Söke'de Menderes Taşkını Masaya Yatırıldı
Söke Ovası'nda aşırı yağışlarla meydana gelen taşkınlar düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.
Söke Ovası'nda aşırı yağışlarla meydana gelen taşkınlar düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.
Toplantıya Söke İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer, Söke Belediye ve Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi başta olmak üzere; DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız, Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Ertürk, İşletme Bakım Şube Müdürü Adnan Eken, DSİ 211. Şube Müdürü Gürbüz Atilla Aydınoğlu, Güllübahçe Belediye Başkanı Yusuf Toptay, Söke Ziraat Odası yöneticileri, köy muhtarları ve davetliler katıldı. Toplantı Söke Ziraat Odası Konferans Salonunda gerçekleşti.
Toplantıda konuşan DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız; "Büyük Menderes Nehri hakikaten önemli bir nehir. Yaklaşık 25 Bin Km2 olmak üzere çok geniş bir havzası var. Gördük ki; çok uzun yıllardan bu yana havzada taşkınlar yaşanmakta ve çiftçilerimiz oldukça sıkıntı yaşamışlar. Devletimiz imkanları ölçüsünde 30'lu, 40'lı yıllardan bu yana bir çalışma içerisine girmiş. Taşkın koruma amaçlı birçok sedde yapılmış. Kemer Barajı 1950'li yılarda hizmete girmiş. Adıgüzel Barajı ve son yıllarda Çine Barajı, İkizdere Barajı, Karacasu ve Yaylakavak Barajları hizmete girmiş. Enerji üretiminin yanında taşkın koruma bakımından çok önemli mesafeler alınmış" dedi.
"HAVZADA EN YOĞUN YAĞIŞ SÖKE'YE DÜŞTÜ"
DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız son üç ayın yağış miktarları ve barajların doluluk oranları ile bırakılan su miktarlarıyla ilgili bilgi verdi. Kaya Yıldız; "Aydın'da son üç ayın ortalamasına bakıldığında 160-170 milimetre yağış alınmış. Söke İlçe merkezinde Aralık ayında 247, Ocak ayında 313 milimetreküp, Şubat ayında ise 295 milimetre olmak üzere son üç ayda toplam 755 milimetre yağış olmuş. Bunun ortalaması ise 3 ayda 390 milimetre yağış. Uzun yıllar ortalamasında 390 milimetreyken Söke'ye sadece son üç ayda 755 milimetre yağış düşmüş. Tabi sadece Söke'ye değil, biz havzaya bakıyoruz. Söke'deki taşkında sadece Söke'ye düşen yağış değil, havzada toplanan sular da etkili. Doluluk oranları Çine Barajında % 96, Kemer % 96, Topçam Barajında %93, Yaylakavak Barajında % 73'e ulaşan doluluk oranları nedeniyle baraj işletme programlarımızın doğrultusunda zorunlu olarak su bırakmaktayız. Şu anda Çine Barajından saniyede 35 m3, Kemer Barajından da saniyede 100 m3 su kontrollü olarak bırakılıyor" dedi.
"HEDEF YATAK ISLAHINI TAMAMLAMAK"
Konuşmasında taşkınların önemli nedenlerinden birinin Büyük Menderes Nehrinin yatak temizliği projesinin henüz tamamlanmamış olmasından da kaynaklandığına dikkat çeken DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız; "2003 yılında başlayan ıslah çalışmalarında son olarak Çine Köprüsü-Koçarlı Yeniköy Köprüsü arasındaki nehir yatağı temizlendi. Mevsim şartlarında projeyi ara vermek zorunda kaldık. Hedefimiz geri kalan bölgede ıslah çalışmalarını bir an önce tamamlayarak Ege Denizine kadar Büyük Menderes Nehrini rahatlatmak" dedi.
"İKİNCİ TAHLİYE KANALI ÖNERİSİ"
Toplantıda bir konuşma yapan Söke Belediye ve Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi; taşkın sıkıntısının gelecekte sorun olmaktan çıkarılması için yeni bir tahliye kanalı önerisinde bulundu. Başkan Özekmekçi; "Söke Ovasında bizler tarih boyunca bu taşkınlardan kurtulamadık. Ovamızın bir yandan Büyük Menderes Havzanın en sonunda olması, bir yandan da kot farkı, bir yandan Menderesin çok kıvrımlı bir yatağa sahip olması her kış taşkınlara neden olmakta. Kısa vadede yapılacak çok fazla bir şey yok. Ovamızı taşkından kurtaracak proje Bağarası Köprüsünden, Ege Denizine ikinci bir alternatif nehir yatağının açılması olacaktır" dedi.
Toplantı soru-cevap bölümü ile son buldu. - AYDIN