Suluova'da Tersakan Seferberliği
Amasya'nın Suluova İlçesinde Evsel ve Hayvansal Atıkların Bırakılarak Canlı Hayatının Yok Edildiği, Kirlilik Seviyesi Hat Safhada Olan Tersakan Çayı'nın Kurtarılması İçin Seferberlik Başlatıldı.
Amasya'nın Suluova ilçesinde evsel ve hayvansal atıkların bırakılarak canlı hayatının yok edildiği, kirlilik seviyesi hat safhada olan Tersakan Çayı'nın kurtarılması için seferberlik başlatıldı.
Ladik Gölü'nden çıkan ve Suluova'da Gümüşsuyu ile birleşen Tersakan Çayı, Suluova'dan geçerken evsel ve hayvansal atıkların bırakılması sonucu Karadeniz Bölgesi'nin en kirli çayı durumunda. Suluova ve civar köylerin tarım arazilerinde suluma suyu olarak kullanılan Tersakan Çayı'nın kurtarılması için İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Yeşilırmak'a Tersakan Çayı İle Gelen Hayvansal Atıkların Bertarafı ve Çözüm Önerileri' konulu toplantıda Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eyüp Debik, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk ve Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça Tersakan Çayı'nın kurtarılması için yapılması gereken çalışmaları anlattılar.
Vali Celalettin Lekesiz, Suluova Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, Suluova Belediye Başkanı Mahmut Boz, sivil toplum temsilcilerinin katıldığı toplantıda su kirliliğinin havza bazında ele alınması gereken bir problem olduğunu belirten Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça, "Bir nehrin yada bir derenin su toplama alanındaki sorunların tamamını aynı masaya yatırarak bir planlama yapmadığınız sürece başarı şansınız azalır. Bir sorunu çözerken diğerini görmezseniz oraya harcadığınız emek ve çaba boşa gider. Bu yüzden son dönemde ülkede su kirliliklerini havza havza ele almaya başladık. Topyekun kolektif bir çaba olduğu sürece akılcı, uygulanabilir çözümler ortaya konulduğu sürece çok zor değil, çok büyük masraflar gerekmiyor, yeter ki doğru çözümler ortaya koyalım ve herkes soruna sahip çıkmalı. Eğer 10 kişiden 80'i çözüme katılır, 20 kişi kirletmeye devam ederse orada başarı şansımız azalır" dedi.
Türkiye'de büyük baş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı yerleşim yerlerinde oldukça büyük bir çevre kirliliğinin yaşandığını, Amasya'nın da bu sıkıntıyı oldukça büyük bir şekilde yaşayan yerleşim merkezlerinden olduğunu ifade eden Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eyüp Debik, "Türkiye'de büyükbaş hayvan atıklarının yüzde 80'ini çevreye rastgele atılıyor. Diğer yüzde 20'lik kısmı ise küçükbaş hayvanlar ve kümes hayvanları oluşturuyor. Suluova'da 150 bin adet büyük baş hayvan yetiştirilmekte. Bu hayvanlardan oluşan atıkların yüzde 80'i Tersakan Çayı'na, geri kalan kısmı ise sulama kanallarına veriliyor" diye konuştu.
Tersakan Çayı'na bırakılan atıkların biyolojik olarak ayrışabilir türde olduğunu söyleyen İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, "Tersakan Çayı'na bırakılan hayvansal atıkların yüzde 80'ı organik karakterde. Yüzde 80'i yanabilen türde. Özellikle azot, fosfor ve potasyum bakımından çok zengin besi maddesi içeren ürün, aslında bu bir kaynak. Buna atık dememek lazım. Hayvansal atık çok kaliteli bir organik gübre, bu da organik tarımın ayrılmaz bir unsuru. Eğer biz bunu organik gübreye çevirirsek burada çok önemli bir organik tarım uygulama alanı olur" diye konuştu.
(DY-SA) 01.07.2008 17:55 TSİ