Haberler

Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları Anlatıldı

Abone Ol

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, sosyal güvenlikte kayıt dışı işçi çalıştırmanın çok büyük bir sorumsuzluk olduğunu kaydetti.

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, sosyal güvenlikte kayıt dışı işçi çalıştırmanın çok büyük bir sorumsuzluk olduğunu kaydetti. Kayıt dışı istihdam ile topyekun mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Vali Turhan, "Kayıt dışı konusu her vatandaşın ciddi bir sıkıntısı olmalıdır. Eğer bir işveren kayıt dışı işçi çalıştırıyorsa bilin ki 76 milyon kişiden çalıyor demektir" diyerek konunun önemine dikkat çekti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Balıkesir İl Müdürlüğü, "Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlik Teşvik Uygulamaları" konulu bir konferans düzenledi. Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO)'ndaki konferansa; Vali Ahmet Turhan, Kaymakamlar, daire müdürleri, STK'ların da yer aldığı çok sayıda davetli katıldı. SGK Balıkesir İl Müdürü Ömer Çalışkan, sosyal güvenlikte gerçekleştirilen reformun sonuçları ile mevcut teşvik uygulamalarının ayrıntılarını aktardığı sunumunda, "sosyal güvenlik bilincinin" önemine dikkat çekti. Çalışkan, sosyal güvenlik konusunun güncel yaşamda olması gerektiğini kaydetti. Ömer Çalışkan ve bir müdür yardımcısının ayrıntılı sunum gerçekleştirdiği konferansın açılışında konuşma yapan Vali Ahmet Turhan, SGK'da yaşanan reform sürecinin bugün toplum yaşamında çok iyi noktalara geldiğini, tüm bunların ciddi bütçelerle olduğunu belirtti. Vali Ahmet Turhan, sözlerinin geniş bir kısmını kayıt dışı ile mücadele konusuna ayırdı. Bu konuya önemle vurgu yapan Vali Turhan, "Sosyal güvenlikte bugün çok iyi noktadayız. Bunlar bedava olmuyor, ciddi bütçelerle oluyor. ve bunu millet olarak hepimiz ödüyoruz. Kayıt dışı her vatandaşın ciddi bir sıkıntısı olmalıdır. Bir işveren kayıt dışı işçi çalıştırıyor ise bilin ki 76 milyon kişiden çalıyor demektir. Sosyal devlet gereği olarak son dönemde ciddi düzenlemeler yapıldı. Mevzuat açısından da sosyal devlette çağdaş ülkelerin çok ötesine geçtik. Hatta 'biraz fazla mı yaptık?' diye bir düşünce dahi oluştu. Kayıt dışı ile mücadele ederken sosyal yardımları sanki cazip hale mi getiriyoruz acaba diye endişeler de var. Sigortasız işçi çalıştıran işveren bunun getireceği sonuçları çok iyi hesap etmelidir. Bu konuda kamuoyu oluşturmak ve eğitim çok önemli. Sosyal Güvenlik toplumun mutlu yaşayabilmesi için konulmuş kurallardır diyebiliriz" diye konuştu.

Vali Ahmet Turhan'ın ardından sunuma başlayan SGK İl Müdürü Ömer Çalışkan, sosyal güvenlik reformuyla ilgili sürecin devam ettiğini söyledi. müdür Çalışkan, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olan Genel sağlık sigortası ile ilgili hatırlatmada bulundu. Ömer Çalışkan, "Bu sanki isteğe bağlı şeklinde yanlış bir algı söz konusu. Halbuki bu zorunlu bir uygulama. Bununla ilgili 40 bin kayıt sistem üzerinden bize ulaştı. Zorunlu olmasına rağmen birçok vatandaşın hala müracaat etmediklerini gördük. Bunlara süre verilip gerekli tebliğlerde bulunuldu. Eğer müracaat edilmez ise G3 uygulaması ile borç tahakkukları oluşturuluyor. Normalde prim ödemedikleri halde prim öder duruma düşüyorlar bu şekilde. Memurların da işten ayrılmalarıyla ilgili önce müracaat etmeleri gerekiyor (4 a, 4 b ve 4 c'li memurlar). Ayrıca, emeklilikte kademeli olarak yaş artışı söz konusu, sabit olarak 65 yaş diye bir şey yok. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak son 30 yılın en önemli reformu

hayata geçirildi. Kurum alacakları yapılandırıldı. İkincil mevzuat çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Biz kurum olarak kendimizi rüzgarın akışına bırakmadık. Hedef ve amaçlarımız var. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak 413 adet SGK merkez müdürlüğü binası açıldı. Balıkesir İl Müdürlüğü binamızın bu yıl Nisan, Mayıs ayında temelinin atılması çalışmalarımız sürüyor" dedi.

