Sürdürülebilir Sulama Yönetimi Tartışıldı
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarımsal Yapılar ve Sulama bölümü tarafından "Sürdürülebilir Sulama Yönetimi" konulu panel düzenlendi.
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarımsal Yapılar ve Sulama bölümü tarafından düzenlenen "Sürdürülebilir Sulama Yönetimi" konulu panel, geniş bir katılımla gerçekleştirildi.
Dicle Üniversitesi Kongre merkezinde düzenlenen panele, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Bükün, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Temsilcisi Ali Çağlar Çelikcan, DSİ X. Bölge Müdürlüğünden Salih Sarı, Şanlıurfa GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Müdürlüğünden İbrahim Şahin, Erzurum Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Kızıloğlu, ziraat mühendisleri ve ziraat odalarının temsilcileri, sulama birlikleri teknik elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Panelin açılış konuşmasında söz alan Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Öner Çetin, sulamanın uygun kullanıldığında, tohum, toprak, çevresel faktörlere bağlı olarak verimi 1 ila 5 kat arasında artırdığını belirtti. Uygun sulamanın istihdam ve ulusal güvenlik yönünden de önemli olduğunu kaydeden Çetin, gelirin artması ile diğer sektörlere de itici bir güç oluşturduğunu ifade etti.
Tarım sektörünü kalkındırmadan ülkelerin ayakta kalmasının zorlaştığı bu dönemde tarımsal alt yapı hizmetleri ile sulama tesislerinin tamamlanması ve bunların sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasının zorunlu hale geldiğini söyleyen Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Bükün, suyun yaşamsal öneminin günümüzde sosyal, çevresel, stratejik ve ekonomik boyutlarıyla ele alındığını açıkladı.
Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Öner Çetin'in yaptığı panel oturumunda, GAP sulama eylem planı, tarımsal sulamada etkin sulama yönetim stratejileri, sulama yönetiminde tarla içi geliştirme hizmetleri gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığının sulama politikaları ve son olarak tarımsal sulamada atık su kullanımı ve yönetimi konuları ele alındı.
Panel, soruların cevaplandırılması ile sona erdi.