Söylemin Dilsel ve Ve Sosyo-kültürel Maskeleri Sempozyumu Sona Erdi
Kuşadası’nda gerçekleştirilen uluslararası söylemin dilsel ve sosyo-kültürel maskeleri sempozyumu sona erdi.
Kuşadası'nda gerçekleştirilen uluslararası söylemin dilsel ve sosyo-kültürel maskeleri sempozyumu sona erdi. Sempozyumun ardından Kuşadası Belediyesi tarafından Uluslarası Sempozyum için Kuşadası'na gelen çeşitli ülkelerden Bilim İnsanları onuruna bir yemek verildi. Fransa Lorraine Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Fransız Dili ve Eğitimi Anabilim Dalı'nın işbirliği ile hazırlanan "Söylemin dilsel ve sosyo-kültürel maskeleri" adlı sempozyum için gelen 7 ülkeden 65 Fransız dili uzmanı çok iyi izlenimlerle Kuşadası'ndan ayrıldı. Efes Antik Kenti ziyareti ardından Değirmen Restoranda verilen öğlen yemeği sonrası grup, Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesini gezdi. Bilim insanları, Değirmen'de fotoğraf çekimleri için bulunan iki ayrı gelin ve damadı da davet ederek birlikle fotoğraf çektirdi.
Düzenledikleri sempozyumun amacının sadece dil olsa da, aslında Fransa ve Türkiye'nin Sosyal ve Kültürel olarak bir birine yakınlaşmasını sağlamak olduğunu söyleyen D.E.Ü. Buca Eğitim Fakültesi Prof.Dr. Duygu Öztin Passerat, "Sempozyumda insanoğlunun en önemli silahı olan dilin ve söylemin, farklı toplum ve kültürlerde anlamı oluştururken, hangi dilsel ya da dilsel olmayan araçları, stratejileri ve dolayısıyla maskeleri kullandığını sorgulamayı amaçladık. Bu maskeler dilsel olabildiği gibi, toplumdan topluma, kültürden kültüre değişebilir. Bu nedenle, bu sempozyum, sosyoloji antropoloji, kültür, psikoloji, politika, eğitim ve dilbilimin katkılarının olacağı çok disiplinli ve hatta disiplinlerarası bir sempozyum olma niteliğini taşıdı. Sempozyumun bir diğer amacı da, yazın, gazete, eğitim, bilim, politik, sinema gibi söylemler ile bu söylemlerin ait olduğu kültür arasındaki ilişkiyi incelemektir. Sadece Fransa'nın ve Türkiye'nin değil dünyanın en önde gelen dilbilimcilerini, göstergebilimcilerini, sosyologlarını, psikologlarını bir araya getiren ve dili Fransızca olacak olan sempozyumun bu konuda önemli katkılar sağladığına inanıyorum. Söylem ve kültür birbirinden ayrı düşünülemez. Kuşadası'nda gördüğümüz ilgi ve sıcak konukseverlik başarılı gezen sempozyuma büyük bir katkı olmuştur. Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ile Yardımcılarına tüm bilim insanları adına teşekkür ederiz"dedi.
Kuşadası'nın bilim ve kültür merkezi olmasının, yaşamın her alanına katkı sağlayacağına inandığını söyleyen Belediye Başkanı Özer Kayalı, "Kuşadası dünyanın her yerinden insanların gelip gönüllerince tatil yaparken, diğer ülke insanlarıyla tanışıp, kültür alışverişi yaptıkları bir yer. Turizm kentinin sağladığı bu doğal etkileşimin yanında, Kuşadası'nın uluslar arası sempozyumlar, kongreler, bilimsel toplantıların yapıldığı; kültürel ve sanatsal aktivitelerin çekim merkezi haline getirmek için çaba gösteriyoruz. Geçtiğimiz hafta boyunca Kuşadası'nda düzenlenen üç ayrı sempozyuma katılan konuklarımızın ilçemizden mutlu ayrılması bizi de mutlu etti" dedi. - AYDIN