Sivas'ta Organik Bal Üretimi Yaygınlaşacak
Sivas İl Özel İdaresi, organik arıcılığı gelişmesi amacıyla çalışma başlattı.
Sivas İl Özel İdaresi, organik arıcılığı gelişmesi amacıyla çalışma başlattı. Bu kapsamda Tecer Dağı Yöresi ile Tozanlı Vadisi'nde faaliyetini sürdüren 20 arıcıya Organik Arıcılık Hibe Desteğinde bulunuldu.
2014 yılı çalışmaları kapsamında; Sivas Arıcılar Birliği tarafından talep edilen organik arıcılık ve organik bal üretimi projesini İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü hazırlayarak bölgede kontrollü ve sistemli bal üretiminin gerçekleşmesine katkı sağladı.
İl Özel İdaresi tarafından düzenlenen törenle Merkez Karabalçık Köyü, Hafik Tozanlı Deresi Akkaya, Alibeyli, Çaltılı, Ekingölü, Gülpınar, Oymadere, Olukbaşı ve Otmanalan Köyleri, Tecer Dağı yöresinden Demiryazı, Hacımirza ve Karaşar Köylerine toplamda 12 köyden 20 üreticiye organik arıcılık için kovan ve sertifikasyon desteği verildi.
Törende projenin amacından bahseden Tarımsal Hizmetler Müdürü Fahri Keskin, Tozanlı Vadisi'nde engebeli arazi nedeniyle tarım ve hayvancılık yapılamadığını belirterek, "Bu yöre bitki popülasyonu açısından çok elverişli. Tarım yapılmadığından ilaç kullanımı, kimyasal girdi kullanımı da hiç yok. Böylece bu bölgemiz organik arıcılık için de elverişli bir bölge olmaktadır. Bölge halkı için tek faaliyet alanı ve ekonomik getirisi olan sektör arıcılıktır. Organik Arıcılığın bilinçli olarak yapılmasının yaygınlaştırılması halinde bölge halkına önemli ekonomik getirisi olacaktır. Buradaki üretimin organik ürün sertifikalı ve bilinçli yapılması için çalışmalar yapılması gerekmekte olduğu gerçeğinden yola çıkılarak Sivas Arı Yetiştiricileri Birliği'nin talepleri doğrultusunda projemiz hazırlanarak uygulamaya konulmuştur. Bu amaçla ilk etapta 20 üreticiye üretici başına 20 adet, toplam 400 adet Organik Arıcılığa uygun kovan dağıtılarak sertifikasyon bedeli de kurumumuz tarafından karşılanmak suretiyle sertifikalı organik bal üretimi başlatılmıştır" dedi.
Sertifikalı organik arıcılık için mutlak gerekli olan boyasız kovanlardan 400 adetinin idare tarafından karşılandığını belirten Keskin, "Bu çalışmanın yıllık sertifikasyon ücreti de kurumumuzca ödenerek 20 arıcı ile organik arıcılığa geçiş sağlanacaktır. Bu arıcıların organik arıcılık sistemine alınması ile birlikte daha sistemli, kontrollü ve bilinçli bir arıcılık yapılmış olacaktır. Kovan başına organik arı ürünleri 20 kg bal, 1 kg polen, 500 gr propolis ve 10 gr arı sütü elde edilmesi öngörülmekte olup bir üreticinin parasal getirisi 22.200,00 TL, toplam getiri ise 444.000,00 TL olacaktır" diye konuştu.
Program arı kovanlarının dağıtımı ve sertifikaların verilmesi ile son buldu. - SİVAS