzlaşma sistemi hayatımıza girdi. Bende o zaman İzmir'de çalışıyordum. Maalesef girdiği o günden bu yana etkin bir şekilde uygulandığını, hukuk hayatımıza girdiğini söylemek pek mümkün değil. Bunun değişik sebepleri vardır. Geldiğimiz bu noktada artık hem uzlaşma konusunda hem hukuk hayatımıza yeni girecek olan arabuluculuk gibi hatta pazarlık gibi konularda güçlü bir iradenin oluştuğu ve nünün uygulanabilirlik kapsamının arttırılması konusunda güçlü bir iradenin oluştuğunu görüyorum."dedi.

Olayın hemen ardından sıcağı sıcağına polisin sorduğu uzlaşmanın olumsuz sonuçlanmasından dolayı artık polislerin sormayacağını belirten İrcal,"Şimdi biz dedik ki bir kolluk bunu sormasın dava Cumhuriyet Başsavcılığımıza geldiğinde savcımızın görmesinden sonra uzlaştırma büromuza devredilsin 10-15 günlük bir soğuma süresi bekleyelim. Bu soğuma süresinden sonra taraflara SMS yoluyla olur, telefonla olur bir şekilde ulaşarak gelebilecek durumda olanları adliyeye davet edelim burada uzlaştırma savcımızın planladığı şekilde şikayetten vazgeçip vazgeçmediği sorulacak her halen şikayet devam ediyorsa direk uzlaştırmacıya dosyanın tevdi edilmesini isteyeceğiz ve bundan sonra ki işlemler mutlaka uzlaştırmacı tarafından devam ettirilerek sonuçlandırılmasını arzu ediyoruz "diye konuştu.

Adalet Komisyonu Başkanı Burçin Çetinkaya ise adliyelerin iş yükünün son 10 yılda arttığına dikkat çekerek,"Uzlaştırma, arabuluculuk önümüzdeki günlerde açıklanması beklenilen ceza hukukunda pazarlık yöntemlerinin tamamı adliyenin dışında adliyenin yükünü azaltmak için henüz davaların mahkemelere gelmeden sonuçlandırılmasına yönelik işlemler gerçekten son 10 yılda adliyelerin iş yükü oldukça arttı. Bu bakımdan ben uzlaştırmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Mahkemelerin iş yükünü azaltmada, insanların arasındaki nizaların devam etmesini engellemede olsun uzlaştırma aslında bizim kültürümüzde var. Henüz mahkeme aşamasına gelmeden davalar açılmadan kişiler buluşturulup anlaşmaları, uzlaşmaları istenirdi. Umarım bu süreçte de uzlaşma eski kültürümüzde olduğu gibi yine etkin bir şekilde kullanılır." şeklinde konuştu.

Uzlaştırma bürosunda görevli savcı Ayhan Bozlak ise Sivas'ta 2015 yılında uzlaştırmacıya 201 dosya edildiğini, 141 dosyanın uzlaştırıldığını ve başarı oranının yüzde 70 olduğunu aktardı. - SİVAS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Cumhuriyet Başsavcılığı Sivas Adliyesi İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title