Haberler

Sü'de "Hz. Mevlana'dan Günümüze Göç ve Sonuçları" Paneli

Abone Ol

Konya’nın manevi mimarlarından Hz. Mevlana ve ailesinin Konya’ya gelişlerinin 788’inci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Selçuk Üniversitesi’nde “Hz. Mevlana’dan Günümüze Göç ve Sonuçları” konulu panel gerçekleştirildi.

Konya'nın manevi mimarlarından Hz. Mevlana ve ailesinin Konya'ya gelişlerinin 788'inci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Selçuk Üniversitesi'nde "Hz. Mevlana'dan Günümüze Göç ve Sonuçları" konulu panel gerçekleştirildi.

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Atay'ın başkanlığını yaptığı Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen panele, Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen ve Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Haykıran konuşmacı olarak katıldı.

"MEVLANA'NIN GÖÇ ETMESİ ÖNEMLİ KÜLTÜREL KAZANIMLAR SAĞLADI"

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel, programın açılışında yaptığı konuşmada, bu yıl Hz. Mevlana ve ailesinin Selçuklu payitahtı Konya'ya teşriflerinin 788. yıl dönümünü kutladıklarını söyledi. Göçün sıkıntılı bir olgu olduğunu ancak kültürel alanda da çeşitli kazanımlar sağladığını anlatan Doç. Dr. Temizel, "Dolayısıyla Mevlana'nın göçü, bir beyin göçü olarak algılandığında özellikle Anadolu'da, Osmanlı topraklarında ve günümüz Türkiye'sinde de yüzlerce eser hem Osmanlı Türkçesi ile hem de Türkiye Türkçesi ile yazılmış ve Türk edebiyatında da Mesnevi tarzı dediğimiz tasavvufi edebiyatın gelişmesine katkı sağlamıştır. Bu vesileyle Hz. Mevlana ve ailesinin göçünü anlamaya ve anlatmaya çalıştığımız bu panelin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu

"BÖYLE BİR GÖÇ HADİSESİ KAÇ KİŞİNİN HAYATINDA VAR?"

Doç. Dr. Temizel'in konuşmasının ardından panele geçildi. Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Hz. Mevlana'nın günümüze çok sayıda eserinin ulaştığını aktardı. Bu anlamda, Hz. Mevlana'nın önemli bir yerinin olduğunu belirten Prof. Dr. Karaismailoğlu, "Bugünkü hesaplamalarla 8 bin 500 kilometrelik bir mesafeyi o günün şartlarıyla almışlar. Karaman'ı da içerisine eklediğimizde Konya'ya varış yaklaşık 10 yıl süren bir macera. Böyle bir göç hadisesi kaç kişinin hayatında var? Dolayısıyla fiziki manada böyle önemli somut görülebilen bir tablo var. Herhalde Hz. Mevlana'nın düşünce dünyasına, anlatımına bunlar etki bırakmıştır ama onu etkileyecek olan önemli bilgilerle büyümüş olmasıdır" şeklinde konuştu.

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen ise Hz. Mevlana'nın gençlik hayatının önemli bir kısmının göçle geçtiğini ifade etti. Hz. Mevlana'nın Larende'ye geldiğinde 15 ya da 17 yaşlarında olduğunu ifade eden Doç. Dr. Hacıgökmen, gerçekleştirilen göçün nedenleri ve Hz. Mevlana'nın hayatına ilişkin bilgiler verdi. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Haykıran da Hz. Mevlana'nın Moğol istilası sonucunda göç ettiği iddialarına katılmadığını belirterek, Hz. Mevlana ve göç olayına sadece Anadolu çerçevesinden de bakmanın yanlış olacağını anlattı.

Program, protokol üyelerince panelistlere katılım belgesinin takdimiyle sona erdi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Adnan Karaismailoğlu Selçuk Üniversitesi Mevlana Konya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title