Haberler

'Sosyal Medya ve Toplum' Konulu Panel

Abone Ol

Gaziantep Üniversitesi tarafından, 'Sosyal Medya ve Toplum' konulu panel düzenlendi.

Gaziantep Üniversitesi tarafından, 'Sosyal Medya ve Toplum' konulu panel düzenlendi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen panele, Gaziantep Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Cahit Bağcı, çok sayıda akademik ve idari personel ile öğrenci katıldı.

Prof. Dr. Aysel Aziz'in başkanlığında gerçekleşen panele, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Çankaya, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu, Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Köksalan, Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arif Yıldırım ve Telgraf Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Gözütok konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkay Dereli, kalabalıklar içinde yalnızlaşan bir toplumun içinde bulunduğu bu durumdan çıkarılması gerektiğini söyledi. Çağın hızla değiştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Dereli, bu değişime hazırlıklı olmamız gerektiğini belirtti.

Sosyal medya ve toplum konusunun özellikle son zamanlarda daha fazla yaygınlaştığına dikkat çeken Panel Başkanı Prof. Dr. Aysel Aziz, "İnternetin demokratik yaşama katkı sağlama açısından kullanılması gerekiyor. Yoksa kimin nerede ne yaptığı, gezdiği şeklinde olmamalı. Bireyselden çok toplumsal kullanılması gerekiyor. Bunun zamanla oturacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Sosyal medya ve internetin bütün dünyayı kapsar nitelikte olduğunu söyleyen Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Çankaya, Türkiye'de hem internet hem de sosyal medya kullanımının çok yaygın olduğunu belirtti.

İnsanların düşüncelerini ifade edebilmek için teknolojik araçları kullandıklarını vurgulayan Prof. Dr. Çankaya, "Dünyada internet kullanıcılarının sayısı 2 milyona yaklaşmış. 192 Milyon civarında alan adı mevcut. 130 Milyonu aşkın kişisel blog var. Türkiye'ye baktığımız zaman 16 yaş üzerinde 28 - 30 milyon civarında insan internet kullanıyor. Bu Türkiye çapında oldukça büyük bir rakam. 15 - 25 arası gençler günde ortalama 6 saatlerini internette geçiriyorlar" dedi.

Toplumsal gerçeğin kurgusal olduğunu söyleyen Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu, sosyal medyanın global bir terim olduğunu belirtti.

Global düzeyde sosyal medyanın yerini ifade eden Prof. Dr. Türkoğlu, "Sosyal medya derken sosyalleştirilen bir medyadan söz edilmiyor. Sosyalleşmek için başka hiçbir imkanı kalmamış olan gençlerin birbirleriyle internet ortamındaki gruplaşmalar aracılığıyla sosyalleştikleri bir ortamdan söz ediyoruz. Klasik anlamda bir sosyalleşme değil de bireyin, kişinin doğrudan globale bağlanması demek oluyor" şeklinde konuştu.

Sosyal medyanın çok sayıda insan tarafından etkin bir şekilde kullanıldığını belirten Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Köksalan, insanların daha rahat, daha özgürce iletişim kurabilecekleri ortamlar aradığına dikkat çekti.

Doç. Dr. Köksalan, "Sosyal medya konusu her ne kadar görece diğer medyalar içinde yeni bir konu olarak karşımıza çıksa da aslında sahip olduğu potansiyel ve kullanım biçimlerine baktığımızda o kadar da yeni değil. Günümüzde sosyal medyayı en etkin iletişim aracı olarak değerlendirmek mümkün" diye konuştu.

Dünyanın gruplardan değil ağlardan oluştuğunu belirten Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arif Yıldırım, aynı zamanda sosyal medyanın bir gözetim aracı olduğunu ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, "Sosyal medyada insanların paylaştığı birtakım bilgiler var. Sosyal ağlar gündelik hayatın bir simülasyonudur. Laptop, notebook gibi araçlar bilgi ile ilgili bir araçken aynı zamanda bir görme makinesidir. Çünkü o insanların bilgilerini başkalarının görmesini sağlayan bir süreç yaratmıştır" şeklinde konuştu.

Yerel medyada sosyal medya kullanımına dikkat çeken Telgraf Gazetesi Sahibi Şeref Gözütok, geleneksel medyanın 3 - 4 yıldır çok ciddi tehdit altında olduğunu ifade etti.

Gözütok, "Geleneksel medya için düzen değişti. Bundan 15 yıl öncesine kadar gazetecilik çok heyecanlı ama yapısal anlamda da tek düzeydi. Sonrasında alternatif medya oluyor mu dediğimiz şeyler sanki kendini gizlemiş bir rakip olarak ortaya çıkıyor gibi düşünmeye başladım. Geleneksel medya için sosyal medya bir meslektaş mıdır yoksa rakip midir" diyerek geleneksel medyanın tamamında yeni medyanın olduğunu söyledi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Üniversitesi Arif Yıldırım Türkoğlu Çankaya Yerel Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title