Sözlü: "Adana İçin Büyük Hayallerimiz Var"
Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ve Pazarlaması İçin Fizibilite Çalışması Projesi Bilinçlendirme Toplantısı ve Çalıştayı yapıldı.
Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ve Pazarlaması İçin Fizibilite Çalışması Projesi Bilinçlendirme Toplantısı ve Çalıştayı yapıldı.
Adana Büyükşehir Belediyesi-Çukurova Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ve Pazarlaması İçin Fizibilite Çalışması Projesi Bilinçlendirme Toplantısı ve Çalıştayı, Seyhan Oteli'nde gerçekleştirildi. Hollanda'dan proje ortaklarının da katıldığı etkinliğin açılış konuşmasını yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, öncelikle Adana'da şehit edilen güvenlik güçlerine Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi. Sözlü, "Adana için büyük hayallerimiz, ideallerimiz var. Adanamız için, ülkemiz için, insanlık için kalıcı hizmetler gerçekleştirmeliyiz. İnsanımızın daha çok üreterek, refah toplumunun bir parçası olmasını sağlamak, bunun için yeni işler gerçekleştirmesine olanak tanımak amaçlarımız arasındadır. Bunun için çalışacağız. Adana'da hayata geçen bu proje Türkiye-Hollanda ilişkilerinin gelişmesinde önemli rol oynayacaktır. Projeye destek veren kurum, kuruluş ve şirketlere teşekkür ediyorum. Bu iş bir AR-GE işi. Maliyeti yüksek olmasına rağmen, gelecekte oluşturacağı katma değeri göz önüne alarak hayata geçireceğiz. Süs bitkisi yetiştiriciliği çiftçimiz için yeni bir kazanç alanı olacak" dedi.
AMAÇ BÖLGE EKONOMİSİNİN CANLANDIRILMASINA KATKI
Adana Büyükşehir Belediyesi AB ve Dış İlişkiler Şube Müdürü Sait Altıparmak da, projenin amaçlarıyla ilgili bilgi verdi. Altıparmak şunları söyledi:
"Adana Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı dezavantajlı bölgelerde Seyhan-Yüregir havzası, Karaisalı havzası, Karataş havzası, Sarıçam havzası, Ceyhan-Yumurtalık havzası ve Adana'nın kuzeyindeki dezavantajlı bölgelerde süs bitkileri yetiştirmek için saha araştırması yaparak verilerin toplanması ve istatistiklerin ortaya konması hedeflenmektedir. Ayrıca Adana ilindeki çiçekçilik sektöründe süs bitkilerinin nerelerde, nasıl, hangi şartlarda yetişeceği, bunların nasıl satılacağı ve sektörün mevcut durumu ile ilgili istatistiki verilerin oluşmasına da katkı sağlanacak. Projenin bir de özel amacı var. Bölge ekonomisini canlandırmak, işsizliği azaltmak, yoksulluğu önlemek için, bölgemizde kritik öneme sahip tarım sektörünün geliştirilmesi, bu sektörde ürün çeşitliliğinin arttırılması amacıyla Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ve Pazarlaması'nın araştırma ve planlama çalışmalarını yapmak."
Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lütfi Altınsu, Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seylan Tükel'in konuşmalarının ardından sunumlara geçildi. Doç. Dr. Soner Kazaz, "Adana'nın Ülkemiz Süs Bitkileri Sektöründeki Önemi" başlıklı sunumunun ardından Adana Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı deneme üretim çalışmaları ve proje fizibilite çalışmalarına dair sonuç sunumları gerçekleştirildi. Daha sonra çalıştaya geçildi.
Çalıştayın moderatörlüğünü Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Mendi yaptı. Çalıştayda, ÇÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Söğüt, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Kazaz, İl Tarım Müdürlüğü Temsilcisi Birsen Ergün, Adana Ticaret Borsası'ndan Ali Başaran, Yunus Özdemir, IQ Flowers Temsilcileri Foxy Van Der Sluys, Zeki Baran, Ron Mulder, Flora Holland Temsilcisi Thedorus Hubertus Adrianus Scheffers, Tarımsal ve Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Memili Güven, Çiçekli Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Nejdet Güllü, Kent Pejzaj Mimarlığı ve Yenice Seracılık Teknik Müdürü Ziraat Mühendisi Nazım Aydöner ve Çiftçi Temsilcisi Kemal Özdemir birer sunum yaptı. - ADANA