Soma Daha Temiz Bir Çevreye Kavuşacak
Soma’daki evsel atıkların Bakırçayı’na karışmasını önleyecek çevre dostu atıksu arıtma tesisinin inşaatı hızla ilerliyor.
Soma'daki evsel atıkların Bakırçayı'na karışmasını önleyecek çevre dostu atıksu arıtma tesisinin inşaatı hızla ilerliyor. Avrupa Birliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hibe fonlarıyla yapılan tesisin 2 milyon 340 bin Türk Lirası MASKİ Genel Müdürlüğü tarafından ödenecek.
Kuzey Ege Havzası içerisinde yer alan Soma'da, evsel nitelikli atıkların çevreye zarar vermemesi için çalışmalar devam ediyor. Bu sebeple Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü il genelinde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi Kanunu'ndan önce Soma Belediyesi'nin çalışmaları ile AB hibe fonları ile yapımına başlanan tesiste çalışmalar büyük bir hızla ilerliyor. Soma'da inşaatı devam eden tesisin yanından geçen ve Bakırçayı'na boşaltılan evsel atıkların çevreyi kirletmesinin önüne geçilecek. Ege Bölgesi'nin çehresini değiştirecek proje tamamlandığında Kuzey Ege Havzası'nın temizlenmesi yolunda önemli bir adım atılmış olacak. İnşaatın hızlı bir şekilde ilerlediği Soma Atıksu Arıtma Tesisi'nde çalışmaların bitmesi ile birlikte ilçe daha temiz bir çehreye kavuşacak. Bakırçayı'na arıtılmadan kontrolsüz bir şekilde deşarj edilen atık suların insan ve çevre sağlığını tehdit eden potansiyel riskler ortadan kaldırılacak.
MASKİ ÇÖZÜM ÜRETİYOR
MASKİ Genel Müdürlüğü ilçeye yapılan yeni projeleri de yakından takip ediyor. Soma'da inşası devam eden Devlet Hastanesi'nin kanalizasyon hattı çalışmalarını tamamlayan MASKİ ekipleri, hastanenin evsel atıklarını da tesiste işleyip temizleyecek.
ARITMA ÇAMURLARI DA BERTARAF EDİLECEK
Tesisin faaliyete geçmesi ile birlikte arıtma çamuru oluşumu da başlayacak. Soma Atıksu Arıtma Tesisi'nde, 2012-2025 yılları arasında günlük 13-18 ton arasında stabilize arıtma çamuru oluşması bekleniyor. Oluşan çamur, susuzlaştırma işlemine tabi tutulduktan sonra bertaraf edilecek. Proje kapsamında oluşacak çamur için üç bertaraf yöntemi belirlendi. Gübre amacı ile tarımsal kullanım, katı atık sahasında düzenli depolama ve ağaçlandırma sahalarında kullanılacak.
TESİSİN RAKAMSAL DEĞERLERİ
Tesisin yatırım maliyeti 8 milyon 83 bin 125 Avro, yani yaklaşık 26 milyon Türk Lirası. Bu maliyetin 22 milyon lirası Avrupa Birliği, 1 milyon 500 bin TL'si Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hibesi ile karşılanacak. MASKİ ise atıksu arıtma tesisinin 2 milyon 340 bin lirasını ödeyecek. Atıksu arıtma tesisinin tasarım kriterleri 2015 yılı eşdeğer nüfusu 94 bin kişi, debisi ise 11 bin 900 metreküp/gün, 2040 yılı için eşdeğer nüfus 137 bin kişi, proje debisi ise 20 bin 700 metreküp/gün olacak şekilde hesaplandı.
İŞ GÜVENLİĞİ HER ŞEYDEN ÖNCE GELİYOR
Manisa'da yaşayan bütün vatandaşların daha sağlıklı ve temiz bir ortamda yaşaması için çalışan MASKİ Genel Müdürlüğü, arıtma tesisi inşaatında çalışan işçilerin herhangi bir iş kazası yaşamaması için de önlemlerini alıyor. Tesiste tüm çalışmalar büyük bir titizlikle sürdürülüyor. Bu kapsamda MASKİ'de çalışan iş güvenliği uzmanları da atıksu arıtma tesisi inşaatında çalışanların can güvenliği için kontrollerini sıkı tutuyor.
AYLIK İLERLEME TOPLANTILARI DÜZENLİ OLARAK YAPILIYOR
Proje ile ilgili olarak aylık ilerleme toplantıları düzenli olarak yapılıyor. Toplantılara bakanlık, yüklenici firma ve MASKİ temsilcileri katılıyor. 4'üncüsü gerçekleştirilen toplantıda MASKİ Atıksu Arıtma Daire Başkanı Ali Öztozlu, Şube Müdür Vekili Taner Avan, İnşaat Mühendisi Uğur Topkaya ile Ersin Bülbül, Jeoloji mühendisleri Özge Şamlı ve Kemal Açıkgöz, Çevre Mühendisi Yeliz Özveri,Elektrik Mühendisi Nedim Erdoğan ve İnşaat Teknikeri Osman Demircan yer aldı.
ATIKSU KAYNAKLI ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
MASKİ Genel Müdürlüğü Atıksu Arıtma Daire Başkanı Ali Öztozlu, "Soma atıksu arıtma tesisinde de diğer tesislerimizde olduğu gibi çalışmalarımız hızlı bir şekilde ilerliyor. Büyükşehir Belediye kanunu çıkmadan önce Soma Belediyesi'nin başlattığı projeyi artık MASKİ olarak biz devam ettiriyoruz. Projede AB ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteği büyük, ancak tesisin 2 milyon 340 bin liralık bölümünü de MASKİ olarak karşılıyoruz. Tesiste yapılan çalışmaları yerinde takip edip, gelişmeleri yakından izliyoruz. Evsel nitelikli atıkların Ege Bölgesi'ne artık sorun çıkarmaması için çalışıyoruz. Çözüm odaklı hizmet üretiyoruz. Bu sebeple üzerimize düşen görev neyse yapıyoruz. Tesis bitince Somalı vatandaşlarımız rahat bir nefes almış olacak. Soma'da yaşayan vatandaşlarımız ve en önemlisi geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız daha sağlıklı bir ortamda yaşayacak. İlçemizde atıksu kaynaklı çevre kirliliğinin önüne geçilecek" dedi. - MANİSA