Haberler

Solmayan" Güllere Kutlu Doğum İlgisi

Abone Ol

Süleyman Demirel Üniversitesi Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezinin ürettiği ve 6 aya kadar cam tüp içinde canlı kalabilen, daha sonra da saksıya aktarılabilen güller, Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla yoğun ilgi görüyor GÜLAR Müdürü Doç. Dr. Canlı: "İnsanlar Kutlu Doğum Haftası'nda birbirine gül vermek istiyor.

TUNCER ÇETİNKAYA - Süleyman Demirel Üniversitesi Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezinin (GÜLAR) ürettiği 6 aya kadar cam tüp içinde canlı kalabilen güller, 14 Nisan'da başlayacak Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla ilgi görüyor.

GÜLAR Müdürü Doç. Dr. Fatih Ali Canlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gülün Isparta'nın en büyük zenginliği olduğunu dile getirdi.

Gül ile ilgili çok sayıda araştırma yaptıklarını belirten Canlı, bunlarda birinin şehrin zenginliğine katma değer katan cam fanus içindeki hediyelik canlı gül olduğunu anlattı.

Ürettikleri ve "solmayan gül" olarak bilinen güllere Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla çok sayıda talep geldiğini ifade eden Canlı, talebe yetişmekte zorlandıklarını söyledi.

Gülün Hz. Peygamber ile özdeşleşen bir sembol olduğuna işaret eden Canlı, "İnsanlar Kutlu Doğum Haftası'nda birbirine gül vermek istiyor. Verilen kesme güller 3 gün yaşıyor. Bizim ürünümüz güller ise kalıcı" dedi.

Canlı, 6 aya kadar cam tüp içinde canlı kalabilen, daha sonra toprağa aktarılabilen güllere ilginin büyük olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Özellikle İstanbul'dan çok sayıda talep var. Birkaç günde bin kadar istek oldu. Normalde laboratuvarımızda 100 bin gül üretebiliriz ancak taleplerin en az 1 hafta önceden gelmesi gerekiyor. Çünkü bitkinin büyümesi gerekiyor."

"Solmayan" gülün üretim yöntemi

Cam fanus içinde muhafaza edilen gülleri özel bir çalışma ve 60 ayrı tür üzerinde yaptıkları araştırma sonucunda elde ettiklerini anlatan Canlı, şöyle konuştu:

"Güllerimiz laboratuvarımızda öncelikle bitki büyütme odasında belli ısı ve ışıkta büyütülüyor. Normalde doku kültüründe bitkiler, genelde içinde vitamin ve mineral olan jelle 1 ay veya 45 gün kadar yaşar. Talepler gelince daha uzun süre tutabilir miyiz diye yeni formumuzu geliştirdik. Jelin altına toprak koyduk. Böylece küçük saksının içerisinde bitkimiz, jeldeki besin maddesi bittikten sonra ölmüyor. Bitki, jeldeki mineral bittikten sonra köklerini toprağa salıyor. Böylece ömrü 6 aya kadar çıktı. Bu güller için ortadan açılabilen şişeler tasarladık. Bitki köklendikten sonra şişeler açılıp daha büyük saksıya dikiliyor ve muhafaza edilebiliyor. Böylece sevdiklerimize verdiğimiz güller uzun ömürlü oluyor."

Canlı, 45 güne kadar canlı kalabilen küçük cam şişedeki gülleri 10 lira, köklenebilen ve büyük şişelerde yetişen gülleri ise 15 liradan satışa sunduklarını sözlerine ekledi. - Isparta

Kaynak: AA / Yerel

Ali Canlı Isparta Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title