Haberler

Stres Sindirim Sisteminizi Altüst Etmesin

Abone Ol

Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç Dr.

Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç Dr. Serdar Akça, mide hastalıklarını tetikleyen birçok faktörün yanı sıra özellikle stresin etkileri hakkında bilgi verdi.

Akça, yaptığı yazılı açıklamada, sindirim sisteminin son derece karmaşık bir şekilde hücre içi yollar, hücresel düzeyde hormon ve elektriksel uyarıları kullanan mekanizmalar ile diğer organ ve sistemlerle uyumlu bir şekilde çalıştığını belirtti.

Bu uyumu bozarak mide sorunlarının ortaya çıkmasını kolaylaştıran, hastalıkları tetiklediği bilinen birçok faktör bulunduğunu dile getiren Akça, bunlar arasında en çok bilinenlerinin insan vücudunda mekanik ve fizyolojik etkileri olan 'helicobakter pylori' adı verilen bir bakteri, sigara ve alkol tüketimi ile bazı ilaçlar olduklarını bildirdi.

Öte yandan dengesiz ve sağlıksız beslenmenin, gıdaları az çiğnemenin, uzun süre aç kalmanın veya mideyi fazla doldurmanın, uykusuzluğun, yorgunluğun veya hijyene dikkat etmemenin de mide üzerindeki olumsuz etkilerinin bilindiğini anlatan Akça, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Ayrıca mide rahatsızlıklarında genetik faktörlerin rolü de büyük önem taşır. Bütün bu nedenlerin yanı sıra stres olarak adlandırılabilen psikososyal faktörler de birçok rahatsızlığın yanı sıra mide rahatsızlıklarını da tetikler. Yapılan toplumsal çalışmalarda savaş ve deprem gibi afet benzeri durumlarda toplumda peptik ülser ve mide kanaması sıklığının arttığı ortaya konmuştur. Ekonomik buhran dönemlerinde de aynı bulgular dikkati çekerken, özellikle

'fonksiyonel dispepsi' olarak adlandırılan rahatsızlığın, stresin yoğun olduğu dönemlerde daha fazla belirti verdiği de gözlenmiştir. Midenin kaslarındaki hareketlerin elektriksel aktiviteye dayanılarak ölçüldüğü bir yöntem olan

'Elektrogastrografi' yöntemiyle yapılan çalışmalarda, hassas kişilerde stres durumunda mide hareketlerinin bozulduğu gösterilmiştir. Stres ile mide kanseri arasında doğrudan bağlantı kurabilen yeterince kuvvetli yayınlar olmamasına karşın, stresin son derece karmaşık mekanizmalar, fizyolojik ve nöroendokrinolojik değişikliklere yol açtığı uzmanlar tarafından kabul görmüş bir gerçektir."

Akça, stresin hangi mekanizmalar ile mideyi etkilediği ve sonuçlarının her durumda aynı olup olmadığının bilinmemekle birlikte, sindirim sistemi üzerindeki sonuçlarının aşikar olduğunu vurgulayarak, sağlıklı olma hali, fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan iyi olma hali olarak tanımlandığına göre stresin sağlığı bozmaması için stres ile başa çıkmalı ve hayattaki dengenin bozulmasına izin verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Muhabir: Yusuf Karadağ

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Memorial Antalya Yerel Akça Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title