SGK, KAYITLI İSTİHDAMI TEŞVİK EDİYOR

Kurum olarak kayıt dışı istihdam ile ciddi şekilde daha etkin mücadele ettiklerini belirten SGK İl müdürü Ömer Çalışkan, KADİM (Kayıt Dışı İstihdam ile Mücadele) servisleri oluşturulduğunu anlattı. Ömer Çalışkan, 2012 Aralık ayı itibariyle kamu kurum ve kuruluşlarından Balıkesir İl Müdürlüğüne 72 bin bilgi ve belgenin ulaştığını, tescil işlemlerini yaptıklarını kaydetti. "SGK olarak her türlü bilgi ve belgeyi kullanıyoruz" diyen Ömer Çalışkan, 60 ayrı kurum kuruluş ile anlaşma imzalandığını, kayıtlı istihdamı teşvik edici çalışmalar içinde bulunduklarını, Medula sisteminin hayata geçirilmesinin de kurumda ayrı bir reform hamlesi olduğunu kaydetti. Ömer Çalışkan, "Sosyal Güvenlik Kurumu sürekli kamuoyunun gündeminde olması gereken bir konu. Kurum olarak Balıkesir'de en çok istihdamı sağlayan, en çok kadın istihdamını sağlayan işverenleri ödüllendirdik" dedi. SGK'da memnuniyet odaklı çalışma yapıldığını, bu anlamda kurum personelinin ciddi bir aşama kaydettiğini ifade eden Çalışkan, bağımsız bir firmaya yaptırılan anket sonuçlarında kamuda memnuniyet oranının yüzde 71, vatandaşlar arasındaki memnuniyet oranının ise yüzde 74 olduğunu, bunun ciddi bir ilerleme olduğunu ifade etti. Kurum gelirlerinde önemli ölçüde artış kaydedilirken giderlerde ise ciddi oranda düşüş kaydedildiği belirtildi. SGK İl Müdürü Ömer Çalışkan, reform sürecinde 15 milyon civarında olan kayıtlı istihdamın 18.5 milyona çıktığını, kurumun 2012 bütçesinin 133 milyar 248 milyon TL iken giderlerin 158 katrilyon 746 trilyon lira olduğunu, bütçenin 25 katrilyon lira açık verdiğini, bu açığın hazine tarafından karşılandığını bildirdi.

SAHTE SİGORTALI İLE MÜCADELE

SGK Balıkesir İl Müdürü Ömer Çalışkan, sahte sigortalılarla da ciddi bir mücadele içerisinde olduklarını bildirdi. Bunun için özel bir çalışma yaptıklarını anlatan Çalışkan, kurdukları program ile şüpheli iş yerlerinin tespit edilip karantina altına alındığını söyledi. Bu şekilde kayıt dışı istihdamın da zorlaştığının altını çizen Ömer Çalışkan, istihdam edilen işçilerin bildirilmesinden başka alınan ücretlerin de kuruma bildirilmesi gerektiğini, ücretlerin bildirilmemesinin de kayıt dışılık olduğunu belirtti. Çalışkan, kurum olarak sadece kayıt dışı ile mücadele ile sınırlı kalmadıklarını, halk arasındaki tabiriyle kümesteki tavukları da kontrol altında tuttuklarını, denetleme görevlerini yerine getirdiklerini ancak bu çalışmalarını kümesteki tavukları ürkütmekten uzak olduğunu ifade etti. Memurların işe giriş çıkışlarının SGK'ya bildirilmesi gerektiği, aksi halde idari para cezası uygulandığı hatırlatıldı. SGK İl Müdürlüğünün konferansı davetliler tarafından dikkatle takip edildi.

(YU)

07.02.2013 18: 56: 42

TSI

NNNN - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sosyal Güvenlik Kurumu Ömer Çalışkan Balıkesir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title