Sokak Hayvanları Sağlık Taramasından Geçiriliyor
Çubuk Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından kurulan sahipsiz sokak hayvanları bakım ve rehabilitasyon merkezi, son bir yıl içerisinde bin 300 sokak hayvanını sağlık taramasından geçirdi.
Çubuk Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından kurulan sahipsiz sokak hayvanları bakım ve rehabilitasyon merkezi, son bir yıl içerisinde bin 300 sokak hayvanını sağlık taramasından geçirdi.
Merkezde 700 hayvana iç ve dış parazit ile kuduz aşısı yapılırken, 600 sokak hayvanına ise birçok hastalığa karşı koruyan kısırlaştırma tedavisi uygulandı. Ayrıca merkezde son bir yıl içerisinde 120 sokak hayvanı ise sahiplendirildi.
Çubuk Belediyesi olarak sokak hayvanlarına yönelik çeşitli çalışmalar yürüttüklerinin bilgisini veren Çubuk Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Mehmet Akif Topçu, vatandaşların da sokak hayvanlarına karşı aynı duyarlılığı göstermelerini istediklerini söyledi.
Bu konuda bazı duyarlı vatandaşların yaptıkları çalışmaları anlatan Topçu, özellikle kış aylarından vatandaşların sahip oldukları evcil hayvanları sokaklara bırakmasının yaptıkları çalışmaları güçleştirdiğini aktardı.
Sokak hayvanlarının gerekli tedavileri yapıldıktan sonra yasa gereği aynı yere tekrar bırakmak zorunda olduklarını vurgulayan Topçu, "Müdürlüğümüz 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında çalışmalarını gerçekleştirmektedir. Vatandaşlarımız tarafından birimimize gelen istek, talep ve şikayetler doğrultusunda sahipsiz, yaralı veya saldırgan köpekleri topluyoruz. Toplanan küpesiz hayvanların sahipsiz sokak hayvanları bakım ve rehabilitasyon merkezimizde gerekli kontrolleri aşıları ve tedavileri yapıldıktan sonra ilgili yasa gereği tekrar alındığı yere geri bırakıyoruz" dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte koordineli bir şekilde hizmetlerini sürdürdüklerini söyleyen Topçu, "Topladığımız sokak hayvanlarından acil sorunları olanlarını biz burada tedavilerini yapıyoruz, acil olmayanları ise haftalık 15-20 tanesini Ankara Büyükşehir Belediyemizin Sincan'da bulunan bakım ve rehabilitasyon merkezine gönderiyoruz. Tedavileri bitenleri ise ilçemizde bulunan doğal hayvan barınaklarına bırakıyoruz. Bu doğal barınağın esprisi ise, oraya bıraktığımız bu sokak hayvanları yem ve su ihtiyaçlarını aynı zamanda barınma ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Hem belediyemiz tarafından hem de duyarlı vatandaşlarımız tarafından bu alana yem bırakılıyor. Orada kafes sistemi yoktur. Tamamen doğal şartlarda yaşıyorlar. Biz insanlarımızın yemek artıklarını veya ekmek artıklarını çöpe atmayarak, bize teslim etmelerini istiyoruz. Bunu yapan vatandaşlarımız, hayvanlara iyilik yapmış olurlar. Bu bir hizmettir bu hizmetin bütün ilçe halkımıza ulaşmasını istiyoruz. Ayrıca köpek ve kedi gibi evcil hayvan sahibi vatandaşlarımız hayvanlarını sokaklara bırakmasın. Vatandaşlarımız konuyla ilgili 837 30 75 numaralı telefonunu arayarak, bize ulaşabilirler" diye konuştu. - ANKARA