Süreyya Paşa 61. Ölüm Yıl Dönümünde Maltepe'de Anıldı
Süreyya İlmen Paşa, ölümünün 61’inci yıl dönümünde Maltepe Belediyesi tarafından anıldı.
Süreyya İlmen Paşa, ölümünün 61'inci yıl dönümünde Maltepe Belediyesi tarafından anıldı.
Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde saat 18.00'da Maltepe başta olmak üzere, İstanbul'un Anadolu yakasına birçok hizmetlerde bulunan asker, siyasetçi ve işadamı Süreyya İlmen Paşa, ölümünün 61'inci yıldönümünde Maltepe Belediyesi tarafından unutulmadı. Anma gecesine Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Tarihçi-Yazar İlber Ortaylı, Süreyya İlmen Paşa yakınları ile vatandaşlar katıldı.
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Süreyya Paşa sadece paşa değil aynı zamanda devlet adamı, aynı zamanda çok ilerici demokrat, açılımcı, demokrat, bir yatırımcı fabrika kuruyor. Yetmiyor hastane açıyor. Yetmiyor torunlarına daha doğrusu bu bölgede yaşayan insanlara denize girebileceği plaj yapıyor. Bunları teker teker saymakla bitiremeyiz" dedi.
Maltepe'nin tarihini karıştırırken Süreyya Paşa'nın nasıl derin izler bıraktığını, insanlara nasıl hizmet ettiğini görme onuruna nail olduğunu söyleyen Ali Kılıç, "Peki, bu Süreyya Paşa için Maltepe ne yaptı diye baktığımda kocaman bir hiç olduğunu gördüm. Bir özeleştiri yapmak istiyorum. Nerede defnedilmiş dedim bana kabrini gösterdiler kabrine gittim. İnan ki utanç duydum. Çünkü etrafında tinercilerin, esrarkeşlerin çevreyi kirlettikleri bir mekanla karşılaştım. İlk talimatımı orada verdim. Süreyya Paşa'ya yakışanı yapacağız. Çünkü o Maltepe'nin gerçek sahibi herkesin babası, herkesin ağabeyi, herkesin yoldaşı o halde yoldaşa olan özlemimizi görevimizi yerine getirmemiz gerekiyor dedik. ve o kabri arkadaşlarımızın ciddi bir katkısıyla çalışmasıyla ona yakışan bir yere taşıdık" şeklinde konuştu.
Anma gecesinden konuşma yapan Tarihçi-Yazar İlber Ortaylı, "Buradan şükran ile yad ederiz, belediyeye teşekkür ederiz. İnşallah Maltepe Belediyesi, Kadıköy Belediyesi hem de ailesi bundan sonra bu tür anmaları devam ettirir" dedi.
Süreyya Paşa'nın hatıratını görmediğini ifade eden İlber Ortaylı, "Halbuki önemli bir şey. Çünkü bizde hatırat yok. ve Türkiye'de secere tutulmaz. Hıristiyansan basit bir köylüde olsan Kilise senin ne zaman evlendiğini, babanın ne zaman öldüğü, annenin kim olduğu, sen ne zaman doğdun orada hepsi yazılır. Türkiye'de böyle bir şey yok. Ailelerin evinde hatıra defteri var ise basılması gerekiyor. Yazlık aldığınız gibi arsa aldığınız gibi bir parayı ayırın. Basma ucuz bugün. Amerika'da herkes evdeki hatıratı basıyor" şeklinde konuştu.
Mehmet Rıza İlmen, "Süreyya Paşa'nın torunun oğluyum tabi böyle anılmak çok güzel bir duygu. Bugüne kadar böyle şeyler pek olmuyordu. İlk defa geçen sene başladı. Bu sene devam ediyor etkinlik giderek büyüyor. Biz de fevkalade memnunuz" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL