Haberler

Soma Mesleki Eğitim Merkezi'nden Çölyak Hastalarına Özel Baklava

Abone Ol

Soma Mesleki Eğitim Merkezi unlu gıda tüketemeyen Çölyak hastalarının bu sorununa özel unsuz baklava yaptı.

Soma Mesleki Eğitim Merkezi unlu gıda tüketemeyen Çölyak hastalarının bu sorununa özel unsuz baklava yaptı. Türkiye'de ikinci defa yapılan bu baklava Soma Mesleki Eğitim Merkezi'nde Çölyak hastalarına ve protokole sunuldu.

Merkezdeki kursiyerlerin yaptığı unsuz baklava, Soma Kaykamamı Abdülkadir Karataş'ın da katıldığı törenle çölyak hastalarına ikram edildi. Çölyak baklavasının tanıtımında konuşan Soma Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Samih İli, çölyak hastalarının buğday ve tahıl ürünlerini tüketemedikleri için böyle bir araştırma çalışması yaptıklarını belirterek, özel olarak üretilen undan hazırlanan özel baklavanın, ustalığa adım atan kursiyerlerinin bu ürünle sınavı geçtiğini söyledi. Müdür İli, "Kalfalarımızdan Mecit Altunsoy kardeşimiz ustalığa adım atmak için bir dizi eğitim, uygulama ve sınavlardan geçti. 2 hafta önce ustalık uygulama sınavına geldiğinde kendisine klasik uygulama yapmayacağımızı belirttim. Teknik olarak tanımlarsak verilen bir işin örneğine uygun olarak üretimini yapabilenlere Kalfa deniyor.

Kişinin usta olabilmesi için tasarım yapması, yenilik katması, problem çözmesi gerekiyor. Son sınavında biraz araştırma yapması için kendisine bugüne kadar süre verdik. Bu araştırma çölyak hastalığı idi; elde ettiğimiz bilgiler doğrultusunda bu hastaların buğday ve bazı tahıl ürünlerine karşı hayati tehlike arz eden alerjileri olduğunu, bu yüzdende çoğu gıda maddesini tüketemediklerini öğrendik. Bu hastalarımız buğdaylı gıdaları tüketemedikleri gibi unun değmiş olabileceği hiçbir yemeği, içeceği, tatlıyı, çikolatayı dahi yiyemiyorlar. Özel olarak üretilen undan, Ege bölgesi ve Manisa'da İlk defa yapılan bu baklava ülkemizde 2. kez yapıldı. Geçtiğimiz sene ilk defa İstanbul'da ünlü bir firma tarafından yapılmıştı. Bizler bu uygulamayla Gıda üreticileri ve toplumda bu konuda bilinç oluşturmayı amaçlıyoruz, bazen yapılabilecek çok basit şeylerle bile bu hastalarımızın korunmasını sağlayabiliriz. Mesela bu bölgede çorba içerisine un katılması yaygın olup, un katılmadığı takdirde hastalarımızın da bu çorbaları tüketebileceği, Pirinç pilavının yanına, şehriyesiz pirinç pilavı yapmak veya hiç şehriye koymamak yine bu hastalar için önemli, Yemek ve kebaplarda kullanılan soslarda unu kullanmamak küçük şeyler ama hastalarımız için hayati önem taşımaktadır. Bu düşünceyle yapılan bu ustalığa adım sınavı hastalarımız için küçük bir uygulama ancak biliyoruz ki büyük yolculuklar küçük adımlarla başlar. Bu sayede bir farkındalık oluşur diye umuyoruz" şeklinde konuştu.

Çölyak hastalığının toplumda fazla bilinmediğini kaydeden Kaymakam Abdülkadir Karataş da, uygulamayı kutladı ve kursiyerlere teşekkür etti. Kaymakam Karataş, "Bu hastalık toplum tarafından pek fazla bilinmemekle beraber, Mesleki Eğitim Merkezimiz bu anlamda bir tanıtım da yapmış oldu. Tamamen unsuz ürünler tüketebilmekle birlikte, tahıl maddelerinin büyük bir kısmına karşı alerjileri var, şeker hastaları gibi ömür boyu süren bir diyet ve tedavileri var. Bu süreçte unlu mamullerden uzak kalmaları gerekiyor. Günümüzde unlu mamüllerinin, Baklavanın ülkemizde önemli bir yeri var. Çölyak hastalarının da rahatça yiyebileceği bir baklava yapılması memnuniyet verici. Mesleki Eğitim Merkezimiz amacına uygun bir şekilde çıraklıktan aldığı öğrencilerimizi kalfa ve usta yaparak topluma yararlı birer fert haline getirmeye çalışıyor. Bu toplumun ihtiyacı olan ara elemanlar bu sıralardan geçirilerek değerli kalfa ve ustalara dönüştürülüp meslek sahibi yapılarak karşılanıyor. Bugün de alışılagelmiş usulün dışında bir uygulama ile gıda ile ilgili ustaları topluma kazandırıyorlar. Belirli marka firmaların yaptığı çalışmalar var ama, bölgemizde bir ilk gerçekleşti. Özellikle bu uygulamanın ustalık sınavında yaptırılması ilk defa gerçekleşti. Yapılan baklavaların görüntüsü çok güzel normal baklavalardan farkı yok, tadı ise daha hafif olmuş. Mesleki Eğitim Merkezimiz bünyesinde daha üretken, Soma'ya ve ülkemize daha yararlı, ihtiyaç olan branşlarda eleman yetiştirmek görevlerimizdendir. Bugün de bunun bir örneğini ve semeresini görüyoruz. Emeği geçen Okul Müdürümüz ve eğitimci arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Bu kursa fedakarlıkla katılan kalfa ve ustalarımızı tebrik ediyorum" diye konuştu.

Program akabinde çölyak hastaları Tatlı Ustası Mecit Altunsoy'la biraraya gelip, sipariş üzerine tatlı üretmesini istedi. Mecit Altunsoy, Soma Mesleki Eğitim Merkezi'nin bu hassas konuyu bize hatırlatmasından sonra gelen talepleri geri çevirmeyeceğini, tatlının yapım sürecinin çok zahmetli olmasına rağmen hastalar için üretim yapabileceğini söyledi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Karataş Soma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title