Haberler

Somali Kültür ve Tanıtım Günü

Abone Ol

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uluslararası İlişkiler Topluluğu ve Somali Öğrenciler tarafından “Somali Kültür ve Tanıtım Günü” düzenlendi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uluslararası İlişkiler Topluluğu ve Somali Öğrenciler tarafından "Somali Kültür ve Tanıtım Günü" düzenlendi.

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen tanıtım gününe OMÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan, Somali Ankara Büyükelçisi Mohamed Mursal Sheikh, Somali Kültür Müsteşarı Abdiaziz Abdirahman Hassen, OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sevilhan Mennan ve Prof.Dr. Bünyamin Şahin, OMÜ Uluslararası İlişkiler Birliği Başkanı Prof. Dr. Hüsrev Mennan, Somali Uluslararası İlişkiler Topluluğu Başkanı Gashgay Abbaszada, Somalili Öğrenciler Başkanı Mahammed Ali Hassan, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Samsun Bölge Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu ve öğrenciler katıldı.

Somali Kültürü ve Tanıtımı öncesi Somalili Öğrenciler Başkanı Mahammed Ali Hassan'ın açılış konuşmasından sonra kürsüye çıkan OMÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan, "Üniversitemizde artık neredeyse her ülkenin günleri yapılmakta ve birbirimizi daha iyi tanımaktayız. İstiklal Marşı bugün kabul edilmiştir ve İstiklal Marşı sadece Türkiye'nin değil, tüm Müslümanların İstiklal Marşı'dır. Bugün dünyada en eksikliği duyulan şey adalettir. Bugün egemen olan güçlerin eğer bize gelirken söylediği iyi bir şey varsa 'bunda başka bir hesap olabilir' diye aklıma geliyor. Dolayısıyla bugün özellikle bu topraklarda yüzyıllar boyu oluşmuş kültürün ve medeniyetin çocukları ve mensupları olarak bizim hepimizin birbirimize destek olmamız ve bir güç oluşturmamız gerekiyor. Dünyanın ihtiyaç duyduğu bu adaleti savunabilecek ve bu adaleti sağlayabilecek yeni bir güç odağı oluşsun. Bununda en önemli yolu çok çalışmaktır. Çok çalışıp eğitimli bir toplum haline gelmek ya da bir bilim toplumu haline gelmektir. Bin 700'ün üzerinde ülkelerinden kalkıp gelmiş ve burada okuyan öğrencilerimiz var. Bunların da her yıl 200-300 kişisinin mezun olduğunu ve yerine 300-400 kişinin geldiğini düşünürsek, üniversitemizde bütün dünyaya ciddi bir eğitilmiş ve bir meslek edinmiş insanları gönderiyoruz" dedi.

Türk ve Somali halkının dostluklarının çok eski dönemlere uzandığını belirten Somali Ankara Büyükelçisi Mohamed Mursal Sheikh, "Bir zamanlar Somali, Osmanlı devletine bağlıydı. Bu ilişki Avrupalıların Afrika'yı sömürmesiyle kesintiye uğradı. Somali 1960 yılında özgürlüğüne kavuşunca ilişkiler yeniden canlandı. Maalesef 1991 yılında ise Somali devletinin yıkılmasıyla Somali ve Türkiye arasındaki ilişkiler durdu. Ancak 2011 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali'de gerçekleştirmiş olduğu tarihi ziyaret sonrası iki ülke arasındaki kardeşlik adımları atılmış olup, siyaset, eğitim, ticaret ve kültür alanlarındaki işbirlikleri güçlenerek devam edeceği umudu doğmuştur. Biz de bu ilişkilerin devam etmesi için elimizden geleni yapmaya çalışacağız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından OMÜ'de okuyan Somalili öğrenciler halk oyunları oynadılar. Daha sonra Somali'nin kısa sinevizyon gösterimi izlendi.

Sinevizyon gösteriminin ardından kapanış konuşmasını yapan OMÜ Uluslararası İlişkiler Birliği Başkanı Prof. Dr. Hüsrev Mennan, "Biz OMÜ olarak hep bin 700'ün üzerinde uluslararası öğrencilerimiz var ve bu öğrencilerden kendi kültürlerini bizlere tanıtmalarını istiyorduk. Ancak bu yıl bunları gerçekleştirebildik. Bir de burada Çanakkale ile ilgili birçok etkinlikler ve şarkılar söylendi. Afrika ülkelerinden bilmeyerek Osmanlı'ya karşı savaşan birçok topluluk olduğu gibi Somali'den de gönüllü olarak Osmanlı'nın yanında savaşan birçok Somaliler vardı. Onlara gönülden teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Program sonunda da katılımcılara Somalili yemekler ikram edildi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sevilhan Mennan Somali Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title