Haberler

Şükriye Burak'tan Altın Tavsiyeler

Abone Ol

AK Parti Manisa Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi ve Ziraat Mühendisi Şükriye Burak, çitçilere yaklaşan gübreleme zamanı ile ilgili altın niteliğinde ipuçları verdi.

AK Parti Manisa Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi ve Ziraat Mühendisi Şükriye Burak, çitçilere yaklaşan gübreleme zamanı ile ilgili altın niteliğinde ipuçları verdi.

Her zaman çiftçinin yanında olan, üretim konusunda desteğini esirgemeyen AK Parti Manisa Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi ve Ziraat Mühendisi Şükriye Burak, bu kez çitçilere doğru gübreleme ile ilgili bilgiler verdi. Manisa'nın gözbebeği üzüm üretimi için gübreleme zamanının yaklaştığını hatırlatan Burak, "Gübreleme yapmadan önce muhakkak toprak analizimizi yaptıralım ve toprağımızın ihtiyacına göre gübreleme yapalım. "şeklinde konuşarak uyarılarda bulundu.

KALİTELİ ÜRÜN İÇİN ALTIN KURAL GÜBRELEME

Tarımsal üretimde amacının, en yüksek verimli ve en kaliteli ürünü elde etmek olduğunu belirten başarılı Ziraat Mühendisi Burak, "Kaliteli ve verimli ürün amacına ulaşmak için en etkili faktör dengeli ve düzenli gübreleme yapmaktır. Bu ise ancak toprak analizi ile mümkündür. Gübreleme, tarımsal üretimde amaçlanan verim ve kaliteye ulaşmak için içerisinde bir veya birden fazla bitki besin maddesi bulunan bileşiklerin toprağa veya doğrudan bitkiye verilmesidir" dedi.

AZI KARAR FAZLASI ZARAR

Dengeli ve zamanında gübreleme yapmanın toprak, yaprak ve sulama suyu analizlerine dayalı bir gübreleme programı oluşturmaktan geçtiğine vurgu yapan Burak konuşmasına şu şekilde devam etti: "Gübre gereğinden az ya da fazla kullanıldığında bitkisel üretim yetersiz ve kalitesiz olmaktadır. Bilinçsizce yapılan gübreleme ürününüzün verimi ve kalitesini düşürmekte, toprağınızın özelliklerinin bozulmasına ve maddi zarara yol açmaktadır. Toprak analizi ile üretim yapılacak toprakta bitkinin büyümesini ve gelişmesini sağlayacak besin maddelerinin eksiklikleri belirlenir. Analiz sonucuna göre hangi gübreden ne kadar, ne zaman ve nasıl verileceği tespit edilir. Analiz sonucuna göre gübre kullanımı çiftçi için en ekonomik yoldur. Analize dayanmadan gerçekleştirilen gübreleme toprağa, çevreye, ekonomiye ve çiftçinin bütçesine zarar verecektir." Fazla gübrelemenin bitkiye zehir etkisi yapabileceğini deklere eden Burak," diğer besin maddelerinin bitki tarafından alınmasını engellemekte,ürün miktar ve kalitesini düşürebilmekte, çevre kirliliğine yol açmakta,insan sağlığını olumsuz etkilemekte, Çiftçimizin parasının boşa gitmesine sebep olmaktadır" şeklinde konuştu.

TOPRAK ANALİZİNE DESTEK VAR

Doğrudan Gelir Desteğine kayıtlı çiftçilerin toprak analizi yaptırdığı arazileri için 2005 yılından itibaren destekleme verildiğinin altını çizen Burak, "Çiftçilerimiz hangi parsellerde ve ne kadar alanı kapsayacak şekilde toprak analizi yaptırdıklarını beyan edebilmektedir. Çiftçilerimizin toprak analizi yaptırdıkları araziler için başvuru formunu analiz yaptırdıkları laboratuvara onaylatarak ilgili Tarım İl ve İlçe müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir. Her toprak analizi için 50 dekara kadar destekleme ödemesi yapılmaktadır. Ödemeden yararlanmak için Doğrudan Gelir Desteği müracaatı ile birlikte başvurular yapılmaktadır" dedi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ak Parti Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title