Sp'li Bozan'dan Demokratikleşme Paketi Açıklaması
Saadet Partisi (SP) Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, demokratikleşme paketinin bir reform paketi niteliğinde olmadığını seçim için öne sürülen bir maket olduğunu iddia etti.
Saadet Partisi (SP) Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, demokratikleşme paketinin bir reform paketi niteliğinde olmadığını seçim için öne sürülen bir maket olduğunu iddia etti.
Saadet Partisi İl Başkanlığı'nda yapılan basın açıklamasında paketle ilgili görüş bildiren SP İl Başkanı Fesih Bozan, paketin yetersiz olduğunu söyledi. Saadet Partisi olarak ülkenin normalleşmesini temin edecek her adımı desteklediklerini fakat paketin ihtiyaca yönelik olmadığını savunan Bozan, Saadet Partisi olarak, temel hak ve hürriyetlerin genişlemesini ve ülkenin normalleşmesini temin edecek her adımı ön koşulsuz ve sonuna kadar desteklediklerini kaydetti. Demokratikleşme denince ilk akla gelen unsurun seçim sistemi ve en büyük beklentilerden birinin seçim barajı olduğunu dile getiren Bozan, seçim barajı ile ilgili maddenin beklentileri karşılamadığını dile getirdi. Bozan, "Biz Saadet Partisi olarak, barajsız seçim sistemini öneriyoruz. Buna ilaveten temsilde adaleti sağlamak için milletvekilliği sistemini teklif ediyoruz. 100 milletvekili, partilerin aldıkları genel oy oranları nispetinde partilere dağıtılmalıdır. Bir diğer adaletsizlik, siyasi partilere yönelik hazine yardımını yüzde 7'den yüzde 3'e düşürülmesi büyük bir lütuf olarak takdim edilmektedir. Seçimler bir demokrasi yarışıdır. Adil olan da bu yarışa seçime girmeye hak kazanan bütün partilerin aynı şart ve imkanlarla başlamasıdır. Oysa burada tam tersi durum söz konusudur" diye konuştu. Paketin bir reform paketinden çok seçim için hazırlanan bir maket olduğunu öne süren Bozan, "Pakette bazı olumlu maddeler var fakat eksikler. Mesela önemli düzenleme, kamuda başörtüsünün serbest bırakılmasıdır. Yıllardır büyük bir zulme dönüşen bu uygulamanın düzenlenmesi ve kamu çalışanlarına serbestiyet getirilmesi önemli ve müspet bir adımdır ve destekliyoruz. Ancak yetersizdir ve kusurludur. Başörtüsü; iş güvenliği, estetik kaygılar ya da kıyafet yönetmeliği çerçevesinde değerlendirilebilecek bir aksesuar değildir. İnancın bir gereğidir. Bu açıdan bakıldığında, hekime serbest, ama hakime yasak diye sınırlama getirmek inanç özgürlüğünün ruhuna aykırıdır. İnanç özgürlüğünün resmisi, gayri resmisi olmaz. Siyasi partilere üye olma maddesi ile memurlarının önünün açılmasını müspet karşılıyoruz. Bununla beraber hırsızlık, dolandırıcılık, rüşvet, irtikap, sahtecilik gibi suçlar işleyenlerin, ihaleye fesat karıştıranların ve teröre bulaşanların da siyasi partilere üye olmalarının önü de açılmaktadır. Bunu sakıncalı görüyoruz. Gerçek amacını bilmediğimiz bir başka düzenleme ise nefret suçlarına yönelik çalışmadır" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin hem yerel hem de bölgesel anlamda tarihi bir süreçten geçmekte olduğunu aktaran Bozan, bu süreçte, Saadet Partisi olarak hükümetten, güçlendirici adımlar beklediklerini sözlerine ekledi. - DİYARBAKIR